Amikor egy világ fog össze | Ráktalicska
dec 16

A hangzatos cím ezúttal nem csak a néha magával ragadó teátralizmus eredménye, ugyanis valóban ennek voltam szemtanúja néhány napja. A hihetetlennek tűnő földrészeken átívelő Brazíliától Európán át Japánig rengeteg embert megérintő kezdeményezés ráadásul egy magyar srác fejéből pattant ki, aki a mozgássérült kisöccsének szeretett volna meglepetést szerezni azzal, hogy a Nescafé által meghirdetett videopályázatra beküldött egy videót, majd a 9gag.com nevű meglehetősen látogatott vicceskép-gyűjtő weboldalon közzétett egy felhívást, melyben vázolta az alaphelyzetet, megkérte az olvasókat, hogy legalább 3000 lájkot hozzanak már össze a videójára, végezetül pedig csatolta a linket. A hatás meglehetősen intenzív volt: eddig a pillanatig 43383-an nem voltak restek két kattintás erejéig hozzájárulni egy tolókocsiba kényszerült kiskölöknek öröméhez, ami azért valljuk be elég masszív számadat. Körülnéztem a többi pályamű között is, maximum 2-3000 lájk érkezett rájuk, úgyhogy a két nem zsűri által kiválasztott videó egyikének tutira ennek kell majd lennie. Ennek fényében azért kicsit furcsa volt ezt látni:

Ezek a legnépszerűbbbek 43, meg 32 lájkokkal?! Mégis miféle algoritmus rakja ki inkább ezeket ebbe a boxba a világ minden részéről szétlájkolttal szemben? Nagyon remélem, hogy nem valami leplezetlen bundával állunk szemben… Amúgy érdemes megörökíteni ezt a screenshotot is az utókornak, a szóbanforgó pályamű „kicsit” kilóg a többiek közül, már ami az alatta virító számot illeti:

Mindenesetre én drukkolok, hogy ők nyerjenek, hiába vannak sokkal színvonalasabb videók is az indulók között. Egy ilyen ügy szerintem minden támogatást megér. Ha te is így gondolod ide kattintva dobhatsz neki még egy lájkot – csak a biztonság kedvéért.

UPDATE: Nfol hívta fel a figyelmemet kommentben, hogy az eset továbbgyűrűzött, melynek eredményeképpen a Nescafé elérte, hogy ez a videó – dacára a rengeteg támogatójának – ne nyerjen semmit, cserébe viszont szerzett magának pár tízezer feldühödött exvásárlót, akik határozott bojkottra szólítanak fel a céggel szemben. További részletek például itt, én csak annyit tennék hozzá, hogy ezt hívják szopásnak bő nyállal, mélyen benyelve 🙂

UPDATE2: az Index is lehozta a sztorit, bár meg kell jegyezzem, hogy már megint én voltam a gyorsabb 🙂

UPDATE3: legyen kerek a történet, íme a vége is:

Ez jó, megosztom!
  

  6 hozzászólás to “Amikor egy világ fog össze”

  1. Nfol szerint:

   Elsőre az jutott eszembe, hogy talán figyeli az algoritmus az FB-kontó földrajzi jellemzőit és csak a magyarországi felhasználók szavazatait nézi.

   Mondjuk amúgy sem lehet sokat adni ezekre a számokra, pl. az én blogom kedvelőinek száma API-hívással lekérve 8 vagy 9 (nemröhög), az FB-s oldalon viszont a lap gazdájaként is csak 5 rajongót látok. Tumblr-ön a note-okkal ugyanez a helyzet.

  2. Nfol szerint:

   Közben tovább gördült a történet: http://t.co/TmKF6R0t

   • JonC szerint:

    úgy látom a nescafénak megint visszanyalt a fagyi 🙂 nem megy nekik ez a fene nagy szósölmédiás marketing téma.

    • Helnorsk Svartmetall szerint:

     bírnám, ha az egész céget letiltanák faszbúkról 😀

    • Nfol szerint:

     Ennél azért árnyaltabb a kép.

     A srác meg a mögötte állók felháborodása érthető, de a játékban való részvétel feltétele a játékszabályzat elfogadása, én meg úgy vettem ki, hogy abban sehol sem szerepelt, hogy a legnépszerűbb pályázatok jutnak tovább, hanem csak annyi, hogy adott számú lájkot minimum el kell érni és aztán válogat a zsűri.

     Ha ez így volt, akkor a cég nyugodtan ülhet, jogilag védve vannak, a zsűri meg nyilván hozzáértő személyekből áll, akik nem találták ezt a projektet kellően érdekesnek vagy kivitelezhetőnek (bár a továbbjutókat elnézve… mindegy, nem húzom fel magam).

     A fejeseknek és a szervezőknek most azt kell megfontolniuk, hogy melyik menekülőutat választják: vagy adnak a srác pályázatára valami látványos különdíjat (és akkor vállalják, hogy nyulak), vagy az ügyvédeikkel fellapoztatják a hitelrontásról szóló fejezetet (és akkor vállalják, hogy tényleg olyanok, amilyennek a 9gag-esek látják őket).

     Jól már semmiképpen nem fognak belőle kijönni. Gondolom az anyavállalatnál nem aléltak el a boldogságtól, hogy a magyar csapat nemzetközi botrányt csinált egy nyavalyás nyereményjátékból, meg a céges tréningeken is sokkal jobb a konkurencia ballépéseit elemezgetve röhögni, mint a sajátunkén.

     • JonC szerint:

      a srác postjaiból a 9gag army nevű FB-oldalon ( https://www.facebook.com/pages/The-9GAG-Army/112815212169038?sk=wall ) én arra következtetek, hogy nem a felháborodás beszél belőle, legalábbis nem hibáztatja a multit, és nem is vitatta egy percig sem, hogy a játékszabályok értelmében ez még kevés a győzelemhez a pályázaton. számomra ez a legszebb az egészben: nem kellett uszítani a tömegeket, haraptak azok maguktól is 🙂

      amúgy igen, a nyúlság már amúgyis adott, ugyanis felajánlottak három opciót kompenzációképpen:

      1. reklámozzák a srác mozgássérültek megsegítésén ügyködő alapítványát a saját FB-falukon (erre most már szerintem nem nagyon van szükség, ennél nagyobb publicitást nem nagyon tudott volna kapni az ügy :))

      2. szponzorálnák a kiskölyök suliját valamilyen formában

      3. szerveznének egy csokigyári túrát a mozgássérült gyerekeknek (gondolom már folynak a tárgyalások Johnnie Depp-pel :))

      amúgy a hibát azon a ponton követték el, amikor tartani akarták magukat a játékszabályokhoz, be kellett volna tudniuk látni, hogy milyen következményei lesznek, ha nem értékelik a több tízezer lájkot.

  Kommentáld!

  
  preload preload preload