Dropbox, avagy a magunknak írt mailek vége | Ráktalicska
szept 17

Dropbox ikon

Tegnap szörfözvén az információs szupersztrádán (remélem nem csak nekem állt fel a szőr a hátamon ettől a kifejezéstől :)) egy blogon elejtett kommentben olvastam erről a programról. Még link se volt, de azok alapján amit írt róla az illető muszáj volt izzítanom a Google-t, és megnéznem ezt az oldalt. Miért is keltette fel ennyire az érdeklődésemet ez az egész? Azért, mert kényelmes megoldást kínál az önmagamnak írt mail-ek problémakörére, sőt megvalósítja azt, hogy akármennyi gépen ugyanazokat a file-okat lehessen egyszerre használni, ami csapatmunkánál nem egy elhanyagolható szempont.

Adva vagyon a project weboldala, amit először meglátogatva a nagy Download gomb lehet meglehetősen szembetűnő. Ennek segítségével több platformra (tehát nem csak a mindenki által szeretett Windows-ra) is letölthető az a kicsi alkalmazás, ami szépen megbújva a jobb alsó sarokban végzi a dolgát a továbbiakban. Procit nem igazán zabál, memóriából nekem speciel 40 megát kért, ami azért nem az az egetverő mennyiség, tehát még az én roncs gépemen is nyugodtan futhatott úgy, hogy nem lassított be semmit. Telepítése közben be is regelhetünk (sőt, be is kell) az oldalra, mivel a program az így létrejövő profilunkba fog belogolni minden indításkor.

A lényeg: a program létrehoz egy ikont egy általunk kiválasztott mappában, amibe ha belemásolunk file-okat azok feltöltődnek a szerverre. Innentől kezdve ezek a file-ok elérhetőek a Dropbox weboldalán keresztül is (sőt a Public folder segítségével akár be nem regelt userek is elérhetik őket, így kiváltottuk a data.hu-t, meg a többi szörnyűséget), de az igazi varázslat akkor kezdődik, ha feltelepítjük a klienst egy másik gépre is, mivel ilyenkor (feltéve hogy ugyanazt a profilt adjuk meg) a két gépen szinkronizálhatjuk a Dropbox mappa tartalmát! Ez azt jelenti, hogy ha az egyik gépen törlünk belőle, az a másik gépen is törlődni, fog stb. Ez – ahogy már említettem – csapatmunkánál hasznos, de akár olyan kétlaki életmódot folytató júzerek is sok hasznát vehetik mint én.Van lehetőség más userekkel mappát megosztani is, szóval elég sokrétű lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

File-ok a Dropbox weboldalán

Első körben 2 giga helyet kapunk grátisz, de ezt bővíthetjük akár ingyen is, ha végignyomjuk a tour-t, meghívunk ismerősöket, stb.

Az első szó, ami először eszembe jutott erről a koncepcióról a zseniális volt. Mennyivel kényelmesebb már csak belerántani a cuccaimat a program ikonjába, mint e-mail-t írni magamnak Gmail-ben csatolva a szükséges file-okat? Persze, a pendrive-ot is erre találták ki, de mivel jelenleg nincs tulajdonomban egy se (elhagytam pár hete szegényemet a távolsági buszon), meg ráadásul vagyok olyan kocka, hogy tetsszenek az ilyen megoldások ezért nagyon bejött az ötlet.

Ez jó, megosztom!
    

    3 hozzászólás to “Dropbox, avagy a magunknak írt mailek vége”

    1. […] mert én nem tudok rájönni… Azért gyorsan csináltam backupot mindenről amit értem a Dropbox-szal, nehogy csúnyán megszívjam a jövőben ezzel a rohadt féltéglával… Aztán történt ma […]

    2. […] kisebb file-ok átvitelére ott van a régebben már említett Dropbox, de ha pl. a vinyónkon sok adatot akarunk megosztani (mint ahogy mondjuk én ma a Facebook-os […]

    3. […] fájlt, pl. ISO feltölthetünk, böngészőn keresztül 350MB a korlát. Megszűnik tehát az önmagunknak küldözgetett levél, meg az itt vagy ott felejtett fájl, amit nem raktunk át pendrive-ra, amit meg egyébként is […]

    Kommentáld!

    
    preload preload preload