Játsszunk nyálcsorgatósdit! | Ráktalicska
dec 09

Nem fotó, csak egy kép a Crysisből

Ha már az előző postomban azért rinyáltam, mert nem tudok új játékokkal játszani, akkor ezennel kicsit kiélem a mazochizmusomat: következzék néhány videó olyan játékokról, amelyeknek első (vagy előző) része még az én roncsomon is futott, mostanra viszont annyit fejlődtek grafikailag, hogy esélyem sincs kipróbálni őket. Emberek, itt tartunk most technikailag, tessék állat ejteni!

Starcraft 2 átvezető movie: ez azért került be ide, mert hűen bemutatja, hogy az előre renderelt videók milyen fejlődésen mentek keresztül pl. a Duke Nukem átvezető filmjeihez, vagy a Warcraft2 introjához képest (tudom, közben eltelt bő tíz év):

Még egy előre elkészített movie, ezúttal a Mafia 2. részéből (az első is szép volt, és hibátlanul futott nálam, de ez valami eszméletlen):

Nehéz a dolga a maffiózónak, sok mindent kell meggyónnia 😀

Következzenek kedvenc bőregerünk, Batman kalandjai, aki kicsit kilóg a sorból, mivel nem játszottam előző részével (hacsak nem számoljuk ide a SNES-emulátoros élményeimet :)), de olyan grafikája van ennek az Arkham Asylumnak, hogy az ember tényleg csak les:

Aztán – hogy egy csak tisztán a játékmenetet bemutató videót mutassak – íme a legújabb Call of Duty (amely a Modern Warfare 2 névre hallgat), aminek én a második részével kerültem csak komolyabb kapcsolatba (felraktam a négyet is, de a csernobili óriáskeréknél úgy akadt a ránk támadó hadseregnyi ellenféltől, hogy állandóan meghaltam, így abbahagytam):

Következzen – hogy egy kicsit elkapjon minket a „szavannák, fekete nők – feeling” – a Far Cry 2-ből egy kis gameplay. Az első része is örök kedvenc marad, a gyengébb masinával rendelkezőknek nyugodt szívvel ajánlom, mert még mai szemmel is szép. Hát még ez a folytatás:

Végül szerepeljen itt egy olyan játék legújabb része, amelynek az összes elődjével toltam (ha végig nem is vittem), ez pedig a GTA… Talán ez a legnagyobb szívfájdalmam, nagyon jó lenne elmerülni Liberty City alvilágában… ehelyett íme a videó, amelyet érdemes nagy felbontásban megtekinteni:

Szóval van fejlődés, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Érdekes, hogy az átlag 40-50 éves korosztály a mai napig abban a hitben él, hogy a videojátékok megrekedtek a Pacman-szintjén (oké, legyen Super Nintendo), pedig mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát ez a szórakoztatási forma, amely lassan nagyobb biznisz, mint a filmgyártás. Amikor egy ilyen alkotás az ember keze ügyébe kerül, mint a GTA, akkor döbben rá igazán, hogy mennyire közel vagyunk ahhoz, hogy valódi virtuális élmény legyen a játék. Erre már vannak is törekvések (Project Natal XBox-on, Magic Wand PS3-on, de hogy PC-re mit terveznek azt nem tudom), mindenesetre a grafikai teljesítmény lassan alkalmas lesz rá. Ha eljön ez az idő, akkor szépen megyünk a takonykapszulába, és eljöhet a Matrix kora. Alig várom.

Ez jó, megosztom!
    

    10 hozzászólás to “Játsszunk nyálcsorgatósdit!”

    1. sztiv szerint:

      én játszottam a GTA IV-vel egy darabig, de a San Andreas óta nincs türelmem a küldetésekhez az idegesítő minijátékok miatt. Az SA-ban a low rider táncoltatás volt a kereszt, ami miatt inkább letöltöttem egy 100-as mentést. A négyben az a kedvencem, hogy rendkívül szépek lettek a kocsik. A legnagyobb hiba meg ott van, hogy nyilván terveznek még jópár részt ezzel a motorral és megint meg lettünk fosztva egy csomó lehetőségtől, amit a San Andreasban már megkaptunk. Pl nincs repülő, csak két féle helikopter, nincs bázisugrás, bicikli, stb. Arra játszanak, hogy majd a következő játékban megint dobnak egy kis csontot. Ugyanez va na Sims3-mal is. A 2. rész az összes expansion-nel tiszta kánaán volt, aztán meg a 3 alapjáték pang.

    2. Tsyga szerint:

      Mafiázni akarok. Úristen! Mafiázni akarok. 😮 (*totális ledöbbenés)

    3. bachterman szerint:

      az a helyzet, hogy a korai játékokkal szemben ezeket a gamákat játékgyártók csinálják, ergo egy profitorientált iparág tagjai.
      vannak azonban az indie fejleszők, akik a 10-20 éves játékok élményeit adják vissza modern szinten. pl: world of goo, osmos, braid. ha érdekel még, az indiegames pont com oldalon érdemes elindulni.

    4. JonC szerint:

      igen, ismerem és szeretem is őket (idevenném a Trine-t is)!

    5. JonC szerint:

      izé… bocsánat? 😀

    6. Sipi szerint:

      ez a nyálcsorgatás nem csoda, brutálisat fejlődött a technika.. épp egy „új kor” hajnalán vagyunk. valamelyest azért örülök neki. 🙂
      mafiát meg most toltam végig 1 hónapja egyszerűen zseniális: frankó verdák, változatos küldetések.. viszont a bugok! hiába volt felpeccselve, sajnos néha idegesítő volt a „fizika”. például a szeszcsempész meló parkolóház-jelenete. 🙁

    7. Tsyga szerint:

      Rossz írányba viszel… 😀

    8. bachterman szerint:

      engem az valamiért kurvára irritált…

    9. JonC szerint:

      engem meg a Braid, főleg a „balra mész így megy az idő, jobbra mész meg máshogy” pályák, ott abba is hagytam… engem speciel a zenéje is idegesített (meg valahogy az egész hangulata), pedig sokan az egekig magasztalták… hiába, ízlések és pofonok ugye 🙂

    10. JonC szerint:

      azzal a küldetéssel kapcsolatban csak annyira emlékszek, hogy mocskos nehéz 🙂 mi volt a gond a fizikával?

    Kommentáld!

    
    preload preload preload