Ráktalicska

… hogy görbíti a teret…

Gyorshír: új Minecraft launcher + frissítés!

Írta JonC Ekkor: 2011. február 22.

Mindig nagy öröm, amikor az egyesek szerint a világ legjobb játékának tartott Minecraft-ot frissíti Notch, és egyre népesebb gárdája (ami nem meglepő, mármint a létszámnövekedés, ennyi pénzből már fel lehet bérelni néhány ügyes kezű programozót, meg grafikust – kár, hogy a szerverupgrade még mindig nem hozta meg a kívánt eredeményt, és gyakran nem elérhető): van, hogy új, színes kockákat kapunk (amelyekkel már szinte nincs olyan kép, amit egyes autisták ne tudnának kirakni mondjuk 3000X4000-es méretben :)), van, hogy egyszer csak elkezd működni multiban is a folyadéköntés (az olyan veteránok, mint én (na jó, arcoskodok, nem is vagyok veterán :)) még emlékezhetnek erre a bosszantó bugra), és van hogy csak a naplementék/felkelték kapnak szép színes égalját a romantikus lelkületűek nagy örömére.

A játék párszáz kilobyte-os futtató exéje viszont eleddig nem ment át ilyen szignifikáns változásokon – értsd: a kutya hozzá nem nyúlt évekig. Ezennel megtört a jég, ugyanis tegnap óta elérhető a játék letöltőoldalán az új exe, amelyet elindítva ez a kép tárul elénk:

No persze az, hogy követve az idők szavát átszabták a bejelentkezőfelületet MMORPG-mintára még nem nagy cucc, ámde a bal oldali szöveghalmazban elrejtett lehetőség már annál inkább: mostantól ugyanis lehetőség van parancssorból(!) indítani a játékot úgy, hogy egyből a kedvenc szerverünkre másszon fel, ráadásul a jelszót se kérje be! Bár le is van írva, de íme a trükk:

Minecraft <felhasználónév> <jelszó> <szervernév:szerverport>

Tehát Windows alatt így nézzen ki a parancs:

“<elérési út>/minecraft.exe” <felhasználónév> <jelszó> <szervernév:szerverport>

Ha ezt a parancsot adjuk meg a játék parancsikonjában, akkor egy duplakattal bent tudunk lenni a hőn szeretett hálózati játszóterünkön. Bár nem annyira elegáns ez a megoldás, mintha végre implementáltak volna a srácok egy “Kedvenc szerverek” opciót a főmenübe, de legalább valamiféle előrelépés – bár elővigyázatosságot igényel, ugyanis a parancsikonból ezentúl bárki, aki a gépünket használja kilesheti a jelszavunkat.

Újdonsága még, hogy mostantól titkosított (https) kapcsolaton keresztül küldi el a jelszó/név kombót (hát… ideje volt), illetve rákérdez frissítésnél, hogy szeretnéd-e telepíteni (ami egyes multifüggő embereknek rendkívül hasznos lehet, ugyanis gyakori probléma volt, hogy régi verzión futó szerverre nem engedett fel a játék).

Örülök az új launchernek, de én vigyázó szemeimet a legkésőbb holnapra ígért update-re vetem, amelyben elvileg fejlesztett világítási metódust (ambient occlusion-t ha jól emlékszem), és egyéb nyalánkságokat kapunk majd kézhez. Addig is marad a Dead Space-ezés 🙂

UPDATE: hozott még pár változást a frissítés (ja igen, most jött ki pár perce, az 1.3-as bétáról beszélek épp’ :)), kár hogy kipróbálni “természetesen” nem tudom őket, ugyanis megint áll a minecraft.net szar a launcher:

 • új grafikai opciók (a világításfejlesztésen felül)
 • most már lehet craftolni ágyakat, amikbe belefeküdve egyből reggel lesz (mondanom sem kell, hogy ez mennyire hasznos :))
 • három új félblokk magasságú kocka (ha jól tudom, fa, cobblestone, és még valami)
 • késleltető és ismétlő redstone-blokkok a logikai kapcsolásokba belebuzult kedves felhasználóknak
 • whitelist a szervertulajoknak
 • új világmentési formátum, immáron nem többszáz könyvtárba pakol több ezer file-t (legalábbis nagyon remélem). A régi világokat a játék automatikusan átkonvertálja
 • végre lehet menteni(!!) öt darab slotba
 • gördítősáv a pálya- és a modválasztó képernyőn
 • új logó…

Jó lenne már kipróbálni…

UPDATE2: egyrészt: az épp’ agyba-főbe dicsért launcherrel sok embernek nem megy a játék (sebaj, böngészőben igen), másrészt pedig gondoltam generálok egy új világot, amikor megakadt a szemem ezen a mezőn:

Valami rohadt nagy királyságot sejtek a háttérben, csak még nem tudom mi az… 🙂

UPDATE3:

ez az újfajta fénykezelés egész egyszerűen odabasz! Tessék megfigyelni a különbséget:

előtte:

most pedig így fest:

Még mindig kockákat pakolunk, de ez a derék svéd és gárdája kezdi kihozni belőle a maximumot! Lopom a szöveget, de most muszáj: uraim, csodálatos korban élünk 🙂

Ez jó, megosztom!

  14 hozzászólás

  1. bachterman:

   ezt a kedvenc szerver indítást klasszikban már rég megcsinálták ügyes hekkerek. nem is értem, hogy noccs miért nem merít a fanbase-ből némi munkaerőt…

   A komment időpontja: 2011 február 22nd, 18:24

  2. JonC:

   hát, ha munkaerőt nem is, ötletet szokott azért meríteni. a postban említett fejlesztett világítási rendszer is már elég régóta létezik mod formájában.

   A komment időpontja: 2011 február 22nd, 18:27

  3. bachterman:

   na arra kíváncsi lennék, hogy néz ki

   A komment időpontja: 2011 február 22nd, 18:41

  4. JonC:

   valami ilyesmi: http://img26.imageshack.us/img26/8638/java2011022221260978.jpg mozgásban elképesztő 🙂

   update-eltem is a postot vele.

   A komment időpontja: 2011 február 22nd, 21:28

  5. bachterman:

   mozgás közben télleg szebb: http://www.youtube.com/watch?v=6_HETuhD_x0

   A komment időpontja: 2011 február 22nd, 22:17

  6. angel8:

   Én az ágynak örülök a legjobban. Nem, inkább az új fényeknek. Azt hiszem, megyek még pár kört a világomban, hogy el tudjam dönteni. 🙂

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 08:46

  7. bachterman:

   ágyhoz mi kell? toll és deszka?

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 16:34

  8. JonC:

   ahüm 🙂

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 16:42

  9. bachterman:

   az ambientet gondolom elég ki-bekapcsolni, azt nem kell workbench-en invokálni. bár egész jó ötlet lenne bizonyos hidden dolgokat így kapcsolhatóvá tenni. hdr fáklya és ilyenek. jó ötlet lenne, kb fél napig, míg fel nem fedezi valami ügyes hekker, és be nem wikizi, aztán mindenki szétabuzálja, mint a red dust gépeket és a katapultokat.

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 16:54

  10. JonC:

   és ez mennyire illene az eddig fenntartott reális képhez? ez a fáklya máshogy szórja a fényt? de mitől? 🙂
   a szétabuzálás pedig szerintem a játék egyik legelképesztőbb vonása, néha olyan videókat látok a neten, hogy az agyam eldobom.

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 17:58

  11. JonC:

   no igen, van úgy hogy az ember az ágynak tud a legjobban örülni, pl. egy hét Sziget után 🙂

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 17:59

  12. bachterman:

   varázsfáklya 😉

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 19:49

  13. Bobo:

   Öröm bodottá de megint mire tudok összekaparni egy működő szervert 🙁

   A komment időpontja: 2011 február 23rd, 20:43

  14. Matezotar:

   van valaki nek név jelszó ami már nem kell neki? Köszi

   A komment időpontja: 2013 február 7th, 19:15

  Írj kommentet!

  

  Top 5 post

  

  Érdekesség még, hogy 797 darab post, és 11141 darab kommentár született a blogon 2009. szeptember 12. óta. 1 bot - most ennyien vagytok/vagyunk az oldalon.

  Tagek