RSS, avagy a három ismeretlen betű | Ráktalicska
okt 13

Úgy vettem észre, hogy valami babonás rettegés övezi az RSS-t, mintha legalábbis a Sátán alkotása lenne, pedig nagyon hasznos kis cucc. Azt gondolhatjátok, hogy mi a francnak kell ez nekem, meg egyáltalán mire való, pedig nagyon hasznos és praktikus dolog, főleg ha vannak kedvenc oldalaid, és szeretnéd mindig tudni, ha kikerül valami új infó rájuk.
Kezdjük az alapokkal: minek a rövidítése is az RSS? Alapból a Really Simple Syndication angol kifejezést takarja, amely magyarul kábé azt jelenti, hogy ‘nagyon egyszerű szindikáció” (ennyit a szakmaiságról, nem tudok magyaros kifejezést az utolsó szóra :)). Úgy kell elképzelni, mint egy file-t, amit a weboldal generál, és frissít minden egyes alkalommal, amikor valami új cucc (post, kép, kutyafüle) kerül fel. Ez a file olyan formátumú, amit az úgynevezett RSS-olvasók tudnak kezelni, így azokat ellenőrizve mindig értesülhetsz a frissítésekről, és nem kell potyára betöltened az adott weboldalt, csak ha van rajta valami újdonság!

Használata pofonegyszerű: a legtöbb oldalon (kivéve az enyémet pl., mert nálam csak menüpont van :D) kint van valahol (általában az oldalsávban, vagy a lap tetején/alján) a fentebb látható narancssárga RSS-logo, amelyre kattintva betöltődik az oldal, ahol beállíthatod, hogy milyen olvasót szeretnél használni. Itt lehet pl. az alábbiakban részletezett Google Reader-t is megadni, hogy „rajta” keresztül kapd a frissítéseket. Tessék kipróbálni a dolgot:

Kattints ide!

Kattints ide!

Ahogy már említettem, kell hozzá RSS-olvasó is. Bármilyen hihetetlen, de nagy eséllyel már te is telepítettél a gépedre, csak épp nem tudsz róla, kivéve ha nem valami nagyon régi böngészőt használsz! Az Internet Explorer a 7.0-s verziótól, a Firefox a 2.0-tól felfelé, az Opera pedig alapból tud RSS-eket kezelni! Íme egy kép ennek bizonyítékaként:

a Firefox RSS olvasója

Mint látható, a Könyvjelző eszköztáron ott figyel a blog gombja, amire rákattintva mindig megjelenik, ha van új írás. Persze ezt nem csak az én oldalammal lehet eljátszani, de akár akár a közösségi oldalakon, képmegosztókon, aukciós portálokon, híroldalakon, torrentoldalakon, stb. is kiválóan használható! A modern oldalak már mind támogatják a módszert. Azt, hogy az adott oldalon van-e feed (magyarul „etetés” köbö) azt a legegyszerűbben úgy tudod eldönteni, hogy megnézed a címsorát. Ha van a jobb oldalon RSS-logo, akkor az adott oldal rendelkezik ilyen kényelmi szolgáltatással (persze rá is lehet kattintani):

Ott figyel a narancssárga RSS ikon!

Persze kismillió webes megoldás, és program van még a böngésződön kívül, amivel RSS-eket használhatsz, nekem a személyes kedvencem a Google oldala, a Reader, amely szép rendszerezett formában nyújt frissülési infókat akár több tucat oldalról is. Tessék egy kép róla:

a Google Reader felülete

Mint látható, bal oldalt a listában szerepel az összes oldal, amelyekre fel vagyok iratkozva, közülük vastaggal azok vannak kiemelve amelyeken van valami újdonság. Középen szépen összegzi is őket az oldal, így szinte napilapként kapjuk a híreket, így egy kattintás, és már olvashatunk is! A bejegyzéseket rendszerezhetjük, csillagozhatjuk, címkézhetjük, stb., de aki használ Gmail-t annak ez már nem lehet újdonság.Ha szeretnéd használni, akkor itt elérheted az oldalt (regisztrálni kell, ha nincs még Google-os usered).

További infókat itt találhatsz, illetve ha kérdésed van, akár kommentben, akár itt nyugodtan tedd fel nekem!

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “RSS, avagy a három ismeretlen betű”

    1. Gulyu84 szerint:

      LoL Pár hónapja még baromi jól jött volna ez a post 😀

    2. […] se kedvem, se időm elmagyarázni, hogy mik azok a feed-ek (már csak azért sem, mert régebben kifejtettem), helyette erre az újításra koncentrálnék, amit Reader Play-nek neveztek el a Google […]

    Kommentáld!

    
    preload preload preload