Ügyeskedéseim az ESET-tel | Ráktalicska
júl 29

Rohadtmocskosfujjabelemjönki szemét voltam megint, mivel – jó magyar módjára – egy problémát nem tisztességes állampolgárhoz méltóan a pénztárcám nyitogatásával, hanem valamiféle kiskapu keresésével próbáltam megoldani. Persze az vesse rám az első követ, aki nem warezolt Starcraft2-vel tölti az életét mostanában (melyik release a legjobb? úgy hallottam a Reloaded), vagy még soha nem húzott le néhány albumot a netről illegálban. Erről jut eszembe: néhány hónapja is volt egy hasonló esetem: kijött a PASO új lemeze (a Feel the Riddim), és a Quart.hu ezen a linken online meghallgatható formában prezentálta is a nagyközönségnek az összes számot. Na igen, de amikor az ember megpróbálta mindenféle trükkös letöltő pluginekkel, meg cache-ből kimásolva lerántani őket a vinyójára, akkor csak egy hash-file-t kapott olyan 100-140 kilobyte terjedelemben. Akkor is megoldottam a kérdést, mindössze néhány óra Google-ezésbe, és egy okos segédprogi letöltésébe került a dolog, és máris robogtak lefele vígan az mp3-ak, igaz elég rossz minőségben.

Szóval ha kiskapuk kereséséről van szó, akkor én elég szívósan rá tudok feszülni egy-egy problémára, és addig nem nyugszok, amíg nem találok valami kibúvót – ez persze csak az informatikára igaz, a való életben én vagyok az a srác, aki megvárja a zöldet, és nem rohan át a kocsik között, legalábbis általában.

Tegnap is hasonló helyzet állt elő, mikor is asszonykám közölte, hogy a gépükön figyelő NOD32 Smart Security próbalicensze lejárt. Annak idején a saját mailcímemre igényeltem ezt az egy hónapos kipróbálást biztosító kódot, úgyhogy oda már nem lehet többször, kénytelen voltam más megoldás után nézni.

Mivel a probléma forrása az, hogy más mailcímre kell kérnem a kódot, ezért beugrott, hogy léteznek olyan oldalak, amelyek segítségével generáltathatunk egy eldobható e-mail címet, amelynek a lényege az, hogy az oda érkező levelek egy megadott időtartamig (ez lehet egy nap, egy hét, akár egy hónap is) átirányítódnak a valódi címünkre, utána pedig törli a rendszer ezt a kapcsolatot. Ez eredetileg akkor praktikus, ha épp’ egy fórumra regisztrálnánk, letöltenénk valahonnan, stb, a regisztrációnkat visszaigazoló mail-t megkapjuk az igazi címünkre, be tudunk jelentkezni a benne található kóddal, de a külvilág felé nem publikáljuk a valódi elérhetőségünket, így kevesebb spam fog érkezni a postaládánkba.

Nna, gondoltam kicsit a saját céljaimra használom az egyik ilyen szolgáltatást, generáltam egy mailcímet, megadtam az ESET vonatkozó oldalán, mire az arcomba vágta ezt az üzenetet:

Ejjejj, bukta van!

Ezután persze jött az agyalás, hogy mivel lehetne ezt megkerülni… Ne tessék túl bonyolult hekkelgetésre gondolni, a trükk mindössze annyi, hogy az ESET-nél nem voltak felkészülve minden ilyen szolgáltatás kivédésére (lista róluk itt), így a nincsmail.hu-ét minden gond nélkül elfogadta:

Tanulság? Akad. Egyrészt: az a cég, amelyik nem szűri ki az ügyeskedőket, az számíthat arra, hogy ki is lesz ez a hanyagsága használva annak rendje és módja szerint. Ezzel az áthidaló megoldással nem sértettem meg semmilyen törvényt, mégis egy újabb hónapig ingyen fog menni a gépen a Smart Security, nem kellett crackelnem, warezolnom. Másrészt viszont persze felfogható úgy is, hogy hogyan lehetek ilyen kis rohadék, hogy kibúvókkal játszom át a rendszert ahelyett, hogy megvenném az – amúgy remek – programot. 17000 forint egy évre valóban nem sok, de egyben már nagyon régen volt ennyi pénzem, amit bármire költhetek (és mindez úgy áll fenn, hogy a baráti körömből jelenleg én keresek talán a legtöbbet…), és ha egyszer megoldható így, akkor nem fogok spórolni hónapokig a fizetős licenszre.

Remélem, hogy nem az jött le nektek, hogy micsoda kis görény vagyok, hanem a post információtartalmára is koncentráltok: az ideiglenes mailcímek használata igen praktikus, és ha próbaváltozatra van szükségetek, akkor akár így is megoldhatjátok 🙂

Ez jó, megosztom!
  

  8 hozzászólás to “Ügyeskedéseim az ESET-tel”

  1. bachterman szerint:

   micsoda kis görény vagy :mrgreen:
   a legjobb, legprofibb szolgáltatást nyújtó, és leginkább ismeretlen ilyen mailszolgáltató a mailinator.com. nagyon ajánlom figyelmedbe. lehet rss-t is kérni a bejövőkről. kapsz külön aldomaint is hozzá. és csak annyit kell megadnod, hogy milyen nevet szeretnél.

  2. jazzpop76 szerint:

   Én is ESET-et használok,annyi a ziccer,hogy 31 naponként újra kell telepíteni(crack-kel együtt persze),de amúgy no problemo.

  3. JonC szerint:

   ennek elkerülésére is jó a fenti módszer: nem kell crackelni, csak havonta lekérni egy újabb trial-kódot valami eldobható mailes oldallal generált email-címet megadva 😉

  4. wandor szerint:

   Hmmmm. Nem értem a problémát. Én évek óta ugyanazt az email címet adom meg a kódkéréskor, de még nem volt vele gond.
   Mindig megjött, és működik is.

  5. JonC szerint:

   „Az Ön által megadott e-mail címre korábban már küldtünk próbalicencet!

   Amennyiben a 30 napos próbaidőszak még nem járt le, és elvesztette próbalicencét, írjon a support@sicontact.hu e-mail címre!”

   fura, nekem ezt írja…

  6. wandor szerint:

   Ja, már világlik. 🙂
   30 napon belül nem lehet.
   Akkor nekem sikerült mindig 30. nap után regisztrálnom az újabb kódot, azért nem tünt fel ez eddig. 🙂

  7. JonC szerint:

   ez a mailcím már kb. másfél hónapja volt felhasználva kód kérésére, ami azóta már lejárt, szóval nem, nem ez a szitu 🙂

  8. wandor szerint:

   Akkor ez
   – valami újítás
   – elfelejtették törölni

   Mindenesetre, majd 3-4 hét múlva kiderül nálam is mi lesz. 🙂

  Kommentáld!

  
  preload preload preload