I support the Facebook’s worldwide plot | Ráktalicska
ápr 28

Utálom azt, amit most érzek: valamiféle megmagyarázhatatlan ellenérzés, amit nem tudok észérvekkel megindokolni, nem tudom rámondani, hogy „hát pedig ez szar, és rossz, meg ráadásul káros is, hogy a civilizációra gyakorolt hatásait ne is említsük”, és mégis bennem bujkál a kétség: jó ez nekünk? Jó egy újabb eszközt adni egy olyan hatalommal bíró webes mogul kezébe, mint a Facebook? Azzal hogy beillesztjük azt a pár sort az oldalunk kódjába már el is adtuk a lelkünket a pofátlanul fiatalon pofátlanul milliárdos Mark Zuckenbergnek, és kompániájának? Hihetetlennek tűnik, de mégis úgy fest a jövő, hogy az egész internet egy naaaaagy Facebook lesz: egyre több oldal fogja implementálni a Like-olás egyetemes, és szociális szempontból kifejezetten jó hatással bíró funkcióját a felületére, amelyre klattyintva Facebook-os ismerőseink is látni fogják (meg fog jelenni az üzenőfalunkon), hogy mi az adott site adott akármilyét (legyen az egy post, vagy egy webáruházban egy felfújható dugható gumibirka) bizony lájkoljuk (amúgy meg újmagyar rulez all). Mark szerint – és valószínűleg igaza van – az internet megérett arra – felhasználók számában, és a rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek terén -, hogy az emberek egymásnak ajánljanak tartalmakat, ne csak – úgymond a kozmikus magány közegében evickélve – Google-ezzék össze amire szükségük van. Persze valamire szüksége van az embernek ahhoz, hogy ezt a naaagy közösségi életérzést átélhesse: ez pedig egy Facebook-profil. Lassan eljutunk oda, hogy aki nincs fent a kék fejlécű oldalon (aminek designját egy „élelmes” magyar sikeresen le is koppintotta nemrégiben), az joggal érezheti a hátrányos megkülönböztetést, ami az ilyen a portál fejlesztői által a net Facebook-on kívüli területeire tett kalandozásokból adódnak, mint amilyen ez a külsős Like-olási lehetőség is: ha nem vagy regisztrálva náluk, akkor nem tudod használni ezt a funkciót. A viszonylag zárt iwiw-hez képest ez jelentős eltérés a filozófiájukban: ők nyitnak a netre (például a profilinformációk megjelennek a Google találatai között függetlenül attól, hogy aki rákeres tagja-e az oldalnak), míg az iwiwen belüli adatok javarészt ott is maradnak (hogy a meghívásos rendszert ne is említsük).
A világuralmi tervek nem titkolt célja a Google lenyomása: az ilyen és ehhez hasonló újításokkal próbálják elszipkázni a júzereket a legnagyobb keresőmotor bűvköréből. Ennek jegyében várható hamarosan egy közösségi szövegszerkesztő (lenyomandó a Google Docs-ot), és nem lennék meglepve, ha ezzel nem állna meg a fejlődés: lesz még Facebook-os Reader, Gmail, Picasa, sőt szerintem keresőoldal is, ahol mondjuk a portálon üzenőfalon megosztott linkek között lehet majd keresni – persze úgy, hogy annak közzétevője anonim marad.
Mától a blogon én is implementáltam ezt a lehetőséget, tessék szépen nyomogatni a lájkokat. Úgy gondolom, hogy ez egy egyszerű, és elegáns módja annak, hogy kinyilváníthassátok, ha tetszik valamelyik postom (remélem azért néha akad ilyen is :)), és erről értesíthessétek a Facebook-os ismerőseiteket is. Ezzel a lépéssel én is a Facebook támogatói közé léptem, de be kell hogy lássam: velem született paranoia ide vagy oda: ez a jövő, és nem egy elcseszett ötlet ily módon egy újabb szálon is bekötni a blogot a közösségi életbe. Egy olyan világban, ahol az ember akár évekre visszamenőleg is megnézheti, hogy milyen adatokat tárol róla a Google – mikre keresett rá, mennyi mail-t kapott, miket olvasott a Reader-ben, stb. – ez nem is tűnik annyira meredeknek.

UPDATE:

átpakoltam a gombot a postok aljára, mert szerintem enyhén zavaró volt egyből a cím alatt. Ettől függetlenül ugyanúgy működik, nem kell tőle félni 😀

Ez jó, megosztom!
  

  13 hozzászólás to “I support the Facebook’s worldwide plot”

  1. Nfol szerint:

   Nekem annyi fenntartásom van az ehhez hasonló szolgáltatásokkal kapcsolatban, hogy bár az általad létrehozott tartalom valamivel nagyobb publicitást kaphat, ugyanakkor a lájkolás és a megosztás révén jóval kevesebb visszajelzést és kiértékelhető véleményt, gondolatot kapsz az olvasóktól, ráadásul ha ezeket nyomon akarod követni, akkor neked kell utánamenni.

  2. sztiv szerint:

   nem igazán használom a fészbukot, mint közösségi oldalt, max az alkalmazásaival játszok néha. az a baj vele, hogy túl internesönel és egy csomó kínai bejelöl engem, akiket nem is ismerek. jah amúgy nem tudom, hogy mennyire követed (ha egyáltalán követed) a south parkot, de a témában ajánlani tudom asszem az S14E04 epizódot, ahol Stant beszippantja a fészbuk, pedig nem is akart fenn lenni rajta. 😀

  3. JonC szerint:

   kábé tíz perce jött pont szóba S@ti kollegámmal folytatott eszmecserém során az általad említett epizód, és igen, láttam 😀

  4. JonC szerint:

   hja, nekem is állandó problémám, hogy nehezen (nagyjából sehogy) trackelhető, hogy ki és főleg milyen kommenttel osztotta tovább a postot mondjuk Readerben. evvan, remélem majdcsak ki fog valaki találni erre is valami megoldást.

  5. Nfol szerint:

   Ha minden igaz, akkor pl. a Turulmeme API-ját használva minden bejegyzéshez lekérheted a megosztók nevét és kommentjét, meg a WordPress-hez már biztos készül(t) ilyen Reader-figyelő plugin.

  6. bachterman szerint:

   a faszbúk kb olyan, mint a twitter: internet-szeméttenger. lehet, hogy van egy-két gyémánt a rengeteg szar közt, de kinek van kedve a szarban turkálni. 😕

  7. JonC szerint:

   ugyanez igaz mondjuk a Google-re, sőt az egész internetre is imho 😉

  8. JonC szerint:

   hűű, köszi! asszem ki is fogom próbálni 🙂
   szerk.: ill kipróbálnám, ha menne a letöltőlink… sebaj, pedig kíváncsi lettem volna.

  9. bachterman szerint:

   no igen. ezért sem értem ezt a nagy hype-ot körülötte. mesterségesen generált igény. a cukkerberg gyerek meg hadd ne mondjam már hogy milyen fajta. meg a guglisok is.
   a kapcsolati tőkét még mindig könnyű monetizálni. lásd a rendszerváltást nálunk.

  10. JonC szerint:

   ezt írja Zuckenbergről a wiki: „Religion: Atheist” meggyőztelek? 😀

  11. bachterman szerint:

   ja: http://3.ly/qPvN
   meg zs szülőktől származik. meg az ΑΕΠ-be járt (http://3.ly/mQ9c lista alja)
   tehetséges, mi? http://3.ly/pQ6E

  12. JonC szerint:

   hja, ezek szerint nem csak Billie volt profi tolvaj anno, hanem ő is…

  Kommentáld!

  
  preload preload preload