Ráktalicska

… hogy görbíti a teret…

Boldog 10. születésnapot modern GTA!

Írta JonC Ekkor: 2011. október 19.

Most szombaton rendkívüli évforduló lesz: a Rockstar Games kereken tíz évvel korábban dobta piacra a GTA legelső 3D-s verzióját, a GTA3-at. Nem szeretnék nagyon elmerülni a nosztalgiázás nagyon messzire ragadó mélységeiben, de hadd emlékezzek meg arról, amikor először láttam képeket róla az 576Kbyte “Hírek” rovatában: akkoriban úgy gondoltam hogy ez itt bazz maga a Virtual Reality, kész, vége, megszületett A Játék. Annak idején 2000 környékén még fotorealisztikusnak tűnt ez a grafika, ami ma inkább csak megmosolyogtat:

Minden (mai szemmel nézve) elnagyoltsága, egyszerűsége ellenére mégis kijelölt egy csapásirányt, amely mentén továbbfejlődött a sorozat, továbbá olyan nagyszerű játékok létrejöttét is lehetővé tette, mint a Mafia, a Red Dead Redemption, vagy a Saints Row. A Rockstar Games össze is dobott egy kis videót (eredeti hír itt), amely méltó módon emlékezik meg a nagy öregről:

Nem mellékesen az ünneplés részeként már csepegtetik az infókat a készülő mobilverziókról(!) Ami tíz éve a grafika netovábbja volt, az most már elfut egy zsebben elférő kütyün is. Szédületes a technológia fejlődés. Kívánok a GTA-sorozatnak még sokszor tíz évnyi karriert!

Ez jó, megosztom!

  4 hozzászólás

  1. bachterman:

   ez maga a renderware-es borzalom. látszik, hogy a dma amigán még tudott programozni, pc-re áttelepedve elfelejtettek mindent. szaros middleware-ekkel próbálkoztak, és azóta sem tudtak egy normálisan skálázható (és portolható, háhá) engine-t összerakni, lásd gta4.
   de a zenével körített hangulat, az akkor újdonság sandbox és a nívós szinkronok sokat dobtak az amúgy idegesítő és középszerű játékon.
   nekem a régi 3 rész is tetszett, annak is volt hangulata. és meghalni is könnyebb volt.

   A komment időpontja: 2011 október 20th, 12:11

  2. Nfol:

   Ez volt az első olyan PC-s játék, amit megjelenésekor azonnal megvettem. A csomag megérkezése utáni délután, éjszaka és hajnal észrevétlenül múlt el, aztán magamhoz tértem és elmentem elsősegélynyújtásból vizsgázni. 🙂
   A Mafiával kapcsolatban azért megjegyezném, hogy a fejlesztése kezdetekor a 3D-s GTA még eléggé ötletszinten létezett, szóval a cseh remek valószínűleg enélkül is létrejött volna, de nyilván segítette a fejlesztők anyagi helyzetét az is, hogy a befektetőik látták a PS2-n debütáló GTAIII sikerét (plusz asszem az Illusion Softworks ekkortájt lett a Take2 kiadó untermannja).Az biztos, hogy a Rockstarnál van egy külön részleg, ami azért felel, hogy a kész produktum odab*sszon. 😀

   A komment időpontja: 2011 október 20th, 12:30

  3. Nfol:

   Kíváncsi vagyok, hogy az ötödik részben milyen környezetet vesznek majd elő; a Vice City óta vágyom egy távol-keleti környezetbe ültetett sztorira.

   A komment időpontja: 2011 október 25th, 23:07

  4. JonC:

   hűű, egy Vice City remake-ért ölni tudnék 🙂

   A komment időpontja: 2011 október 27th, 20:38

  Írj kommentet!

  

  Top 5 post

  

  Érdekesség még, hogy 797 darab post, és 11145 darab kommentár született a blogon 2009. szeptember 12. óta. 2 vendég, 1 bot - most ennyien vagytok/vagyunk az oldalon.

  Tagek