Amikor a Földön véget ért az élet | Ráktalicska
máj 31

Mostanában gyakran eszembe jut Will Smith egyik frissebb eresztésű filmje, a Legenda vagyok. Tudjátok, az az a mozi, amiben egyedül ő él túl egy vírusfertőzést Manhatten-ben, és hűséges kutyájával ketten uralják a várost küzdve az állatkertből megszökött oroszlánokkal, és az időközben hm… kicsit magukból kifordult állampolgárokkal. Övé a város, bárhova bemehet, bármit elvehet, bármelyik kocsit elkötheti, csak éppen a lényeg hiányzik az életéből: a társadalomban élés biztonsága. Mióta újra és újra belevetem magam a Fallout3 világába minden alkalommal eszembe jut a film, mivel ugyanolyan magányosnak és kicsinek érzem magam, mint amilyennek Robert Neville érezhette magát a kihalt, sivár nagyvárosban (pláne miután… hagyjuk, nem spoilerezek, tessék megnézni!).

Az ‘egyedül vagyok egy több millió emberre tervezett metropoliszban’-érzés tökéletesen átjön a fent említett játék nyüstölése közben is. A legjobb az lesz, ha mellékelek egy képet, ami talán visszaadja a hangulatot (amúgy a Wall-E is ezen a vonalon mozog, bár tény, hogy kevésbé nyomasztó):

Persze az emberiség kihalása után hátramaradó táj nem csak a játék fejlesztőit ihlette meg, elég ha csak a Legenda vagyok alapjául szolgáló regényt említjük, vagy épp’ Matt Logue zseniális fotóit, amelyek a kihalt Los Angeles-t ábrázolják. Ezeken az épületek a helyükön vannak (a fenti képpel ellentétben, bár az egy fiktív atomháború utáni világról készült), mégis elkapja az embert a kozmikus magány tőlük:

Hja, és ha már a témánál tartunk: íme a videó, ami nem próbál meg elkeseríteni, és valamiféle szorongással hatni az emberre, sőt: szerintem nagyon szép. Time lapse technikával készült, az aláfestő zenéjét pedig a Radiohead szolgáltatta (kulisszatitkok a készítéséről itt):

Persze ez csak néhány példa volt erre a kihalt Föld témára. Valahogy az embereket izgatja a kérdéskör, hogy milyen lehetne a világ mondjuk egy gyilkos járvány után, milyen lehet az, amikor a természet szép lassan elkezdi visszafoglalni a helyét: indák kúsznak a toronyházakra, vadállatok falkái, és bogarak milliárdjai lepik el a beton repedésein kibújó fűtől zöldbe borult utcákat… A vicc pedig az, hogy ha így folytatjuk erre minden esély meg is van. Cseszhetjük a tudományt, ha majd Földanya immunrendszere beindul, és komolyabb antitesteket kezd el termelni  a kórokozók ellen, akik miatt betegeskedik már hosszú ideje…

Ez jó, megosztom!
  

  6 hozzászólás to “Amikor a Földön véget ért az élet”

  1. Verus szerint:

   A földanyás immunrendszerről ugrott be egy film, ami pont ezzel foglalkozik, a címe Az esemény (The happening), főszerepben Mark Wahlberg. Nekem kifejezetten tetszett, ha még nem láttad, ajánlom. 🙂

  2. Bob szerint:

   Én kifejezetten jót röhögtem rajta 😀
   Persze ez nézőpont kérdése 🙂

  3. JonC szerint:

   na végre valami filmtipp! örök problémám, hogy nem tudom mit kell megnézni 🙂

  4. bachterman szerint:

   én is, ahogy futnak a szél elől. 😀
   írjak egy mit kell megnézni filmlistát?

  5. JonC szerint:

   igen, szeretném! 🙂

  6. bachterman szerint:

   itt kezdődik: http://coruscus.hu/ajanlo/filmeket-neztem
   egyelőre hármat írtam meg a monstre filmajánlókból.
   azon kívül: overnight, the go-getter, rushmore, wristcutters, benjamin button, law abiding citizen, moon, straw dogs, extract, pandorum, shutter island, ink, utolsó idők, 9, surrogates, the men who stare at goats.
   egyelőre ennyi.

  Kommentáld!

  
  preload preload preload