Esztétikai atomvillanás | Ráktalicska
jan 13

Ilyen felütéssel akár jöhetne egy huncut ‘Tovább’ link után valami szépséges fotóköltemény egy nagy néger zsírmangalicáról, akit (amit?) egy cingár fehér fiúcska próbál gyömöszölni, de megnyugtatok mindenkit, hogy nem állt szándékomban efféle merényletet elkövetni már megint. Ehelyett újból kockulni fogunk kicsit, és visszaugrunk egy laza tizest az időben, hogy megmutassam, milyen is volt az internet, amikor én életemben először találkoztam „vele” a pápai városi könyvtár dohszagú nagytermében. Ebben segítségemre lesz a Hamster webbirodalmában talált – direkt – iszonyatosra „designolt” bemutatkozó oldal, amely hűen prezentálja, hogy milyen emberiség elleni bűnöket követhet el egy amatőr, lelkes, de szépérzék-hiányos emberegyed, ha keze ügyébe kerül valami primitív weblapszerkesztő. Öveket bekötni, lelkileg rákészülni, mert következik a nagy mű:

Kattaképre

Emlékeztek még a régi szép időkre, amikor minden harmadik weboldal így nézett, ki mint ez? Az animált gif-ek mámorában fetrengő ifjú titánok által Frontpage segítségével esztétikán, és szépérzéken ellen elkövetett erőszaktételek végeláthatatlan sora még a kilencvenes évek sajátja volt, és manapság már csak a mindenkilapja.hu által nyújtott sablonok segítségével összeokádott „művek” emlékeztetnek az internet fejlődésének eme vérzivataros éveire. Mindazonáltal, hogy az epilepsziás roham veszélye fokozottan fennállt eme oldalak megtekintése esetén mégiscsak volt valamiféle diszkrét bájuk, ami a webkettővel szépen el lett felejtve. A legdurvább kombináció az az eset volt, amikor – a tökéletességre való törekvés jegyében – az akkori technika minden vívmányát belezsúfolta a kedves weblapkészítő versenyző egy oldalba, és nem elég, hogy az UV-lilától a mélybordóig mindenféle színben pompázott szerencsétlen, de még tele is volt baszva frame-kel (amelyekről mellékelek linket is a fiatalabb olvasóknak: így néznek ki :)).

Tovább fűzve a gondolatmenetet, nézzünk egy kézzel fogható példát arról, hogy annak idején mi volt a ‘szép weboldal’ definíciója: íme a Yahoo 1996-ból:

14 év elteltével napjainkban már ilyen csillivilli a szentem:

1996-hoz nem csak a fenti szép kék linkekkel operáló screenshot kapcsolódik: ebben az évben jelent meg a Flash legelső verziója is, amit eleinte még FutureSplash Animator-nak neveztek, és meglehetősen korlátozott lehetőségekkel bírt. Aztán persze szépen kinőtte magát, és manapság – karöltve a CSS-sel, a Java-val, és a DHTML-lel – meghatározó eszköze lett a webdesignereknek. Pár éve én is bohóckodtam vele kicsit, de egy morpholó betűeffekten kívül nem sikerült túl sok mindent elérnem benne. Amit már ennyi ismerettel is láttam az az volt, hogy a lehetőségei határtalanok, egyszóval bármit a monitorra tudunk álmodni a segítségével, csak érteni kell hozzá.

Egy évtized alatt eljutottunk a fenti piros hátterű iszonyattól napjaink szépen megcsinált, elegáns oldalaiig. A kinézet – szerintem – már nem nagyon tud továbbfejlődni (legalábbis két dimenzióban semmiképpen), forradalom esetleg az oldalak kezelésében (érintőképernyő, hangvezérlés, ilyesmik), és lehetőségeiben (még nagyobb felbontású stream-elt videók, végtelen online tárhelyek, stb,) várható. Ami biztos, hogy ilyen drasztikus fejlődés várható a következő tíz évben is (mivel ezek a fejlesztők, és mérnökök szerencsére úgyse ülnek meg a seggükön, és valószínűleg a sávszélesség is nőni fog rendesen, ahogy eddig is tette), de hogy milyen irányba? Az még a jövő zenéje…

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “Esztétikai atomvillanás”

    1. sztiv szerint:

      szerintem tíz évvel ezelőtt ők is gondolták, hogy hova tovább, de hidd el, mindig van tovább 😀 bejönnek új trendek, ráadásul nem csak előre, hanem vissza is lehet fejlődni, lásd napjaink értelmetlen trendje, a retró. egyébként ajánlom figyelmedbe – ha még nem ismernéd – a power point leváltójaként emlegetett prezi.com-ot, amit magyarok találtak ki. na például ilyen is lehet majd a jövőben egy weboldal.

    2. bachterman szerint:

      az a baj, hogy a webkettő egy lufi. az ajax nem rossz dolog, de a flash öncélú villantásától undorodom.
      a css viszont jó ötlet, de jelenleg eléggé primitív. a php/sql páros pedig igen facsipesszintű programozási nyelv, amit minden önjelölt vérpistike wedizájner tapicskol.

    Kommentáld!

    
    preload preload preload