Operációs rendszer az egész világ | Ráktalicska
nov 04

… és file benne minden férfi és nő.

Ez egy újabb nagy igazság, amit a bőrkötéses „JonC összes bölcselete” kötetben fog majd kiadni a hálás utókor (persze előfordulhat, hogy még életemben megjelenik a Nagy Mű), és bizony mondom néktek, van is benne igazság, nem is kicsi. Az is előfordulhat mondjuk, hogy csak simán elgurult a gyógyszerem ma, de tényleg érzek valamiféle filerendszerekre jellemző hozzárendeltségi viszonyt az emberek között, sőt, ha kicsit kitágítjuk a hasonlatot, akkor érthető az egész világra is, nem csak a szociális hálóra.

Vegyünk egy egyszerű példát a Unix nevű operációs rendszer működéséből (amely hasonló Windows-on is):

-rw-r----- 1 picard STAFF 1397 May 28 12:50 mj.ultra <- ez a rész most nem érdekes nekünk

Mielőtt még felmerülne bennetek az (amúgy teljesen jogos) „miap*csamárez” gondolat, kifejtem a sor értelmét, amelyből főleg az elején található sok gondolatjel érdekel minket. A legelső (az r betű előtti) jelzi, hogy az adott file épp milyen típusba tartozik (mivel Unix-on minden dolog file, még a mappák is, csak ez a kis jelölés dönti el, hogy az adott egység minek minősül). Itt szerepelhet mondjuk egy kis d betű is, akkor az adott file éppenséggel egy mappa. Ha ennek az analógiájára megpróbáljuk osztályozni az embereket, akkor ez négy értéket vehet fel:

  • m : man, azaz férfi
  • f : female, azaz nő
  • t: transzszexuális
  • h: hermafrodita

Máris megvan az első lépés a társadalom filerendszer-attribútumos leképezése felé! Nézzük a többit:

rw-r-----

Ez  a rész az igazán érdekes a számunkra: itt láthatjuk, hogy az adott file (ebben az esetben: emberegyed) kinek milyen módosítást, manipulációt engedélyez. A Unixnál ez három elkülönülő részből áll:

Az Unix fileattribútum felépítésének ábrája

Ezen az ábrán az látszik, hogy az első három (mármint a típusjelölés utáni három) karakter jelzi, hogy egy átlaguser mit tehet az adott file-lal, a következő három azt, hogy az előre beállított csoport tagjai mit tehetnek vele, míg az utolsó rész a „mindenki más”, azaz az előző két halmazba nem tartozók jogait írja le.

A betűk jelentése:
r: read, azaz csak olvasni tudja
w: write, írni is tudja
x: execute, végrehajtani is tudja.

Ezek alapján leírható egy sorban, hogy pl. egy átlagos lány kinek, és milyen hozzáféréseket biztosít:

f -------- c------- cpjn--- cpjnx-- cpj----f cpjnxelf ????????

Jelmagyarázat:

f: female, azaz nő.

Namármost: egy emberegyed esetében a következő csoportok lehetnének a User/Group/Other kombó helyett (sorrendben ahogy a hét csoportnyi jog sorakozik):

  1. Vadidegenek
  2. Ismerősök
  3. Barátok
  4. Családtagok
  5. Kefélőtársak
  6. Szerelmi társ(ak)
  7. Egyéb

Ezekre vonatkoztatva lehetnének a következő jogok kiosztva a Read/Write/Execute hármas meglehetősen szegényes kínálata helyett (ahol – jel van ott természetesen nincs jog az adott tevékenységhez) egy-egy nyolcas csoportban:

  1. c (chat): beszélgethet vele
  2. p (pay) : fizethet neki
  3. j (joke) : viccet mesélhet neki, amin ő nem csak udvariasságból nevet
  4. n (nostalgia) : van közös múltjuk, ezért nosztalgiázhat vele
  5. x (xmas) : karácsonykor ajándékot vehet neki (a többi ünnepre is vonatkozik)
  6. e (jealousy) : féltékennyé teheti
  7. l (love) : szerelmes lehet belé (viszonzottan)
  8. f (fuck) : szexelhet vele

stb stb., a lista természetesen folytatható, mivel az emberi kapcsolatok nagyon sokrétűek lehetnek (pl. bevezethető a s (shit), aminek használatát a fantáziátokra bízom 🙂 ).

Itt láthatjátok a fenti leírást ábrával:

A jogok kiosztása egy ember esetében

Szóval vadidegeneknek semmit se szabad, míg egy szerelmes minden jogot megkapott, ellentétben egy szeretővel, aki „csak” kezelgeti, de nem tud vele beszélgetni a régi szép időkről, mivel nincs közös múltjuk! 🙂 Az utolsó (egyéb) kategóriánál azért van egy rakás kérdőjel, mert definiálni kellene, hogy mi az az egyéb (munkatársak, barátnők, stb.).

Sajnálom, ha esetleg érthetetlen volt, amit leírtam, de ahhoz hogy teljes képet tudjak nyújtani az elméletemről mindenképpen szükséges volt egy kis elméleti háttér hozzá. Úgy gondolom, hogy a világ felfogható úgy is, hogy jogosultságokat osztunk, és kapunk, azaz úgy mond CHMOD-ozások sorából áll az életünk. Megtehetjük egy baráttal azt, amit egy vadidegen visszautasítana (hátbavágod, és röhögve azt mondod neki: „hú, tegnap de rohadt részeg voltál öcsém!”), és ugyanígy te is rossznéven veszed, ha valaki megpróbál megba…rátkozni veled akaratod ellenére.

Ez a gondolatmenet kiterjeszhető a szociális kapcsolatokon túlra is: nincs jogosultságod belépni mondjuk az Amerikai Nagykövetség épületébe csak úgy, míg a nagykövet ezt bármikor megteheti 🙂 Innen már csak a fantázia szab határt annak, hogy mire vetítsük le ezt a logikát!

UPDATE:

még tovább fűzve a gondolatmenetet rájöttem, hogy a szigorú szisztéma mindenkinél manipulálható. Például 2 liter házipálinka hozzáadásával a fentebb említett átlagos lány hozzáférései a következőkre módosulnak:

f cpjnxelf cpjnxelf cpjnxelf cpjnxelf cpjnxelf cpjnxelf ???????? 😀

Ajánlott irodalom:
Unix fileattribútumok
Ez jó, megosztom!
    

    20 hozzászólás to “Operációs rendszer az egész világ”

    1. sztiv szerint:

      az igen, neked aztán támadnak gondolataid 😀 kár, hogy nem tudtam annyir átélni a dolgot, mert a windowson kívűl semelyik oprendszerhez nem értek. 😀 ha ezt a könyvet (mármint az emebrek filerendszere könyvet) megírnád, akkor vajon a könyvesboltokban/könyvtárban milyen kategóriába kerülne? pszichológia vagy informatika? 😀

    2. Mr. P. szerint:

      ehhhhhh… orvos látott? 😛

    3. JonC szerint:

      igazad van: épp most találtam fel a pszichoinformatikát 🙂

    4. Sipi szerint:

      e-mber! te nem vagy ép.. 😀
      amúgy érdekes szisztémát találtál fel 🙂

    5. sztiv szerint:

      Az update-hez hosszászólva: akkor a házipálinka afféle crack-ként működik? 😀

    6. JonC szerint:

      felfogható akként is. sőt, az utolsó jogkört az első szegmensben (tehát hogy az idegenek le vannak tiltva a fuckról) is törhető, azaz a – átállítható f-re, de azt úgy hívják, hogy nemi erőszak… 🙂

    7. Bob szerint:

      Teljesen logikus!Szép munka!
      Várom a könyvet 😉

      Ui.: neked agyadra ment az unix!

    8. JonC szerint:

      köszi a dicséretet Bobó, viszont be kell hogy valljak neked valamit: csak ennyit tudok a Unixról, de ezt nagyon 😀 (és ezt komolyan mondtam)

    9. tsyga szerint:

      Nos, kedves JonC, ez tetszett. De kedves JonC elbasztad, mivel geek oldalról közelítetted meg a dolgot.

      Gondolom az UNIX-ot is emberek találták ki. Na most, ők valószínüleg az által voltak inspiráltak, ami az élet rendje. Szóval az UNIX-ot, és más oprendszert építettek fel a természet (vagy emberi természet) szerint, és nem pedig az emberek épülnek fel az oprendszerek szerint.

      Szóval, most olyan dolognak lehettünk szemtanui, amikor egy elvont geek, vagy mondhatnám azt is, hogy JPD (vagy GPD vagy mi is volt 🙂 ) kezd nyitni a világ felé, és rájön, hogy „jééééé, de milyen jó grafikája van a naplementének”.

      észrevétel:
      – kezdessz JPD lenni
      – viszont még látod a világot is. De csak kicsit.

      Szerintem hétvégente légy többet emberek közt, ne csak a barátnőddel, meg a számítógéppel.

    10. JonC szerint:

      szerintem nem olyan súlyos a helyzet mint ahogy te látod, elég sokat beszélgetek emberekkel minden nap, sőt hétvégente se csak otthon ülünk, úgyhogy ne aggódj! 😉
      Nem hinném mindenesetre, hogy most nyitok a világ felé, fogalmazzunk inkább úgy, hogy most jöttem rá az általam már jól ismert rílvörld, és az informatika egyik összefüggésére. bármilyen hihetetlen, de a valóságot is egész jól ismerem, és a Unix-ot meg annyira nem, ezért örültem ennyire, hogy összefüggést véltem felfedezni a kettő között. és a világot – köszönöm az aggódást – egész jól látom még most is!
      (bocs, de nem szeretem ha látják a keresztnevemet, pláne a barátnőmét, ezért a helyesbítés)

    11. tsyga szerint:

      Hehe, jó ez a plugin JonC. (remélem most is működik)

      De hiába védekezel… tudom, hogy most beleültettem a bogarat a füledbe, és ez fogja generálni a harcot az ellen, hogy ilyenné válj! 😀

    12. tsyga szerint:

      Héééééééééééé, nem működik!!!!!

    13. JonC szerint:

      de én igen! 😉

    14. JonC szerint:

      nincs semmiféle harc, én ilyen vagyok. ne elemezz ki légyszi (már kértem régebben is)! köszi 🙂

    15. tsyga szerint:

      Ja, hogy Te vagy a plugin 🙂 Akkor tényleg összemosodik az emberi létsík illetve computer létsík. 😀

      Hú most, hogy mondod lehet tényleg kérted régebben is, ez esetben akkor bocs.

    16. Feri szerint:

      🙂 Igazad volt, megérte elolvasni 🙂
      és akkor így a második sör közben egy kicsit módosítsunk a dolgon.

      informatikában a 2-es, 8-as, 16-os és a 256-os számoknak van valami féle misztikus ereje. 😀
      ragadjuk ki innen most a 2,8,256-ot.
      8 hozzáférési jogot írtál fel, mindegyik 2 állapotú – vagy van vagy nincs – vagyis 2^8 variációban minden eset felírható. Ami 256 lehetséges állapot, és pontosan ennyi variációt lehet tárolni egy karakteren
      vagyis a besorolás (m,f,t,h) és a 7 csoport teljes hozzáférési mátrixa megadható 8 karakterrel. talán kicsit nehezebben olvasható de csak hozzá kell szokni 😀 😀 😀

    17. JonC szerint:

      a nyolc jogosultság totál véletlenül lett ennyi, de ebben az összefüggésben már egyből értelmet nyer :)mondjuk ha tovább bővítjük (mert azért az élet sokrétűbb annál, hogy ennyivel leírható legyen az emberek közötti bonyolult szociális háló), akkor kicsit borul az egyensúly, de max elvonatkoztatunk az informatikai alapszámoktól, és egyből nem akkora probléma 🙂
      (off: elfogyott a második söröm is, és kurva erős késztetést érzek arra, hogy bontsak még egyet, pedig nem kéne :()

    18. Feri szerint:

      off-reply : Adjak egyet ? igaz szobahőmérsékletű, de még van Alt 😀

    19. JonC szerint:

      köszönöm a felajánlást, de már bontottam azóta… gyenge vagyok nna.

    20. Rasztás Ákos szerint:

      A matematika(és az informatika ezáltal közvetetten) a valóság lemodellezése. Így Tsygával értek egyet, de azért elszórakoztattak ezek a gondolataid, úgyhogy várni fogok a hasonló bejegyzésekre 🙂

    Kommentáld!

    
    preload preload preload