Ráktalicska

… hogy görbíti a teret…

IFTTT – állítsd a netet a szolgálatodba!

Írta JonC Ekkor: 2011. szeptember 19.

Szolgközl.: a mai napon volt két RSS feed item, amik az alant bemutatásra kerülő tool tesztelgetése közepette generálódtak. Kéretik nem a blog részeiként kezelni őket 🙂

A post címében említett talányos rövidítés a következőket takarja: If This Then That, azaz: ha ez történik, akkor történjen az. Akik barátkoztak már programozással (akár olyan alap szinten is mint én annak idején a Basic-kel, meg a Pascal-lal), azoknak ismerős lehet, bár ott If – then – else szerkezetnek hívják. Namármost: tételezzük fel, hogy ilyen feltételeket állíthatunk be úgy, hogy a webes jelenlétünkkel, profiljainkkal történő események aktiválják őket! Mondok pár példát: beállítható, hogy ha valaki megjelöl egy Facebook-fotón, akkor SMS-t küldjön a telefonunkra. Beállítható, hogy ha Reader-ben osztunk valamit, akkor kipostolja az üzenőfalunkra (vagy bármelyik tulajdonunkban levő Facebook-oldalra). Beállítható, hogy ha kedvencbe rakunk egy videót Youtube-on, akkor azt twittelje/megossza Facebook-on/küldje el email-ben/rakja ki Tumblr-re/stb! Még arra is képes, hogy a naponta/hetente/akármilyen gyakorisággal végrehajtandó feladatainkról email-ben/SMS-ben/akárhogy értesítsen!

A most bemutatásra kerülő szolgáltatás mindezt olyan pofon egyszerűen, könnyen kezelhető felülettel teszi, hogy semmiféle nyelvtudás nem szükséges a kezeléséhez (na jó, minimális angoltudás azért nem árt), és nagyban megkönnyítheti az életünket a használata. Jó ideig zárt bétaként üzemelt, szeptember elején viszont megnyitotta a kapuit a nagyközönség előtt, nem kell meghívóért könyörögni, hogy kipróbálhassuk (sőt, a régi tízes tasklimitet is eltörölték).

A használata – ahogy említettem – pofon egyszerű: regisztrálunk, bekötjük a használni kívánt szolgálatásokat (engedélyt kér a Facebook-hoz, Twitter-hez, akármihez, esetenként – mint az SMS-küldés aktiváláshoz – PIN-kódot is küld, amit utána meg kell neki adni), majd egy hét lépésből álló varázsló segítségével beállítjuk a feladatokat, és azok paramétereit.


Szép számok, és ez még csak béta!

Nézzünk egy példát: tételezzük fel, hogy egész egyszerűen ellenállhatatlan kényszert érzünk arra, hogy minden egyes Google Reader-ben általunk megosztott elemről SMS-t kapjunk (tudom, hogy értelmetlen ilyet beállítani, csak a példa kedvéért választottam):

0. lépés: katt a “Create task” linkre az adminfelületen

1. lépés: a “Choose trigger channel”-nél kiválasztjuk a Google Reader-t

2. lépés: a “Choose a trigger”-nél rábökünk a “New shared item”-re

3. lépés: jöhet a “Create trigger” (persze ha még nem kötöttük be a Reader-t, akkor előtte kérni fogja)

4. lépés: most következik a “that” (azaz hogy mi történjen, ha az előző lépésekben beállított trigger aktiválódik)

5. lépés: “Choose action channel”

6. lépés: “SMS” opció

7. lépés: “Send me a text message”

8. lépés: beállítható, hogy mi legyen az üzenet szövege, változókat lehet használni (amiket kényelmesen egy lenyíló menüből is beszúrhatunk)

9. lépés: nincs más hátra mint rábökni a szép nagy “Create” gombra, és készen is vagyunk

Ilyen egyszerűen be lehet állítani bármit, a kombinációk száma több száz! Olyannyira sokrétű a cucc, hogy – a nyílt béta debütálásával egyidőben – bevezették a “Recipes” (receptek) funkciót, amelynek segítségével mások által készített taskokat is használhatunk, saját szájízünkre szabhatunk, sőt akár meg is oszthatunk, ugyanis mindegyikhez jár egy link.

Persze mint minden nagytudású tool-lal ezzel is lehet élni de visszaélni is: elég ha csak abba gondolunk bele, hogy mennyire szétidegelhetjük a Facebook-os ismerőseinket, ha bekötjük a last.fm-es lejátszási listánkat az üzenőfalunkra, de használható jóval nagyobb szemétségekre is: elég néhány kattintás, és egy másik blog RSS-éből automatizáltan átszívhatjuk a postokat a sajátunkra (már ha WordPress-alapú), ahogy azt én is kipróbáltam ma:

A látszat ellenére ezt nem én írtam, innen származik 🙂

Ízelítőnek ennyi elég is, tessék kipróbálni, érdemes! Itt lehet regisztrálni rá.

UPDATE:  szigorúan kísérleti jelleggel bekötöttem a blog Facebook-oldalára a Reader-ben megosztott okosságaimat. Néhány nap múlva lesz egy szavazás (nem itt, hanem ott), hogy mennyire tetszik a kicsit megnövekedő bejegyzésszám, és annak fényében fogom törölni, vagy megtartani ezt a beállítást. Nem kívánom elriasztani, esetleg a blog elrejtésére kényszeríteni a maroknyi, ámde annál értékesebb követői tábort, így ha netán rossz ötletnek bizonyul a bekötés, akkor természetesen nem fogok ragaszkodni hozzá 🙂

UPDATE2:  íme egy saját készítésű recept:

Ez annyit csinál, hogy ha az €/HUF árfolyam 400 forint fölé emelkedik, akkor küld egy SMS-t a beállított számra ezzel az üzenettel: “Az euro most mar tobb mint 400ft. Itt a vege mindennek.” A rendkívül kifejező “The end of the economy – Hungarian version” nevet kapta, elérhető ezen a linken.

Ez jó, megosztom!

  10 hozzászólás

  1. bachterman:

   át is baszott az rss rendesen. a g+-ba kösd be, ez a blogolás már olyan ódivatú. 😆

   A komment időpontja: 2011 szeptember 19th, 18:24

  2. JonC:

   no igen, az újra való nyitottságom azt a látszatot keltheti, hogy hamarosan áttérek mondjuk a tumblr-re, de ez nem fog megtörténni: ez az én blogom, saját URL-je van, és akkor megyek fel a file-jai közé amikor akarok. a tumblr-en ez például nem adott.

   A komment időpontja: 2011 szeptember 19th, 18:31

  3. Eltiron:

   Tényleg legyen tumblelogod, én sati (Szombati Peti) blogján keresztül találtam ide, érdemtelenül kevés az olvasód.

   A komment időpontja: 2011 szeptember 20th, 15:08

  4. JonC:

   egyszer már majdnem csináltam, de akkor éppen a Tumbeast-ek zabálták a szerverpark zsinórjait, és ezt isteni jelnek tekintvén nem is próbálkoztam újra 🙂 amúgy meg szinte nem is baj, ha csak pár tucatan nézik a blogot naponta, több ezres látogatottságnál már lámpalázam lenne, bármilyen hülyén is hangzik 🙂

   A komment időpontja: 2011 szeptember 20th, 15:37

  5. bachterman:

   ennek ellenére tényleg beköthetnéd a blogot a tumblerre. ilyen rss-ből posztolok téma, hátha. 

   A komment időpontja: 2011 szeptember 20th, 17:10

  6. Primetime:

   Én is satin keresztül érkezem… Szóval: az sms-aktiválás mindenkinek ment egyből gyorsan?

   A komment időpontja: 2011 szeptember 21st, 10:22

  7. Zoltán Bátorfi:

   Nekem nem akarja elküldeni a PIN-t az SMS-hez.

   A komment időpontja: 2011 szeptember 21st, 10:47

  8. JonC:

   nekem működött, hetvenes vagyok. arra figyeljetek (írja is), hogy 00-val kezdjétek a telefonszámot! tehát 003620/30/70stb.

   A komment időpontja: 2011 szeptember 21st, 11:10

  9. Sinka Csaba:

   Rákattantam én is nagyon erre az eszközre. A lifehacker adott tegnap hírt róla. De te gyorsabb vagy, már hétfőn megírtad.

   A komment időpontja: 2011 szeptember 22nd, 14:44

  10. JonC:

   lifehacker? piha… 🙂

   A komment időpontja: 2011 szeptember 22nd, 14:52

  Írj kommentet!

  

  Top 5 post

  

  Érdekesség még, hogy 797 darab post, és 11259 darab kommentár született a blogon 2009. szeptember 12. óta. 1 bot - most ennyien vagytok/vagyunk az oldalon.

  Tagek