Óceánia létezik! | Ráktalicska
márc 12

Ugyan-ugyan. Hogyan lehetett Orwell-t hülye kis írónak tartani, aki csak a fantáziájából rángatja elő a hagymázas képzelgéseket? Ki hallott már ekkora hülyeséget? Orwell korántsem csak egy sci-fi, meg disztópia-író, aki élénk fantáziával megálmodta az 1984 című művének díszleteit, és hangulatát, de nem ám, bármennyire is annak tűnhet! Az általa leírt totális elnyomásból táplálkozó, megfélemlítésen, és rettegésen alapuló arctalan istenek által irányított állam, Óceánia igenis létezik! Neve is van: úgy hívják, hogy Észak-Korea.

A Google Maps szerint az ország most éppen a következő úthálózattal, és városokkal rendelkezik:

Nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem ez a világ egyetlen országa, amely nem került fel a Maps-re (bár Bing-en látszik), talán ez is elárulja, hogy valami nincs rendben ezzel az ázsiai országgal. Maradjunk annyiban, hogy amióta a második világháború végén felszabadult a japán elnyomás alól valamiféle torz folyamat eredményeként mára az ország azzá vált, amit a fenti képen is láthatunk belőle: egy fehér folttá.

Néhány érdekes tény vele kapcsolatban:

  1. Az állami rádiókészülékek minden lakásba be vannak szerelve, és kikapcsolni nem lehet őket, csak lehalkítani (de ismerős ez nekem valahonnan…)
  2. Olyan mérvű a személyi kultusz, hogy Kim Il Sung portréja elsőbbséget élvez a kimenekítésnél többi holmival szemben, ha mondjuk tűzeset történik (még speciális bunkereket is építettetek ezeknek az arcképeknek, ha netán háború törne ki!)
  3. Rengeteg ember még arról se hallott, hogy ember járt a Holdon (szeparáció ugye…)
  4. Nincs internet, és a mobiltelefonok be vannak tiltva
  5. A közvélekedés szerint mindenről az amerikaiak tehetnek. Az anyák a csúnya jenkikről szóló dalokra tanítják a gyerekeiket, és jópár levélbélyeg témája az amerikai imperialista halála
  6. Hat napos a munkahét, a hetediken pedig „önkéntes” munkát kell végeznie a lakosságnak. Ennek eredményeképpen egy átlagos polgárnak nem marad semmi szabadideje (egész életében…)
  7. Ha látogatóként érkezel Észak-Koreába, akkor a legelső teendőd az, hogy Pyongyang-ban (a fővárosban) virágot helyezel el a „Nagy Vezér” szobránál
  8. A lakosság körülbelül 0,85%-a börtönben, vagy fogolytáborokban van fogva tartva
  9. A közlekedési lámpák szerepét női forgalomirányítók látják el (akiket a hírek szerint Kim Jong-Il személyesen választ ki), mivel a lámpák ki vannak kapcsolva energiatakarékossági okokból (ezen a képen például munka közben látható egy ilyen hölgy. Mivel autó az országban csak elvétve akad, ezért elég ingerszegény a beosztása… )
  10. A kutyatartás Pyongyang-ban be van tiltva tisztasági okokból
  11. Az átlagfizetés 2005-ben 6$/hó volt (forrás)
  12. Ha az országba látogatsz kapsz magad mellé egy kísérőt (mint amilyen ez pl.), aki nélkül sehova nem mehetsz (bár Trvtko elvileg őt is kijátszotta, amikor pár éve odament oknyomozni :))
  13. Az ország lakói már megszokták a gyakori áramszüneteket, és folyamatosan kéznél tartják a gyertyákat lakásaikban
  14. Észak-Korea rendelkezik a világ negyedik legnagyobb hadseregével: az ország vezetői 1,21 millió katonának parancsolhatnak

(forrás)

Ezek a felsoroltak csak újfent megerősítettek abban a hitemben, hogy ez az ország beteg, mégpedig nem kicsit. Nem mondom azt, hogy fáj nekem az, hogy ott nincs egy fia McDonald’s se, továbbá a kölykök baseball-ozás, meg XBox-ozás helyett jenkiirtósat játszanak, de a Dzsucse (önellátó állam) életképtelen elvének szorításában vergődéstől egyre nagyobb szarba süllyedés – kombinálva némi atomprogrammal, és gulágokban népkínzással csak a poén kedvéért – nem egy egészséges és fejlődőképes rendszer képét festi. A diktatúra legkomolyabb fokát jelen pillanatban ez az ország képviseli, ahol nincsenek állampolgári jogok, nincsenek lehetőségek, és nincs szólásszabadság. Ez Óceánia.

Ez jó, megosztom!
    

    3 hozzászólás to “Óceánia létezik!”

    1. bachterman szerint:

      nem vagyok biztos benne, hogy az a rendszer rossz. vagy a demokráciánk jó. semmi sem fekete és fehér a világban, ez nem a star wars. 😉

    2. Nfol szerint:

      A havi 6 dodós jövedelem nem valami vastag, mondjuk jóval többet sem volna mire elkölteniük, élelmiszerből állandóan hiány van, tudtommal autót csak az állami szervezeteknél használnak, műszaki cikkeket, mint írtad, komolyan korlátozzák, üdülni nincs idejük és üdülőhelyük sem, de a propaganda miatt talán már igényük sincs ilyesmikre. Ha földműves vagy, akkor sem élsz jobban, mert amit megtermelsz, azt viszik a seregnek rögtön.

      Aztán állami ünnepeken lehet együtt örülni a katonai parádénak, meg annak, hogy Kim Jong Il már a saját születésnapi ünnepségén sem jelenik meg.

    3. sztiv szerint:

      Nem lenne ez olyan rossz, ha nem használnák ki őket ennyire. ok, ne legyen net, meg ilyenek, mert végülis a mai világban ez jelenti a legnagyobb veszélyt egy elszeparált társadalomra (idegen [káros] eszmék beszivárgása), de hogy heti 7 napot melóznak, az már ellehetetleníti a társadalmat. én kíváncsi lennék még egy öngyilkossági rátára is. persze lehet h meglepően alacsony lenne.

    Kommentáld!

    
    preload preload preload