Fun a telefonnal: a QR-kód | Ráktalicska
dec 01

Egy példa a QR-kódra

Tudjátok mi ez? Ha netán jelenleg még egy határozott NEM-mel tudnátok válaszolni, akkor megnyugtatlak titeket: ma reggel felkelvén még én is csak annyit tudtam róla, hogy valahol már láttam ilyet, meg hogy valamiféle kódolás (meg hogy mintha láttam volna az IBM programozói bajnokságának regisztrációjánál), de ennél tovább nem terjedtek vele kapcsolatban az ismereteim. Garantálom, hogy a post végére már ti is kenni-vágni fogjátok a fenti négyzet titkait 🙂

Történetünk 1994-ben kezdődött Japánban, amikor okos emberkék felfedezték ezt a kódolási formát, amit QR-nek (Quick Response – gyors válasz) neveztek el, ezzel is utalva a módszer visszafejtési sebességére. Napjainkban már ennyi év (főleg a japánok között elért) töretlen karrier után már bizton állíthatjuk, hogy kiállta az idő próbáját, és nem fog eltűnni a süllyesztőben, mint annyi más ötletes, de életképtelen elképzelés. Sikerét, és használhatóságát az is jelzi, hogy 2000-ben ISO-szabványként is beregisztrálták, így fogva szigorú szabályok közé az eljárást.

Mire is jó ez tulajdonképpen azon kívül, hogy csecse pixelartos beütése van? Fő alkalmazási területe valószínűleg a marketing területén van: a plakátok alján elbújtatva nem foglal sok helyet, ám érdekes pluszinformációkat közölhetnek segítségével a hirdetők az embereknek, akiknél pedig sikerélményt, és örömérzetet indukálhat a tény, hogy saját maguk fejthették vissza az adott adatot, meg kellett érte küzdeni, és nem csak készen kapták, mint az életben annyi minden mást (ld. TV, rádió).

Használatához nincs szükség komoly, drága eszközökre: mindössze egy kamerás mobil szükségeltetik, és abból se kell egyből ájfónra, meg pédéára gondolni, tulajdonképpen majdnem mindegyik piacon levő telefon megfelel a célra (még az én ezeréves Sony Ericcson k750i-m is gond nélkül alkalmas volt rá). A szóbanforgó mobilra fel kell telepíteni egy szoftvert, ami a visszakódolást végzi, erre a célra két oldalt is ajánlanék forrásként:

1. mobilkod.hu : itt egy ingyenes SMS elküldése után juthatunk hozzá a hőn áhított program WAP-linkjéhez, amit aztán a telefon le is tud szépen húzni. Nekem mondjuk valamiért nem akarta elküldeni az üzenetet, így maradt a bé-terv:

2. kaywa reader : itt egy ingyenes regisztrációt követően legördülő menük segítségével beállíthatjuk a telefonunk típusát, majd zip-be tömörítve letölthetjük a kódolóprogram jar, és jad kiterjesztésű file-jait, amit utána adatkábelen/bluetooth-on/infrán/stb. telepíthetünk a mobilra.

Ezek után már indulhat is a kódvadászat: a szoftver a telefon optikáját használva beolvassa a kódot (tk. lefényképezi), majd visszafejti belőle az információt, ami lehet weboldalcím, elérhetőségek (név, tel,  email-cím), de akár sima szöveg is. Amúgy pont a mobilszolgáltatók azok, akik nagy kampánnyal próbálják bevezetni Magyarországon is ezt az okosságot, mivel a leolvasott webcímeket természetesen a telefon böngészőjével a legkényelmesebb megnyitni, így náluk generálódik a haszon.

A működési elv

A fentebb említett Kaywa Reader amúgy zseniális cucc, bár úgy vettem észre, hogy sajnos az elemzés kb. fél perces művelete alatt végig a célon kell tartani a telefon nézőkéjét, viszont nyugodtan remeghet a kezünk, mivel a módszer hibatűrése nagyon jó.

Ha netán nem csak olvasni, hanem „írni” is szeretnénk ezen az újfajta módon, akkor az itt található oldalon ezt is megtehetjük. Annak pedig, hogy a kész eredménnyel mihez kezdünk már csak a fantáziánk szab határt: kirakhatjuk az oldalunkra, nyomtathatjuk pólóra, esetleg a reklámunkban ilyen módon közölhetünk le nyerőjátékhoz titkos kódot… van benne potenciál szerintem. Ha tovább akarnám gondolni az egész elvet azt is mondhatnám, hogy segítségével hiperlinkeket helyezhetünk el a való világban, amelyekre „kattintva” behozhatjuk az adott weboldalt! Hihetetlen.

Végezetül íme egy kód, tessék visszafejteni mihamarabb, mivel az első helyes megfejtést kommentelő kedves olvasó hatalmas nyereményben részesül: tíz percig lelkesen szorongathatja a saját kezét, és természetesen a tudat, hogy ilyen ügyes volt is megfizethetetlen! (Na jó, esetleg még update-ben kiírom a nevét is, lássátok kivel van dolgotok 😀 ) Itt van a sokat érő kód:

Sok sikert hozzá!

UPDATE:

nem kellett sokat várni az első helyes megfejtésre: ezüstnyír volt a befutó! A felajánlott díjak mindegyike az övé, gratulálunk! 🙂

Ez jó, megosztom!
  

  4 hozzászólás to “Fun a telefonnal: a QR-kód”

  1. sztiv szerint:

   én is akartam ilyet a telómra, de egyik sem akart működni ezen a fákin’ w350i-n 😀 am vannak ilyenből netes olvasók is, amik jpgből fejtenek:)jah poen, a múltkor ilyen kódot kellett beolvasni a féllityis bravó üdítős palack hátuljáról h nyerhessen az ember 😀

  2. JonC szerint:

   hja, az már ki is ment a fejemből 🙂 amúgy sejtettem, h vannak netes jpges olvasók is, de nem néztem különösebben utánuk.

  3. ezüstnyír szerint:

   Jonc mondja ugyes vagy

  4. Kiss_bence90 szerint:

   Ez hihetetlen, de komolyan :DDD
   Nagyon bejövős kis dolog. 😉

  Kommentáld!

  
  preload preload preload