Ráktalicska

… hogy görbíti a teret…

Gondolatok a véglényhez címezve

Írta JonC Ekkor: 2009. december 10.

Ó, te szánalmas kis pörsenés a nagyvilág seggén. Ó, te utolsó parasztja annak a hatalmas sakktáblának, amit univerzumnak hívunk. De kurva rossz neked, komolyan sajnálatraméltó életet élsz. Azt, hogy élsz, csak egy szám jelzi az anyakönyvi hivatalban, de ezen kívül semmi jele annak, hogy bármit is számítana, hogy élsz vagy meghalsz. Tényleg kurva rossz lehet az a tudat, hogy egy csikkhez hasonlóan téged is bármikor elnyomhat a Sors, a Végzet, a Halál… nevezd ahogy akarod. Egy nagy szerencséd van: túl ostoba vagy ahhoz, hogy ezt a veszélyt felfogd.

Te vagy az, aki úgy éli le az életét, hogy végig a szűk környezete bűvkörében marad, nem akar, és nem tud átlátni az élet sűrű, és kusza szövetén. Azt látod, amit elédtesznek, azt eszed, amit elédtesznek, és azt szereted, akit elédtesznek. Oldalra pillantani, vagy esetleg új utat találni már eszedbe se jutna. Fogyasztod amit neked kreáltak, hogy szórakoztassanak, nézed a hülye vígjáték-sorozatokat, hallgatod a rádiót, tankolod a kocsid minél olcsóbb benzinnel, nagybevásárolsz, plazma TV-t, és mosogatógépet veszel, játszod a flash-játékokat, és veteményezed a farmodat a Facebook-on. Igényeled a gyors netet, de nem használod másra, csak hogy újabb szórakoztató perceket szerezz magadnak. Meg se próbálsz információhoz jutni a téged körülvevő világról általa: nem olvasol hírportálokat, nem böngészel blogokat, nem írsz választ kommentekre. Minden nap ugyanazt a féltucat oldalt nézed meg újra és újra. Futod a köreidet nap nap után, mindig ugyanazokat. Úgy élsz, mint a jövő emberisége, akik a kapszulákban lebegve álmodják a Matrix által elképzelt világot, a különbség csak annyi, hogy ezt a világot te alakítottad ki magadnak. Észre se veszed, hogy burokban élsz, azt hiszed, hogy szabad vagy. Iszonyatos lehet ilyen önbecsapásban élni… Nem embernek való.

Szeretsz, és viszont szeretnek? Számít ez? Neked nem, úgyse fog semmi emlékeztetni rád, miután 60 év kétségbeesett botladozás után meghalsz. Gyerekek? Igen, csinálj párat, és készítsd fel őket arra, hogy hogyan maradhatnak társadalmilag elfogadottak azáltal, hogy ugyanúgy élnek majd mint te (mint egy vak bányaló a legmélyebb tárnában). Semmit se fogsz érteni – hiába éltél “sokat” – a téged körülvevő világból, de téged ez nem is fog zavarni. A burkod életed végéig ki fog tartani, ne aggódj. Tökéletesen ki fog téged szolgálni a szabadság illúziója életed végéig, észre se fogod venni (és nem is akarod észrevenni) a távolban húzódó korlátokat, amelyek nem engednének sehova, ha kitörnél. Olyan vagy, mint Truman: a díszletek rabja vagy te is, csak te ezt fel se fogod vele ellentétben.

Jogos a haragod. Most még teljes meggyőződéssel, és megalapozottan gondolhatsz egy beképzelt szemétnek, mert ennyire tartalak. Ennek ellenére nem fogok bocsánatot kérni tőled, mert amit írtam igaz rád. Hiába mondod, hogy nem kell a sajnálatom, de mégis szánlak azért, ahogy élned kell. De el kell árulnom neked valamit: mi – te és én – egy dolgot leszámítva ugyanazt az életet éljük: én is ugyanolyan szánalmas véglény vagyok, mint te: ha meghalok, pár év múlva az én esetemben is csak egy fejfa fogja mutatni, hogy valaha éltem, igen.

Egy kurva nagy különbség van közted és köztem: engem ez zavar, míg te észre se veszed… Gyűlöllek, és irigyellek azért a hamis biztonságtudatért, amit ez ad neked. Bárcsak én is olyan lehetnék mint te…

UPDATE: (másnap) nos gyerekek, ezért nem szabad a fosidegbetegen, és fosfáradtan születő gondolataitokat leírni, ilyen esetben helyette inkább szépen feküdjetek le aludni, nehogy ti is ilyeneket csináljatok!

Ez jó, megosztom!

  10 hozzászólás

  1. bachterman:

   mások is szeretnek: http://3.ly/qDT

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 10:51

  2. JonC:

   izé… nem tudom megnézni, mivel idebent a cégnél le van tiltva a bloghu, de feltételezem az egyik nyári bebaszásunkról írt esszém kapcsán lettem megszólítva a szóbanforgó blogon 🙂

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 11:12

  3. bachterman:

   proxyzzál. 😉 youtubeproxy.org vagy hasonlók.
   am nem egészen. skatulyáztak.

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 11:48

  4. JonC:

   skatulyázzanak, ha jól esik nekik, biztos rászolgáltam… (tényleg modorosan írok? egyáltalán mit jelent az?) amúgy megoldottam nagynehezen, köszi a proxytippeket!

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 13:30

  5. bachterman:

   ugyan már, ne vedd magadra. a modorosság definícióját a modoros blogról tudod kinyerni. érdemes elolvasgatni a cikkeket, karakterformálóak. nem mind, néhány. meg szórakoztatóak is.

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 14:44

  6. bachterman:

   a kommentválasz kötelező emilről hogy lehet leiratkozni?

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 15:03

  7. JonC:

   úgy, hogy megkérsz, hogy ne kattintsam be a pipát, ha válaszolok neked. Gratulálok, sikeresen leiratkoztál! 😀

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 15:19

  8. bachterman:

   öezigen! és még anyáznom sem kellett 😀

   A komment időpontja: 2009 december 11th, 15:54

  9. ezüstnyír:

   Kedves János nem egyszerű fejfád lesz, de nem ám. Rajta lesz itt nyugszik ki a raktalicska blogban a nagyvilág elé tárta gondolatait, tapasztalatait, eszéit, informatikai találatait, vicceket és ha kihagytam vmit ne egészítsétek ki. Amúgy is hosszú ez fejfának. Szóval ennyi legyen rá írva se név, se anyám tyúkja: ráktalicska.hu 2009 – xxxx
   És tényleg modoros. 😀 Ami annyit jelent lebilincselsz minket minden nap pár órára.
   Megjegyzés: így leszünk mi is netfüggők. 😀

   A komment időpontja: 2009 december 18th, 00:32

  10. ezüstnyír:

   Tényleg ne írjunk le fáradtan semmit, legalábbis ne netre. Mindegy remélem nem haragszol meg azért a nyálas szövegért, de minden elismerésem neked. Sok kellemes percet okoztál nekem is és azoknak is akiknek ajánlottam már.

   A komment időpontja: 2009 december 18th, 00:47

  Írj kommentet!

  

  Top 5 post

  

  Érdekesség még, hogy 797 darab post, és 11144 darab kommentár született a blogon 2009. szeptember 12. óta. 2 bot - most ennyien vagytok/vagyunk az oldalon.

  Tagek