Minecraft, Minecraft, és megint csak Minecraft | Ráktalicska
szept 29

Világ életemben tartózkodtam a függőségektől. Emlékszem, hogy amíg cigiztem nem az okozott lelki gubancokat a szokással kapcsolatban, hogy néha nem kaptam levegőt, hanem az, hogy volt egy olyan aspektusa az életemnek, amit egész egyszerűen nem tudtam kontrollálni, pedig a lehetőségem meg lett volna rá. Függeni egy szertől, egy érzéstől, egy embertől, egy banktól, egy helyzettől még csak csak elmegy, de amikor egy játék kebelez be… na az mocskos dolog, nem az, amikor harmincévesen egy lepukkant bérház albérleti szobájában fekszel a mocskos matracon, miközben a felkarodra kötözött gumicső szorítja el a keringésedet, és mivel a néhány órája bebökött adag hatása kezd elmúlni újra rádöbbensz, hogy elkefélted az életedet durván, és nincs pénzed már újabb adagra, hogy ezt elfelejtsd valahogy.

Ami a legszomorúbb az egészben, hogy a legaddiktívabb drogként számontartott kódhalmazok úgy is terjednek mint a legdurvább ragály, ha nincs mögöttük tőkeerős maffia, hogy a terjesztést Steam-en, meg hasonló körmönfont módokon hatalmas pénzeket megmozgatva megoldják. Erre a legjobb példa ez a rohadt Minecraft, amit egyetlen ember szabadított rá a világra: Notch, aki Markus Alexej Persson néven látta meg a világot. Nem lennék meglepődve, ha kiderülne róla, hogy szobafestőként kezdte volna a karrierjét, és hamarosan kis orr alatti pamacsra szeretné vágatni most még terjedelmes arcszőrzetét, hogy vörös karszalaggal a kezén nekiálljon elfoglalni a világot. Ez az Antikrisztus még multiplayer opciót is kódolt ebbe a vírusba (ami nem a számítógép memóriáját, hanem az azt használó ember lelkét fertőzi meg), így terjesztve ki hatalmát a világ kockáinak szabadideje felett. Nekem speciel a héten napi minimum 4-5 órámat elrabolta a közös építkezés szimulált élménye (emiatt is nem volt eddig post), és ahogy látom a helyzetet ez sajnos nem is fog egyhamar megváltozni: függő lettem, innen már csak a fiatalon túladagolásban elhalálozás marad, mint opció (amit nevezhetünk az aranylövés analógiájára aranycsákányozásnak is).

A drog magyaroszági dílerei közül is kiemelkedik Plasztik Józsi (alias angelday), aki nem volt szívbajos: mindannyiunk érdekeit, és egészséges, drogoktól mentes életre való jogát mintegy semmibe véve elindított egy magyar szervert (ami a minecraft.plastik.hu címen érhető el a játékon belül), ahol mindenki kedvére merülhet a mocsokba, és a fertőbe. Én is velük trippelgetek mostanában, építettem már egy egész korrekt kis kecót az egyik tengerparti szirtre, amelynek üvegekből mozaikszerűen kirakott padlója alatt több tíz méter mélyen egy fát növesztettem ilymódon:

Lombkorona a mélyben

Sőt, tegnap egy bő órát töltöttem azzal, hogy virtuális bálványt állítsak gyerekkorom egyik nagy kedvencének, Rick Dangerous-nak:

Rick Dangerous, gyerekkorom hőse! 🙂

UPDATE: azóta csinosítottam rajta kicsit, jelenleg így néz ki:

Persze vannak akik még nálam is elvetemültebbek: készült már a szerveren óriási Bruce Lee csoportkép, Donkey Kong, űrrakéta (kilövőállvánnyal), kolosszeum, mocskos nagy piramis, a karakter a Prince of Persia-ból, működő QR-kód, és még rengeteg más agyament őrület, amelyek korrekt városközpontot alkotva sorjáznak egymás után, ha az ember körülnéz a pálya szívében.

Angelday még ennél is tovább ment: a Google Maps motorját használva zoomolható térképet kreált a teljes pályáról, amelyet itt érhettek el. Jópofa, bár ez még a tegnapi állapotokat tükrözi, így az este elkövetett fenti pixelartom még nem látszik rajta.

A fertőzés terjedési sebessége elképesztő: nem elég, hogy a PayPal által küldött befizetési igazolások olyan ütemben érkeztek a hivatalos oldalra, hogy a szerver nem bírta lekönyvelni(!), de azóta már készült a játékkal kapcsolatban app Android-ra, gombamód szaporodnak a neten az elképesztő videók, segédprogramok, és fórumok. Nyugodtan mondhatom, hogy új őrület kezdődött, hiánypótló programot írt ez a svéd arc, és mindenképpen megérdemli, hogy a mennybe menjen – értve ezt anyagilag, és elismertség terén is. Amit már leírtam, csak ismételni tudom: a játék képében kaptunk egy időgépet, amellyel bármikor visszarepülhetünk 5-10 éves korunkba, amikor még nem számított semmi, csak a játék, és a kreativitás. A lehetőségek tényleg határtalanok, ráadásul ha multizunk még a szociális élmény is dob akkorát a feelingen, hogy nem egykönnyen szakadunk el a géptől, ha egyszer nekiállunk bandázni a többiekkel: közös építgetések, egymás műveinek megtekintése, chaten poénkodás vár ránk súlyosbítva a single-ben is tapasztalható „na még ezt megcsinálom, aztán lefekszek aludni” hatással 🙂

Volt, aki ennek a drognak köszönhetően tett le egy másikat (leszokott a cigiről a segítségével), de kérdem én: megéri, hogy nem kapsz tüdőrákot negyven évesen azért cserébe, hogy nem lesz soha többé életed? Elhagy a családod, a barátaid, a barátod/nőd, és a végén tényleg csak annyi különböztet meg a bevezetőben lefestett heroinistától, hogy nem lóg injekcióstű a karodból, helyette a gép előtt ülsz akkora hassal, mint egy vemhes wombatnak 🙂  Hölgyeim és Uraim: ez itt a XXI. század World of Warcraftja. Isten óvjon minket.

Ez jó, megosztom!
  

  9 hozzászólás to “Minecraft, Minecraft, és megint csak Minecraft”

  1. bachterman szerint:

   fasza, én nem lettem függő. bár néha, ahogy nézegetem a minepediát és a version history-t, meg a tecsős tutorialokat, felserken bennem a vágy, hogy kipróbálhassam. de aztán mégsem.
   örülök, hogy meg tudom állni.

  2. JonC szerint:

   addig jó amíg ki nem próbálod, mert olyan mint a crack: egy alkalom, és rákattansz, aztán marad a remegés, ha nem jutsz hozzá 🙂 én spec ezért nem próbálok ki szintetikusokat, mert hátha túl jó lenne, aztán teleb@sznám a blogot minimal technos Youtube-videókkal 😀

  3. bachterman szerint:

   öö, kipróbáltam, online is nyomtam a creative-ot multiban, griefeltem mint malac.
   az ingyenes hétvégén cukker kis bányát húztam a téli világom alá. aztán amikor hétfőn helyreállt a rend, kicsit elkedvedtelenedtem, hogy a lan-ban futtatott szerverre is csak prémium acc-al tudok belépni.
   így maradt az olvasgatás, az időnkénti pofozgatás.

  4. Bobo szerint:

   Dílernek jelentem megfertőztem a kolegákat!
   A fertőzés napról napra terjed a részlegen belül!Hamarosan kiterjesztem a sormelósokra is!
   Kenyeret és Minecraftot a népnek!
   Minebobo 😀

  5. Divixed12 szerint:

   Hello.Én is játszok a játékkal de új nekem.Hogyan szerezzek 9 soltos craft helyet? Nekem csak 4 helyem van :S Ezt hogy kell megcsinálni? HA VALAKI SEGÍTENE NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM!!!!! Írjatok ide és nézni fogom a blogot kösszi 🙂

  6. JonC szerint:

   Szia!

   A dolog egyszerű: a kilenc slotos crafthoz kell egy munkaasztal, amit a következő módon lehet megcsinálni:

   kivágsz pár fát (akár kézzel is), majd nyomsz egy i-t, hogy előhozd a tárgylistádat. Az általad is említett 4 slotosba bedobálod a fakockáidat (egy helyre), így tudsz belőlük palánkot csinálni. A palánkból beraksz négyet (ugyanitt), így megkapod a munkaasztalt, amit utána csak le kell pakolni valahova. Ezen túl jobb klikkel rákattintva tudod is használni bármilyen tárgy előállítására (már amihez nem tűzhely kell).

  7. Divixed12 szerint:

   Szia
   Addig már én is eljutottam hogy meglegyen az a nagydoboz, azt letetem és akkorha jól értem a 9 solt nem az inventorymba van hanem rá kell menni jobb egérrel arra a nagy dobozra?És ugy? NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!4

  8. JonC szerint:

   pontosan. csak akkor.

  9. dzsepettóss szerint:

   szép kis iromány 😀 nekem mondták spanok,hogy fúú gyere már minecraftozni nagyon zsír én meg persze néztem nagyokat mert nem hallottam róla kipróbáltam, semmit nem tudtam még kértem többiektöl cuccokat befalazgattam magam hülyültem de nemtetszett a játék mert nem nagyon segitettek, aztán abbahagytam páár hónap után ujra kipróbáltam, olvasgattam wiki-t és most már suliba is azt tolom info orán 😀

  Kommentáld!

  
  preload preload preload