Álmodnak-e bárányokkal az Androidos telefonok? | Ráktalicska
aug 05

Mától újabb szál köt össze a Google nevű csodálatos céggel: büszkén mondhatom, hogy délután 3 óta már a mobilomon is az ő általuk gyártott operációs rendszer, az Android ketyeg. Történt ugyanis, hogy mára szabadságot kértem, hogy telefont tudjak venni magamnak szép kényelmesen, nem a meló után rohanva az üzletbe – ezzel szinte tökéletes anyagi csődbe döntve magam a saját, és barátnőm útiköltségével oda-vissza Pestre, a városon belüli BKV-zásról nem is beszélve. Na jó, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eleinte valójában csak a céges flottás előfizetésemről szólt a fáma (aminek elintézése kicsit bonyolultabb volt annál, hogy aláírok két papírt, ezért is kellett felmennem Pestre), aztán persze a Fogyasztó legyőzte a Józan Eszet, és úgy döntöttem, hogy akkor már egyúttal megveszem a már kiszemelt példányt is. Ne tessék egy túl komoly darabra gondolni, egy Vodafone 845-re esett a választásom. Ez a jelenleg kapható talán legolcsóbb Androidos telefon, ehhez mérten elég lassú proci ketyeg benne, és a kivitelezése is enyhén fapados beütésű (240X320-as kijelző, ilyesmik), mégis szerelem volt első látásra. Az eleve furcsa lehet, hogy nincs márkája, mert ugye az ember elvárná, hogy egy telefon legyen Sony Ericcson, Nokia, vagy legrosszabb esetben egy Alcatel, de hogy Vodafone… az elvileg a szolgáltatót takarja. Ez ebben az esetben is igaz, a telefont valójában a Huawei nevű kínai óriáscég fossa a piacra hatalmas tételben, így marha olcsón hozzá lehet jutni (arcoskodás következik: a céges előfizumnak hála én 15000-ért hozzájutottam, Vitamaxban most épp 30000 körül vesztegetik).

Ez itt ő. Kis túlzással még szépnek is lehet mondani

Első benyomások következnek: azzal a kurva érintőképernyős QWERTY billentyűzettel egész egyszerűen lehetetlen egy sort hiba nélkül begépelni, ráadásul a „fordítsd el a készüléket, átvált a billentyűzet is fekvőre, így könnyebben gépelhetsz” varázslat nem akar működni, forgathatom akárhogy. Érdekes, hogy viszont a giroszkópjának kutya baja, szedtem le Android Market-ről egy olyan játékot ami használja (a telefont döntögetve kell egy golyót irányítani), és az megy zokszó nélkül. Ezzel még szenvedni fogok kicsit, vigasztal a tudat, hogy olvastam máshol is, hogy ez a része kicsit amatőr a cuccnak, mondhatni természetes, hogy nem működik.

UPDATE: nem ártott volna bekapcsolnom a funkciót mielőtt kipróbálom (nem értem mondjuk, hogy alapból miért inaktív), mindenesetre most már fordul a billentyűzet, bár elég lassan, és rapszodikusan.

Jó videó róla, nagyjából összefoglalja a lényeget az arc

Zabálja az akksit is, de persze ez annak köszönhető, hogy le se szálltam róla egész nap: próbálkoztam a West End-ben is a wi-fi-vel, nyomogattam a gombjait, hallgattam rádiót vele (a hozzá adott headset kritikán aluli), stb, persze, hogy késő délután már erősen vágyakozott az éltető delej után. Nekem, aki eddig kb. 2 percig használt érintőképernyős telefont (Dave kollega egyszer a kezembe nyomta az iPhone-ját egy pillanatra, nagy élmény volt) hatalmas feeling volt varázslatos hüvelykujjam segítségével lapozgatni a menüpontok között. A telefon alján a kezelőgombok által közrefogva figyel egy idézek: „Ujjal kezelhető optikai navigátor”, ami tulajdonképpen egy kisebb, négy irányba mozdító tapipad, ráadásul nyomógombként is működik. Ennek használatával még én is sikerrel kerültem el a véletlen kattintásokat, amik a képernyő simizésénél gyakran bosszantottak fel.

Persze az összkép pozitív a fentebb néha elejtett morgolódásaim ellenére is, ez tényleg egy okostelefon: GPS, wi-fi, Bluetooth, Facebook, Gmail, Google Maps, stb. kliensekkel (persze én már cuppantottam le rá Opera Mini-t, és MSN klienst is), lejátszik Youtube-videókat, és egy teljes értékű Android 2.1 dohog a mélyén. A kamerája is jónak tűnt számomra, bár nincs benne autofókusz, és fotofényt sem produkál.

Szoknom kell még a drágát, és már most látom szomorú sorsomat: GPS-t kell előfizetnem, hogy tényleg ki tudjam használni minden tudását: ma például kódorogtunk a Moszkva térről a Déli Pályaudvar felé, és kénytelenek voltunk szóba elegyedni a pesti akciónyuggerekkel útbaigazításért, ahelyett hogy csak előkaptam volna a telefonomat, két ujjmozdulat, és máris látom a térképen, hogy mihogymerre – mindezt úgy, hogy a térképen egyből látom a saját helyzetemet, hála a műholdaknak. Nem egyszerű hangulata van a régi k750i-m után, amin „csak” telefonálni, SMS-t írni, zenét, és rádiót hallgatni lehetett. Úgy éreztem, hogy ez bőven elég nekem, és lehet hogy le se cseréltem volna, ha nem kezdené szegényem beadni a kulcsot, és nem lenne agyonkopva, karcolódva.

Szokatlan is utána ez a nagy technológia ugrás, a menüanimációk, a rengeteg lehetőség, de szerintem meg fogom szokni, elvégre a jót nem nehéz 🙂 Hiányozni fog a régi telefon (amit már idestova 3-4 éve használtam) sok kedvelt funkciója, ami itt nincs, például a villámgyorsan bekapcsolható erős fényű LED-je, ami sokszor segített már számítógép- és egyéb cuccok szerelése közben. Ez persze az én problémám, annyit viszont mondhatok, hogy ha valaki Android-os okostelefonra vágyik iszonyat olcsón, az ruházzon be egy ilyenre. Én egyelőre le vagyok nyűgözve tőle, és ha nem jön elő (másik) hardverhiba (mondjuk nem fog nekiállni fagyni 10 percenként), akkor ez az állapotom tartós lesz. Érdemes volt váltani.

Ez jó, megosztom!
    

    8 hozzászólás to “Álmodnak-e bárányokkal az Androidos telefonok?”

    1. balázs szerint:

      3-4 éve nem lehet meg a k750-ed! 😛 különben meg nagyon is jól bírta a strapát,ezek szerint,márpedig nem vagy egy egyszerű eset!!!! 🙂
      és a pontos márka:
      Vodafone 845 = Huawei U8120
      T-Mobile Pulse Mini = Huawei U8110,
      T-Mobile Pulse = Huawei U8220,
      Telenor/Red Bull RBM2 = Huawei U8230

    2. sztiv szerint:

      Ekkora véletlent, én is ma vettem új telefont. 😀 szintén érintőképernyős, de nem androidos samsung s5230. az ára közel annyi volt, mint a tiédnek kártyásan, de én függetlenül vettem, így 30 helyett csak 28-at kóstált. wifi nincs benne, viszont fizetek majd rá egy mobilnetet, hogy tudjak twittelni bárhonnan, ha már van benne beépített kliens:P az enyém hibátlanul teljesít, eddig csak pozitív élményem van vele kapcsolatban.:) meg is örökítettem: http://www.kavedaralo.com/2010/08/tapifon.html

    3. bachterman szerint:

      és telefonálni lehet vele? 😆
      de most komolyan. akksi üzemidő, napfényben láthatóság, ki lehet-e ütni belőle a vodafont, firmware frissítések, memória bővíthetőség?
      azon kívül tartós teszt is érdekelne. egy-két hét múlva, amikor már elmúlik az optimista konzumerista lila felhő.

    4. JonC szerint:

      utánanéztem kicsit, íme a válaszok:
      – aksi üzemidő szar (írtam is), idővel veszek bele valami komolyabbat
      – napfényben látható (a SE-m összekarcolódott kijelzőéhez képest pláne)
      – ki lehet ütni a Vodafone-t, lehet rootolni, stb stb.
      – 32 gigáig bővíthető SD kártyával

      ha még lesz hangulatom írok róla, mindenesetre jópár emberke oda meg vissza van tőle fórumokon, pedig ők valszeg 30k-ért vették 🙂

    5. bachterman szerint:

      köszi az okosítást. szimpatikus, ellenben a zárt oprendszerű szifonnal: http://www.youtube.com/watch?v=9QW06bkvo6Q

    6. nghost szerint:

      felkeltette az érdeklődésem. 🙂
      majd úgy egy hónap múlva érdekel, mi a véleményed – mindenképp térj vissza rá. hacsak nem éppen szidni támad kedved közben.
      voda meg nem híres a frissítgetésekről. 1 vagy 2 peccs, azt’ annyi. 🙁

    7. halihoo szerint:

      És QR-kód már itt is generálható. Magyar oldal.

      http://www.qr-code.hu

    8. Rowen szerint:

      Nekem is ilyenem van, lassabb és kevesebb ideig bírja, mint a nagyok, de cserébe tényleg gombokba kerül és tud mindent. Tettem rá letöltött térképeket kezelő navigációt, meg egy két apróságot és így pesten nincs szükségem mobilnet előfizetésre, mert amikor kéne, találok nyílt wifit.

      Egy hatalmas hátránya van, ha használod, akkor minden este rá kell dugni a töltőre

    Kommentáld!

    
    preload preload preload