Minecraft 1.6.2 – én nem erre emlékeztem | Ráktalicska
szept 04

Néhány hónap (lesz az egy év is, de ki számolja) kihagyás után olyan újra nyomni egy kicsit a Minecraft-ot, mintha egy öreg elektronikai szaki, aki a harminc éves technikához szokva próbálná megérteni napjaink kütyüjeit: oké, hogy nyomokban hasonlítanak ahhoz, amit ő ismert, de annyi új funkciót kéne megtanulni használni, hogy az bizony megfekszi a gyomrát rendesen. Így vagyok most én is: oké, hogy az építkezés alapjaival tisztában vagyok, meg még rémlenek az alap blokkok, és tárgyak receptjei, de amikor szembesülök azzal, hogy legutóbbi látogatásom óta bekerült egy csomó eszköz, ellenfél, és blokk, amikkel ráadásul 90%-ban nem is tudom mit kezdjek… nos, az elég frusztráló tud lenni. Itt van például az enchanting téma: oké, hogy felruházhatóak a tárgyaink ilyenolyan képességekkel, de hogy mindezt képtelen legyél hosszas utánaolvasás nélkül nemhogy használni, de elméleti síkon megérteni az szerintem elég tré. Marha jó lenne egy beépített help a játékban: mondjuk ráviszem a kurzort egy adott alapanyagra (legyen az tehénbőr, vagy kaktuszkocka), akkor igazán feldobhatná, hogy ebből miket lehet kihozni, milyen új blokkokat, tárgyakat lehet a segítségével craftolni.

Ami viszont nem frusztráló, csak meglepő volt az az, hogy találkoztam a páncélt viselő, fegyverrel hadonászó zombikkal(!), továbbá a frigyük gyümölcseként aposztrofálható kölyök élőhalottakkal (aszongya a Wiki, hogy ezek a falusiak megharapott gyerekei, de szerintem a fentebb vázolt magyarázat viccesebb a vizuális típusúaknak), amik gyorsak, sebeznek, és mókás nagy fejük van. Érdekes volt összeakadni az első denevérekkel is: konkrétan majdnem infarktust kaptam a sötét barlangban hirtelen megmozduló izéktől, amik ráadásul idegesítően sipítoznak is. Aztán megtaláltam életem első enchant-olt könyvét is (egy zombigenerátor termében volt), valamint egy name tag-gel is gazdagabb lettem, amit eleinte tanácstalanul nézegettem, hogy mégis mire jó. Itt megint csak utána kellett olvasnom, és kiderült hogy ezzel el lehet nevezni a legkedvesebb állatainkat, amelyek fölött ezután ott fog lebegni a választott név.

Az érdekesebb új blokkok persze megint csak a redstone-varázslatokhoz kötődnek, de ez a terület eleddig nem igazán kötött le. Ez persze nyilvánvalóan hülyeség volt részemről, ugyanis ezek nélkül nem lehet igazán látványos csapdákat, rejtekajtókat, vagy automatizált nyersanyaggyárakat létrehozni (kivéve az egyik map-emen prímán működő mobtrap-emet, ami redstone nélkül is öli le szépen a csontvázakat, creeper-eket és a többi csúnyaságot némi láva, és víz segítségével). Ami viszont újra felkeltette az érdeklődésemet a téma iránt az az, hogy rábukkantam Sirius Youtube-csatornájára, ahol olyan remek mechanizmusok működését, és építését lehet megnézni, mint például a sült csirke-gyár:

Nyilvánvaló, hogy a srácnak a kisujjában van a különféle folyamatok automatizálása, és a logikai kapuk használata (amelyek ismerete nélkül maximum másolni tudod ezeket a szerkezeteket, újakat tervezni nem), úgyhogy simán el tudnám képzelni, hogy a PLC-vezérlés ismerete sem állhat messze tőle – persze erről nincsenek információim, lehet hogy automatikát tanul az egyetemen, mint leendő tervezőmérnök. Mindenesetre pár napja lenyűgözve nézegettem a videóit, és – egy másik, megnevezni nem kívánt okkal egyetemben – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megint nekiessek a Minecraft-nek. Már csak meg kell barátkoznom néhány tucat új blokkal, és eszközzel, valamint meg kell tanulnom az áramkörök logikai működését (és ez nem vicc, a játékban bármelyik kaput meg lehet építeni, ergo működőképes elektromos eszközöket is létre lehet hozni, lásd ezt, ja nem, ezt a videót), és máris én leszek a játék királya újra. Addig marad az idegenkedés az új eszközöktől, mondván, hogy én már akkor toltam a játékot, amikor ezek a kis pöcsök még a csattogós lepkét tologatták – ez akár igaz is lehetne, de nem mentség: meg kell tanulnom végre nem csak a kockákat pakolgatni, meg lépcsőket építgetni (ami szerintem egész jól megy már, lásd ezt a videómat), hanem beindítani azokat a fránya piston-okat.

Ez jó, megosztom!
    

    10 hozzászólás to “Minecraft 1.6.2 – én nem erre emlékeztem”

    1. aranymedve szerint:

      Szerintem valahol egyszerre hagyhattunk fel a Minecraft játékkal, bár azóta is figyelemmel kísérem a fejlesztést, fiam pedig őrült módon játszik vele, naponta. Én valahogy elégedett voltam a „régi” lehetőségekkel, napokig építgettem mobcsapdákat, ástam, kutattam, építkeztem, de egy idő után azt éreztem, hogy ez már nagyon elment RPG vagy kalandjáték irányba. (Ki a bánatnak kell rakéta, sokszínű?) Nekem a Minecraft a LEGO-t volt hivatott „pótolni”, nem a Skyrimet…

      • JonC szerint:

        na igen, és bár ott van a lehetőség, hogy ne használjuk az új cuccokat mégis ott bujkál az emberben, hogy de jó lenne egy törhetetlen kardot, vagy effélét enchant-olni.

    2. bachterman szerint:

      ha melóidőben van kedved, nyomhatnánk multiban valahol…

    3. JonC szerint:

      melóidőben?! miket nem nézel ki belőlem 🙂 (tényleg nem megy)

    4. Bobo szerint:

      Üdv újra a Minecraft világában 🙂
      Ha gondolod tartok neked egy interaktív kiselőadást az új dolgokról 😉

    5. JonC szerint:

      @Bobó: mostanában ebből művelődöm: http://www.youtube.com/user/mcspotlights 🙂

    6. Bobo szerint:

      Remek leírások vannak azon a csatornán jót találtál! Egyébként épp tegnap jelent meg az 1.7 béta rengeteg újítással.

    7. ndavid42 szerint:

      A redstone egy dolog, na de a command blockok! Azokkal egészen meg lehet bolondítani a játékot (tudom, sokan őt emlegetik ilyenkor, de sethbling videói közt tényleg érdemes nézelődni, jól nyomja a témát). Készül egy gigaprojekt nekem is ezekkel hetek óta, talán egyszer kész is lesz… 😀

    8. nadi24 szerint:

      Hogyan lehet használni a name tag-et? 😮

    Kommentáld!

    
    preload preload preload