Google Wave: sok vizet fog zavarni? | Ráktalicska
okt 15

google_wave_logoAlig néhány perce regisztráltam be magam a Google legújabb szolgáltatásába, ami a Google Wave névre hallgat. Tudni kell rólam, hogy alapvetően ki vagyok békülve a világ leglazább multicégének termékeivel, mivel kiforrott, átgondolt, praktikus tervezés jellemzi őket általában, és nagyban megkönnyítik az ember dolgát, sőt, időt is spórolhatunk a használatukkal. Erre jó példa, ha összehasonlítjuk mondjuk a Freemail, és a Gmail felületét, vagy amikor a Google Reader segítségével három perc alatt feltérképezhetjük a kedvenc oldalaink frissülését. A blogomat az Analytics nevű tool-juk monitorozza, útvonalat ma már csak a Google Maps-szel tervezek, és ha igazán szentimentális hangulatban vagyok, akkor a Google Earth-tel ruccanok le lazulni egy kicsit Jamaica partjaira. Szóval – mindenféle ellenérzést félretéve, ami zsigerből bennem van egy ilyen nagy cég ennyire mindent átszövő érdekeltségei iránt – kedvelem a céget, és az általa nyújtott szolgáltatásokat.

És most befutott az életembe a legújabb, a Wave. Ezért először is szeretnék köszönetet mondani nomad84 barátomnak, aki megkínált egy meghívóval (amelynek darabját az eBay-en 8-16000 forintnak megfelelő fontért(!) is eladásra kínálták esetenként), így lehetőségem nyílik tesztelni a rendszert. Különösebben komoly szakdumát ne várjatok el tőlem, mivel szubjektív benyomásaimra támaszkodva szeretném megírni ezt a cikket, ezért túl sokat nem is olvastam utána, hogy egyáltalán mire is jó ez 🙂 Kezdésnek íme egy screenshot róla:

A Google Wave tesztvverziója

Elemezzük egy kicsit a képet: bal oldalon a szokásos Gmail-hez hasonló elrendezésű és funkciójú gombok sorakoznak, alul a partnerlistával. Ez eddig rendben van. Középen – mint egy jó email-kliensben – sorakoznak a beszélgetések, amelyek ezúttal már Wave-eknek nevezendők (mindjárt kifejtem, hogy miért azok), úgyhogy én már el is kereszteltem ezt a részt a frappáns Hullámtér névre 🙂 Itt azé’ már vannak érdekességek fent a toolbar-ján, mert pl. ilyet hogy Mute (azaz Némítás) még nem nagyon láthattunk eddig. Feltételezem, hogy az adott Hullám (azaz úgymond beszélgetésfolyam) további frissüléseit nem jelzi onnantól a program.

A jobb oldal a legérdekesebb az egészben szerintem. Kezdjük azzal, hogy mit is takar a Wave kifejezés. Wave-ek azok a valaki által megkezdett beszélgetések, amelyekhez a meghívott résztvevők hozzászólhatnak (nem csak egymás után, hanem bármelyik részéhez), linkelhetnek videót, képet, akármit, és ezek a diskurzus-folyamok a Playback funkcióval előre-hátra tekerhetőek. Ennek segítségével bármikor megnézhetjük, hogy pl. 4 nappal korábban mit is írt a partnerünk, és lépésről-lépésre végignézhetünk mindent ami közben történt. Chatelésre is alkalmas a cucc, bár kipróbálni még nem volt alkalmam, de ez a funkció se teljesen új, mivel a Gmail Gtalk funkciójával már régóta lehet. A Wave-kbe lehet szavazásokat implementálni (ahogy a képen is látszik), sőt a későbbiekben pluginok segítségével tovább lehet majd bővíteni a lehetőségek tárházát!

Első benyomásaim alapján használható rendszert kapunk megintcsak a nagy G-betűs cégtől, amely segítségével talán még könnyebb lesz tartani a kapcsolatot távoli ismerőseinkkel. Egyesek szerint ki fogja váltani az e-mail-t, amely negyven éve segítette a Föld különböző pontjain élők kommunikációját. Én ezt nem tartom valószínűnek, sőt valami megmagyarázhatatlan ellenérzés van bennem, ha belegondolok, hogy minden netes tevékenységem egy cég kezében fusson össze. Biztos bennem van a hiba.

Biztos bennem van a hiba?

UPDATE:

időközben sikerült kipróbálnom a Wave chatszolgáltatását is. Tudni kell róla, hogy látod realtime-ban, ahogy a partner gépel (tehát azt is, amikor mondjuk félreüt egy betűt, és javítja, például ha beírja, hogy te rohadt kis görény, majd visszatörli :D), és egymásba ágyazva egy beszélgetésen belül több témát is indíthatunk. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnt a számomra, de gyakorlott fórumozók/kommentelők/Gmailezők számára egész könnyen kezelhető lesz a rendszer:

Egy chat kellős közepén a Wave

UPDATE2:

azoknak, akik eddig parasztvakításnak tartották ezt az egészet ajánlom ezt a kis írást, amelyben körüljárja a szerző, hogy mire lehet majd a Wave-t használni mondjuk az orvostudományban: katt ide!

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “Google Wave: sok vizet fog zavarni?”

    1. Sipi szerint:

      Egy kicsit off: a freemail is rendelkezik minimalista felülettel – hála a jó ördögnek – amit itt érhetsz el:
      http://freemail.hu/szimpla/fmszimpla.php?regifm=1&status=ok

      vagy innen is ugyanoda jutsz (de ki tudja meddig):
      http://freemail.hu/fm/login1?ver=0

      (itt is vannak reklámok, amolyan Google-stílusban, de sztem egyáltalán nem zavaróak – azaz nem kezdesz epilepsziás rohamba a sok villogó flash-csoda-bannertől).

      .. és akkor ON: biztosíthatlak, nem benned van a hiba. Teljesen jogos a felvetésed. Amúgy meg, ha be is jönne a gugli számítása, szinte 100% (valósan csak 50%: vagy igen, vagy nem 🙂 ): az EB bele fog kötni, az öreg kontinensen való „monopolista” törekvésükért. Plusz 1-2 év és jönnek a konkurens megoldások.

    2. JonC szerint:

      off: ezt a felületet én láttam már egyszer úgy is, hogy simán a freemail.hu-ra mentem, de utána eltűnt. tetszetősebb megoldás, mint az alapértelmezett, köszi a tippet!
      on: igen, talán nálunk lesznek problémáik, de az agyatlan jenkik tömegei még azt is leszarnák, ha chipet ültetne a Google a bőrük alá kb. szép új világ…

    Kommentáld!

    
    preload preload preload