Dilemma már megint | Ráktalicska
ápr 16

Klasszikus és folyamatosan visszatérő problémám az, hogy gyakorta kerülök olyan helyzetbe, hogy döntenem kell: én fogom fel hülyén a világ dolgait (és a körülöttem élő embereknek van igazuk), vagy épp fordítva? Ez állandóan előjön, amikor az enyémmel homlokegyenest különböző véleménnyel találkozok olyasmikkel kapcsolatban, amikre kapásból úgy gondolom, hogy mindenki egyetért velem, akinek van némi belátása a dolgokra. Ehhez képest néha belefutok olyan pofonokba, amelyek azért fájnak igazán, mert általam értelmesnek tartott emberek tesznek tanúbizonyságot arról, hogy mennyire máshogy vonnak le következtetéseket, és mennyire – szerintem – rossz oldal mellett állnak ki megingathatatlan meggyőződéssel. Persze én vagyok annyira analizálós-átgondolós típus, hogy ilyenkor elgondolkozok azon, hogy hátha én fogom fel rosszul, hátha én vagyok a hülye, de – hivatkozási pont híján – nem tudok egymagamban dönteni. Még szerencse, hogy itt van ez a blog, amit sokkal többen olvasnak annál, mint ahány embert én záros határidőn belül megkérdezhetnék egyesével személyesen, szóval itt az alkalom, hogy vázoljam a szituációt, és feltegyem a kérdést: csak én vagyok normális, és mindenki más helikopter, vagy fordítva?

Következzék egy videó, amelyen egy csapat feldühödött sün testületileg megdorgál egy férfit a 2006-os budapesti össznépi utcai mulatozások alkalmával:

Még mielőtt megnéztük volna felvetődött annak az eshetősége, hogy – bár nem támad a rendőrökre – hátha szóban provokálja őket. Mivel nem emlékeztem már ilyen részleteiben a videóra (elég rég láttam utoljára), ezért első blikkre azt mondtam, hogy nincs hang a felvétel alatt (ergo akár valóban beszólhatott volna nekik, bár akkor is aránytalan lett volna ez az „intézkedés”), de – miután előkapartam a kedvenceim közül – nyilvánvalóvá vált, hogy erről szó sincs: annyit lehet csak hallani, hogy a rendőrök ráordítanak, hogy „Földre!!”, és utána egyből nekimennek. Persze a vitát nem nyertem meg még ezzel sem (a szóbanforgó kollegával szemben), csak abbamaradt.
Utána egy másiknak előadtam az esetet (némi egyetértést, vagy hasonlót várva), aki szintén a rendőrök pártjára állt (pedig ő még a felvételt se látta), mondván aki ilyenkor (össznépi vigasság alatt) az utcán tartózkodik, az meg is érdemli, hogy agyba-főbe verjék a Rebiszesek. Elhűlt bennem a vér ekkora ostobaság hallatán… ezek szerint a rendőreinknek 2006-ban jogukban állt volna mindenkit összerugdosni a földön mondván miért nem maradt otthon, és lapított a fotelben? A videón szereplő férfi – bár lehet, hogy előtte dobálta a rendőröket, szerintem erre vajmi kevés az esély – mégis mivel érdemelte ki ezt a verést? És joguk volt hozzá a sünöknek, mert lent volt az utcán??! Miféle elbaszott egy diktatórikus felfogás az, amikor ilyen esetekben a rendőrök pártját fogja valaki (miután szóban vázoltam neki, hogy az illető egy sarok után állt, ergo a rendőrökkel nem állhatott összetűzésben, ami miatt ilyen intézkedést foganatosítottak ellene!), továbbá hozzáfűzi, hogy „úgysem fogsz tudni meggyőzni”??

Kérlek segítsetek: én fogom fel hülyén, és tényleg verjék le a rendőrök a veséjét azoknak, akik az utcán maradnak, amikor napokig tartó zavargások vannak? Tényleg megérdemelte ez az ember, hogy agyba-főbe verjék?

Ez jó, megosztom!
  

  9 hozzászólás to “Dilemma már megint”

  1. Gulyu84 szerint:

   A videóról a minősége miatt sokminden kivehetetlen, de ez tényleg túlzás, minimum fegyvert kellett volna rántania az ürgének, ugyanakkor a zsernyákok is igencsak be voltak szarva akkoriban,stresszeltek is keményen, nem mintha nem lennének amúgy is segghülye faszok. Az eset pikantériája, hogy te fekete-fehérre fested az összes többi ember erkölcsi hozzáállását.

   Ha engem kérdezel, a többiek a normálisak :p

  2. bachterman szerint:

   a rendőrök pártján állás egyérteműen stockolm-szindrómára utal.
   érdekes, én elsőre nem azt értettem, hogy földre, hanem azt, hogy öld meg! másodjára, és harmadjára is.
   annyiban kirívó az eset, hogy a 2k6-os „zavargások” elfojtására az ország legrohadékabb, legtúlkapóbb, és legpárthűbb sündőreit szedték össze, hatalmas pluszpénzekért.

  3. JonC szerint:

   nem arról van szó, hogy MINDENKI más (az összes többi Földön élő ember) felfogása rossz az én értékrendemhez képest, hanem ezé a kettőé, akiket említettem a postban. szóval szerinted ők a normálisak? és miért ez a véleményed?

  4. Gulyu84 szerint:

   Az már csak a bántás és a kötelező komolytalankodás miatt volt 😀 És tőlem jobban senki sem utálja a yardokat. kormány agymosott katonája az összes

  5. JonC szerint:

   értem…. írásban nem jött át a szándék, hogy épp poénkodsz 🙂

  6. Hori szerint:

   Hi! JonC remélem örülsz, hogy látsz.
   Csak, hogy színesítsem a látásmódot.
   Az biztos, hogy a videó alapján nem lehet és nem is akartam a rendőrök pártját fogni.
   Szerintem a Stockholm-szindróma azért helytelen, mert mondjuk hétfőn reggel kilenckor a munkahelyemen ülve semmi okom nincs, hogy elnyomástól, ne adj Isten, az életemért kelljen aggódnom a rendőrség miatt.
   Kettő, javítottuk, olyan jobboldali szavazó autóját, aki az ominózus időszak alatt az opera környékén parkolt és pozdorjává zúzták az autóját a kedves felvonulók. A biztosító nem fizetett, a család azóta is nyögi.
   A képen látható 8-9 REBISZes alkalmatlan a feladatára, váltsuk le a teljes rendőri állományt?

  7. JonC szerint:

   szia Hori, természetesen örülök, hogy „látlak”! Nézzük csak mit is írtál:
   Stockholm-szindróma alatt azt értjük, amikor valaki az elnyomó, őt korlátozó szervezet/csoport/ember iránt rokonszenvet kezd érezni, úgymond elkezd függeni tőle érzelmileg. amikor valaki az ilyen rendőrbarmok pártját fogja szerintem bőven kimeríti ezt (bár tény, hogy ez a vélekedése táplálkozhat másból is, pl. rendőr a családban, stb.)
   helyesen világítasz rá két ízben is arra, hogy ha általánosságban nézzük a történteket, akkor az éremnek két oldala van: átmentek állatba a tüntetők, és a rendőrök is: az első csapat – a már általad is említett – rongálások elkövetésekor (a tévé-székháznál majdnem meglincselt rendőrökről nem is szólva), míg a rendőrök az ilyen és ehhez hasonló értelmetlen emberverések által. ha az egész zavargást vesszük alapul, akkor természetesen nem tudok igazat adni a tüntetőknek (általában), mivel jópár közülük valóban kimeríti a balhéra utazó idióta kategóriáját. DE: a postban vázolt beszélgetések nem a tüntetésekről – úgy anblokk – szóltak, hanem a fenti videón látható jelenetről. amikor valaki a megnézése után is a rendőrök pártját fogja ott szerintem durva agymosás esete áll fent – bár hozzá kell tegyem, hogy az a kollega, aki látta nem állt melléjük, az viszont aki nem az hajthatatlanul állította, hogy „aki ilyenkor kint van az utcán az meg is érdemli, hogy megverjék”. kijárási tilalom, és diktatúra? én ezzel a – számomra elfogadhatatlan – nézettel kapcsolatban akadtam ki, de durván.

  8. Hori szerint:

   Először is kösz az köszöntést!:D
   Kettő, elnézést, nem voltam elég tárgyilagos és elkalandoztam.
   Úgy gondolkodtam a Stockholm-szindróma kapcsán, hogy ahhoz, hogy rokonszenvet, kvázi elfogult pártolást érezzen a személy a rendőrség felé, ahhoz egyáltalán az kell, hogy felmerüljön az elnyomás, esetlegesen veszélyeztetés és azon belül az alkalmi enyhülés. Félreértettél, én tagadom konkrétan az elnyomás tényét. Ha már csak az előfordulási rátát nézem, nem mérhető számottevően (a teljes lakosság és rendőri állomány számaira, arányaira gondolok).

   Nem értek egyet én sem azokkal, akik állítják:“aki ilyenkor kint van az utcán az meg is érdemli, hogy megverjék”. Erről szó sincs. Viszont a fenti videó szerintem egy polgári bűncselekmény tárgyi bizonyítéka, aminek tényét bonyolítja a elkövetők jogi személye. Viszont, azt eszemben sincs feltételezni, hogy diktatúrával állnánk szemben. Ha másért nem is, mert Mo.-n nincs olyan egységes politikai irányvonal, még pártokon belül sem, akinek meglennének az eszközei hozzá.

  9. JonC szerint:

   hál’ Istennek, teszem hozzá…. valóban nincs klasszikus értelemben vett diktatúra, de valamiféle beteges tekintélyimádat mégiscsak megfigyelhető egyesekben, bár ennek oka számomra rejtély. elnyomást vizionálni viszont (és most nem arra a nagyon direkt karhatalmi terrorra gondolok, hogy mittomén agyonvernek a rendőrök csütörtök kora délután az utcán, mert nincs kint rajtad a Fidesz-jelvény…) egyre kevésbé paranoid reakció – nem győzöm hangsúlyozni: szerintem.
   Végezetül, de nem utolsó sorban: nagyon szívesen! 🙂

  Kommentáld!

  
  preload preload preload