A Hold sötét oldala 8 bitbe öntve | Ráktalicska
ápr 20

Egész egyszerűen hihetetlen, hogy a régi idők számítógépeinek csipogóiból miket ki lehet hozni: ma például ráakadtam egy szent őrült oldalára, aki a NES hangchipjén megkomponálta a Pink Floyd zseniális Dark side of the Moon című albumát 🙂 Márcsak azért is újszerű ez a project, mert általában fordítva szokott történni mindez, azaz a régi klasszikus dallamokat szokták egyes elvakult fanatikusok modern hangszereléssel megbolondítani, elég ha csak a Press Play on Tape nevű zenekart, vagy a rengeteg techno- és egyéb remixet említem (ezen az oldalon van jónéhány), bár az igazi nagy döbbenetet nemrégiben számomra ez a csodálatos videó okozta:

Ez a holland szimfonikus zenekar a tipikus példája annak, hogy néha – bár sajnos elég ritkán – egész jó dolgok sülhetnek ki abból, ha két egymástól teljesen idegen zenei stílust összeboronálunk 🙂

Szóval általában modernebb köntösbe bújtatják a kedvenc 8 bites zenéinket (ajánlott „irodalom”: Supremacy, Monthy on the Run, Giana Sisters, Commando… a satöbbi erősen indokolt), de hogy úgymond analóg muzsikát alakítsanak „prüntyögéssé” az még viszonylag ritka (most hirtelenjében Lady Gaga néhány száma jut eszembe, amik átestek ezen a konverzión, lásd ez a videó), olyanról pedig eddig még soha nem hallottam, hogy egy teljes albumnyi zene jusson erre a sorsra. A Moon8 nevű kezdeményezés pont erről szól, mivel – ha letöltjük a röpke 58 megát a készítő weboldaláról – meghallgathatjuk a fentebb említett 1973-as nagylemezt, amelyen olyan slágerek figyelnek, mint a Money, vagy a Breathe.

A borító -stílusosan pixelekből megrajzolva

Hasonlítsuk kicsit össze az eredetit az átirattal! Példának a Money-t vettem, mivel azt ismerhetik talán a legtöbben, nézzük hogy hangzik eredetiben:

Pink Floyd – Money

És most íme a NES-es változat:

Moon8 – Money

A különbséget zongorázni lehet, ugye? Persze tisztában vagyok azzal, hogy csak az ilyen igazán elborult kockák fognak örömet találni benne, mint amilyen én is vagyok: annak idején konkrétan rákötöttem a C64-emet kábel segítségével apám viszonylag komoly kazettás deck-jére, és telivettem két kilencven perces kazit a kedvenc zenéimmel (emlékszek, volt egy Tetris, aminek a soundtrack-je huszonvalahány perces volt, és annyira tetszett, hogy felvettem az egészet – most nézem, hogy valami állat fel is rakta Youtube-ra :D). Szóval csak saját felelősségre tessék hallgatni, mert olyan, mint mondjuk Kiszel Tünci naptárai: csak az igazán elvakult rajongók tudják értékelni.

Aki kíváncsi, hogy hogyan szólhat a progresszív rock nagy öregjeinek teljes albuma 8 bit-esítve, az erről az oldalról töltheti le!

Ez jó, megosztom!
  

  6 hozzászólás to “A Hold sötét oldala 8 bitbe öntve”

  1. bachterman szerint:

   ‘sszus, elszállt az új flash miatt a ffox, oda a hosszú kommentem 😕
   na mindegy. címszavakban: van 8 bit konverter is, nem csak sid konverter: http://www.youtube.com/watch?v=PtOfuu6PjJ4
   a c64 orchestra nagyon remek, a cybernoid-tól mindig hátadzik a borsóm.
   nálam csippzenében a machinae supremacy viszi a prímet. sid-metal. a palpi rádiómban van egy-két szám a game szekcióban tőlük. azonkívül instant remedy munkássága is ajánlós.

  2. bachterman szerint:

   bocs, duplázok, a kedvenc tetris zenédet wally beben szerezte.

  3. sztiv szerint:

   annak idején én is oda voltam ezekért a c64-es muzsikákért, ma már csak néhány keygen-ben és patcher-ben tűnnek fel ezek.

  4. JonC szerint:

   öö… nem kötekedésképpen, de szerintem a legtöbb keygen-es zene midi, ha jól tudom.

  5. JonC szerint:

   ezt nem tudtam… névről én csak a Maniacs of Noise nevű csapatot, és Rob Hubbardot ismerem 🙂

  6. bachterman szerint:

   a legtöbb cracktro chiptune, mod vagy s3m formátumú. http://www.chiptune.com/
   ezeknél a kis méret a lényeg, ezért kicsik (kis méretűek, alacsony bitrátájúak) az instrumentek.

   meg c64-es zene: van egy hvsc nevű csomag, amiben az összes c64-es zene megtalálható és hallgatható. csak egy sid plugin kell a kedvenc zenelejátszódhoz, és hallgathatod is. a gyűjtemény ingyen letölthető. http://www.hvsc.de/

  Kommentáld!

  
  preload preload preload