Ráktalicska

… hogy görbíti a teret…

A sikoly kicsit másképp

Írta JonC Ekkor: 2012. január 20.

Az Úr 1893. évében egy Edvard Munch nevű norvég festő a következőket jegyezte fel a naplójába:

“Egy ösvényen sétáltam két barátommal – miközben a Nap éppen lenyugodni készült -, amikor hirtelen az ég vérvörösbe fordult. Megtorpantam, és hirtelen annyira fáradtnak éreztem magam, hogy neki kellett dőlnöm a kerítésnek. Vér, és lángnyelvek borították el a kék-fekete fjordok és a város felett az eget. A barátaim tovább mentek, én pedig csak álltam ott bénultan a szorongástól, amikor éreztem, hogy egy végtelen sikoly töri át a természetet.”

Eme meglehetősen nyomasztó történet (amely a naplóbejegyzés szerint egy előző év januári esetet mesél el) lehetett az ihletője az alábbi festménynek, amelyet mindenki csak mint “A sikoly”-t ismer (bár az eredeti címe “Der Schrei der Natur”, azaz “A természet sikolya” volt):

Bő száz évig aztán mindenki a csodájára járt, elvégre ez az expresszionizmus egyik legemblematikusabb alkotása. Aztán egyszer csak jött pár román arc, és úgy határozott, hogy kicsit modernizálni kéne rajta…

… és létrehozták az alábbi videót, amelynek megtekintése közben engem – bevallom – kicsit rázott a hideg:

Érdekes sztorit kerekítettek a háttérben álló (sétáló?) alakok köré (akiknek azért lehetett volna még mit csiszolni a szinkronjával…), és egész ügyesen ollózták össze a Pink Floyd “The Great Gig in the Sky” című számát az előtérben álló meglehetősen ijesztő figurával. Akinek tetszett, az bónuszként megnézheti mindezt téli kiadásban is ezen a linken 🙂

Ez jó, megosztom!

  2 hozzászólás

  1. bachterman:

   érdekes lett.

   A komment időpontja: 2012 január 22nd, 21:44

  2. JonC:

   igen, ez a legmegfelelőbb szó rá 🙂

   A komment időpontja: 2012 január 24th, 09:54

  Írj kommentet!

  

  Top 5 post

  

  Érdekesség még, hogy 797 darab post, és 11148 darab kommentár született a blogon 2009. szeptember 12. óta. 6 bot - most ennyien vagytok/vagyunk az oldalon.

  Tagek