Alibit szolgáltat a Facebook | Ráktalicska
nov 12

I_hate_Social_Network_by_khwanNem tudom, hogy tudtátok-e, hogy a közösségi oldalak bizony hatással lehetnek a való világra is. Bizony, amikor felmentek az iwiw-re, és feltöltitek a legutóbbi party hányós-fekvős képeit magatokról azzal akár egy jövőbeli álláslehetőséget is elpuskázhattok, mivel a HR-esek rendszerint informálódnak az interjú előtt a jelöltekről, és erre a leghatékonyabb megoldás egy profiloldal végigböngészése. Nekem speciel szerencsém volt még márciusban, mivel ugyan voltak fent khm… kevésbé beszámítható állapotomban készült fotók is rólam a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, mégis megkaptam ezt a csodás melót, amely megengedi, hogy blogra pötyögjek reggel negyed 11-kor, míg az előző cégemnél erre esélyem se volt.

Visszatérve a témára: a fenti elég követhető ok-okozati összefüggés egy elég egyszerű példa volt arra, hogy a netes tevékenység esetleg kihathat az ember életére, de vannak sokkal elképesztőbb példák is, amelyek főleg külföldi oldalakon olvashatóak a Facebook-kal kapcsolatban. Ugye ez az oldal „csöppet” profibb, mint az iwiw (ami csak szeretne olyan lenni, mint ő, de egyelőre ez esélytelen), mivel a fentebb vázolt példa már kapásból elképzelhetetlen, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy aki nem ismerősöd az nem nézheti meg a képeidet (legalábbis alaphelyzetben), sőt, lehetőség van arra is, hogy – a neveden kívül – semmilyen információhoz ne juthasson rólad külső személy, még a profilképedhez sem! Ez nagyon jó lenne, ha az iwiw-nél is bevezetésre kerülne, mivel ezzel kivédhető lenne, hogy úgymond illetéktelenek juthassanak információkhoz rólad a képeid által (és nem a HR-esekre gondolok első sorban, vannak sokkal veszélyesebb csoportok, akiknek nem szívesen árul el az ember semmit magáról…).

Tudtátok például, hogy volt olyan betörő, aki úgy bukott le, hogy „akció” közben a házigazda gépéről bejelentkezett a Facebook-profiljába, és nyitva felejtette a böngészőt? [1] Ezek után nem volt nehéz a rendőrségnek elkapni őt… Most komolyan: hogy lehet valaki ilyen hülye, hogy – mielőtt elvinne két gyémántgyűrűt, amiért akár 10 évet is kaphat – gyorsan még lecsekkolja, hogy hogyan áll a vetés a Farmville-ben? 🙂

Aztán volt nem egy, nem kettő eset, amikor a Facebook, és társai „tehettek” arról, hogy valakit kiraboltak, mivel az emberek igencsak nyíltak tudnak lenni azzal kapcsolatban, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesznek otthon („este meccs, hajrá XY, kint találkozunk a lelátón!”), illetve milyen a napi rutinjuk („mostanában minden nap csak este 9-kor esek haza, elegem van belőle”)[2]. Ezen információk segítségével (amelyek simán elérhetőek elég sok Facebook felhasználónál, hát még a Twitterezőknél) egy rutinos, technika vívmányait kihasználó betörő nagy biztonsággal tudja megállapítani, hogy mikor érdemes akcióba lépni, mivel nem lesznek otthon a házigazdák. Egy brit felmérés szerint a közösségi oldalak használóinak 40%-a osztja meg üzenőfalon a nyaralási terveit, ráadásul a Facebook használók 13, míg a Twitterezők 92 százaléka igazol vissza ismerősnek boldog-boldogtalant mindenféle visszakövetés nélkül. Tipikus példája ez a gondatlanságnak, a nemtörődömségnek. Az emberek – főleg a kezdő nethasználók – néha hitetlenkednek, amikor a gépbe pötyögés, és kattintgatás kihatással van az életükre, valahogy nem fogják fel, hogy a net az nem csak egy szövegszerkesztő, és amit írnak azt olvashatja akárki (jó példa volt erre Adrián az előző cégemnél, aki aznap amikor bekötötték a netjét poénból rendelt egy műp*nát, és teljesen ledöbbent, amikor 3 nap múlva hozta a futár 🙂 Utána – tetőzvén a bajokat – a cégnél próbálta elpasszolni, persze rajta röhögött mindenki).

Előfordult már olyan is – hogy a hihetetlen példák sorát folytassam -, hogy azért tartóztattak le, és csuktak börtönbe egy fószert Tennessee-ben, mert megbökött egy nőt Facebook-on! [3](Bökés: opció, amellyel jelezheted egy ismerősödnek a szóban forgó oldalon, például, hogy online vagy, de alkalmas arra is, hogy oda-vissza bökdössétek egymást az idők végezetéig. Tk. egy felesleges opció, de mindjárt kiderül, hogy valamire azért mégiscsak jó.) Azzal, hogy használta ezt a lehetőséget vétett a törvény betűje ellen, ugyanis bírósági határozat volt érvényben, miszerint az adott hölggyel semmilyen formában nem léphet kapcsolatba, és bizony ez a viszonylag egyszerű módja a kommunikációnak is ebbe a kategóriába tartozott a hatóságok szerint. A következmények: legfeljebb 29 nap börtön, és akár 2500$-os büntetés…

Honnan vette a bíróság, hogy nem mondjuk egy haverja fedezte azzal, hogy a szobájában bepöccentette az oldalt az elkövetés időpontjában, és írt ki az üzifalra egy "heyya brotharz, wazzup"-ot?
Persze az is előfordulhat, hogy az internetes közösségi életben való részvételel úszod meg a börtönt (szöges ellentétben az első példában emlegetett vérprofi tolvajjal): a 19 éves Rodney Bradford-ot egy október 17.-én Brooklyn-ban elkövetett rablással gyanúsították, ámde a bíróság felmentette, mert a kérdéses időpontban írt egy státuszüzenetet a Facebook-ra az apja harlemi házából [4]. A vádat akkor ejtették ellene, amikor az oldal üzemeltetői igazolták, hogy valóban ott jelentezett be a portálra. Napersze az egész egy vicc, hihetetlen, hogy egy ilyen trükkel sikerült megetetni a bíróságot! Ki garantálja, hogy valóban ő volt a bejegyzés írója? Honnan vette a bíróság, hogy nem mondjuk egy haverja fedezte azzal, hogy a szobájában bepöccentette az oldalt az elkövetés időpontjában, és írt ki az üzifalra egy „heyya brotharz, wazzup”-ot? Ha voltak még egyéb nyomok is arra utalólag, hogy nem ő követte el a rablást, akkor kiegészítő bizonyítéknak megfelel ez is, de a hír arról szól, hogy csak ez az egyetlen alibije volt a srácnak, és ez – meglátásom szerint – nem elegendő. A jövőben várhatóan sokan fogják majd a ezt a módszert választani arra, hogy bebiztosítsák magukat azokra az időtartamokra, amíg épp járókeretes nagymamáktól veszik el pisztoly segítségével a retiküljüket, vagy esetleg ártatlan kiskutyákat kínoznak sötét sikátorokban. Sebaj, a szóban forgó T. Bíróság elintézte magának a pluszmunkát, ehhez ezúton szeretnék gratulálni!

UPDATE:

kellett nekem erről a témáról cikkeznem, íme egy klasszikus példa, aminél ezek szerint a britek 13%-a a sötétkék gombot választja:

Na ez vajh' ki lehet?

Források:

[1] http://mashable.com/2009/09/17/facebook-robber-arrested/

[2] http://mashable.com/2009/08/27/facebook-burglary/

[3] http://mashable.com/2009/10/10/facebook-poke-arrest/

[4] http://mashable.com/2009/11/11/facebook-alibi/

Ez jó, megosztom!
    

    4 hozzászólás to “Alibit szolgáltat a Facebook”

    1. sztiv szerint:

      Ezt megelőzendő épp a napokban tiltottam le minden személyes infót ismeretlenek előtt az iwiwen a kis lakattal 😀 Egyébként olvastam egy olyan cikket a terminal.hu-n, hogy az interenetző 14-30 éves korosztály nagyrésze nem törődik milyen digitális ujjlenyomatot (értsd: netes tevékenység, amiről a bejegyzésben írtál) hagy maga után. Én például írtózok attól, hogy egy nap majd amikor meglátogatom az iwiwről képlelopós blogok valamelyikét, a saját képeimet látom viszont.

    2. JonC szerint:

      a napiszaron és társain megjelenés ellen egy ellenszer van: nem kell meztelenül pózolni csövessel (esetleg meztelen csövessel pózolni), és az erről készült képet feltölteni a profilodba 😀 amúgy pont a blogolással kapcsolatban van egy hatalmas problémám a személyes adataimat illetően, de nem írom le mire gondolok, mert nem akarok tippeket adni senkinek… (szerintem vágod, ha netán nem, akkor elárulom mailben :))

    3. sztiv szerint:

      nem esett le mire gondolsz, lőjj egy mailt plíz róla, kíváncsi vagyok. 🙂

    Kommentáld!

    
    preload preload preload