Minecraft mélyelemzés | Ráktalicska
szept 15

Emlékszem, lehettem vagy 5 éves, amikor egy magyarországi látogatásuk során megörököltem nagybátyám fiának az ömlesztett LEGO-készletét. Abban az időben (1988 környéke) ez hatalmas kincsnek számított: nem elég hogy marha drága volt (ahogy most is az), de hozzájutni sem volt egyszerű. Matthias-sal azóta próbálom eredménytelenül felvenni kapcsolatot (így hívták az épp serdülőkorba lépett rokont, akié volt a gyűjtemény), de az élmények, amiket az ő kinőtt építőkockáinak köszönhetek azóta is velem vannak: a változtatható állásszögű szárnyakkal rendelkező hatalmas repülő (tényleg nagy volt, alig fért ki az ajtón), és a többi csoda, amit alkottam a mai napig eszembe jut néhanapján.

Miért is kezdtem ezzel a nosztalgiázással a megboldogult óvodás koromról a postot?  Azért, mert újra hasonló élményben volt részem, mint apró koromban ott a nappali szőnyegén térdelve, csak most már a modern technika segített hozzá, nem egy marék ötletesen megformált műanyag, miután múlt héten megvettem a Minecraft teljes, legális, original verzióját bő 9 euróért. Nem bántam meg, hogy pénzt adtam ki érte (sőt, annyi pénzt, amibe a teljes Orange Box került, amiben azért ott figyel az összes második generációs Half Life, a Portal, ja meg „mellékesen” a Team Fortress 2), egy ilyen emberből, mint amilyen Notch, a játék egyszemélyes fejlesztőbrigádja szívesen csinálok gazdag embert (nemrég panaszkodott, hogy vitája van a PayPal-lel, és nem fér hozzá 600000 euróhoz… azért az már pénz nna). Pont szerda reggel történt meg a vétel, így majdnem sikerült már aznap elkésnem a munkából, mivel alig tudtam abbahagyni a „tesztkör” címszóval elkezdett játszogatást 🙂

Kezdjük az alapoktól: a játékot ez a – már említett – svéd arc fejleszti, idestova kemény másfél éve, ami soknak tűnhet a külcsín alapján, de ha figyelembe vesszük, hogy a játékot Javascript-ben írta, ráadásul egyedül már nem is olyan durva ez az időtartam. A motor legenerál egy akkora területet, mint a Föld felszíne nyolcszor, létrehozva ezzel hatalmas hegyeket, tengereket, tavakat, patakokat, koromsötét bányákat, barlangokat, fákat, aztán innentől kezdve a kedves játékos arra indulhat rajta, azt építhet amit csak akar. Pontosítok: nem generál le akkora területet, mindig csak annyit, ami a látóhatárig terjed, és amit már megláttunk, annak eltárolja a helyzetét a mentésben – mondanom sem kell, hogy ez azzal jár, hogy minél jobban bejárjuk a világot, annál nagyobb save mappával kell számolnunk, benne több ezer file-lal, és több száz könyvtárral, de sebaj. Maximum defrag-oljuk a vinyót minden nap 🙂

Persze ez a tény, hogy ekkora területet képes lekezelni max parasztvakításnak jó, de azért mégiscsak durva, hogy az ebben a videóban látható tájak akkor generálódtak le, amikor a „kamera” meglátta őket, előtte még csak nem is léteztek:

Szóval van ez a durván hatalmas kockavilág, de mit kezdjünk vele? Egy szó a válasz: legózzunk! A rendelkezésre álló építőelemekből azt hozhatunk létre, amit csak szeretnénk: ha középkori várat szeretnénk építeni földalatti kazamatákkal, akkor csak rajtunk áll, hogy milyen lesz, de ha hatalmas haciendára vágyunk az udvaron legelésző tehenekkel, akkor az se lehetetlen! Elképesztő, de igaz: csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mivé alakítjuk a minket körülvevő környezetet! A neten egészen elképesztő munkákat lehet fellelni, amelyek arról tanúskodnak, hogy egyes embereknek túl sok a szabad idejük. Íme egy példa ennek alátámasztására:

(komment a fórumon, ahol erre a videóra rábukkantam: „someone get this man a girlfriend” :D)

Na persze a játék elején még elég messze vagyunk attól, hogy ilyesmit építsünk (márcsak azért is, mert ezt tutira valamiféle térképszerkesztőben csinálta a srác, így nem kellett a köveket egyesével leraknia), leb*sz a gép a semmi közepén, körülöttünk csak a mezők és a hegyek, és nincs fedél a fejünk felett… A dolgot csak tetézi az az „apróság”, hogy az éj leszálltával a környéket elözönlik a zombik, a nyilakkal lövöldöző csontvázak, és a nagy fekete vörösen világító szemű pókok 🙂

Az első pár napunk (mármint játékbeli napunk, nem kell megijedni) annak a jegyében fog eltelni, hogy éjszakára megpróbálunk valamiféle szállást ásni magunknak, majd a vaksötétben kuksolva megvárni, hogy felkeljen a Nap, amelynek sugarai majd meggyújtják a zombikat – de a pókokat, meg az ún. creeper-eket (öngyilkos robbanós rohadékok) nem 🙂 Még szerencse, hogy ha meghalunk „csak” annyi történik, hogy a játék visszarak a kezdőpontra (amelynek helye sajnos nem változtatható), a tárgyainkat megtalálhatjuk szétszóródva ott, ahol utolért minket a végzet. Miután meguntuk az áldozat szerepét talán kezdjünk el tenni ellene! Nem ártana ugye valamiféle fegyver, mondjuk egy kard, meg esetleg éjszakára valami világítóeszköz, mivel anélkül mocskosul sötét (és ijesztő) tud lenni minden. Itt jön be a képbe a craft-olás, ami ismerős lehet némelyik kalandjátékból, RPG-ből (meg a Team Fortress 2-ből természetesen), azaz hogy alapanyagok felhasználásával létre kell hoznunk magunknak az eszközeinket, esetleg a természetben amúgy elő nem forduló építőanyagainkat. Ezen a linken található egy remek lista arról, hogy miből minek a felhasználásával mit lehet gyártani. Az elején a legfontosabb beszerzendő anyagunk a szén lesz, mivel anélkül nem fogunk tudni fáklyákat gyártani, ami – mint már említettem – elég kellemetlen tud lenni.
Aztán amikor már megfelelően felfejlődtünk, és ügyesen beosztva az időnket (nappal alapanyag-beszerző körút, éjjel alagútfúrás), akkor akár két délután alatt is építhetünk egy ilyet, mint amilyet én:


A vízzel való játék külön öröm: bár néha csinál érdekes dolgokat (nem akar lefolyni ahol azért illene a gravitációnak engedelmeskedve, stb.), mégis egész jól el lehet vele szórakozni.

A játék tehát ennyi nagy vonalakban: építünk, építünk, és építünk. A legjobb kifejezés talán a virtuális autizmus rá: elvagyunk a saját kis világunkban, ahol csinosítgatjuk a saját kis birodalmunkat, és a kutya nem szól bele a dolgunkba. Kicsit el is kapja az embert néha a magány játék közben: közel s távol sehol egy teremtett lélek, csak mi, a tehenek, malacok, birkák, és persze a nagy fekete pókok éjszakánként. Miközben épül-szépül a birodalmunk akár filozófiai magasságokba is felemelkedhetünk a játék által: (majdnem) minden építőkocka adott a játéktéren, csak a mi munkánknak hála vesznek fel torony, házikó, híd, vagy akár egy kurva nagy Pikachu képét (lásd itt :)). Valahogy így működik a való élet is: minden atomokból áll, csak éppen valamilyen erő hatására felveszik az asztal, a bögre, a mobiltelefon, a számítógép, vagy akár egy ember alakját, és úgy rezegnek tovább.

Visszatérve a játékhoz: mindenért meg kell benne küzdeni (jó példa erre az elején tapasztalható szívás fegyver, és fény híján), az összes alapanyagot neked kell begyűjteni az építményedhez, és ezzel bizony elérte ez a zseniális szakállas svéd úriember, hogy az ember igazi elégedettséget érezzen, amikor végigsétál a birodalmán. Persze az igazán meghökkentő, grandiózus alkotásokat ebben a Survival-módban szinte képtelenség összehozni (csak egy példa: mivel van rád ható gravitáció, ezért a magaslati építkezés bizony tényleg elég veszélyes tud lenni, nekem konkrétan tériszonyom volt, amikor néhány fáklyát ki szerettem volna tűzni a legmagasabb tornyom legtetejére :)), de ezek pont azért annyira értékesek, mert több energiát kellett belefeccölni az építésükbe, mintha kifogyhatatlan építőanyagunk lett volna.

Szerintem az eddig leírtak alapján is egy nem mindennapi játéknak tűnhet ez a program, pedig sok mindenről még nem beszéltem, egész egyszerűen, mert még nem tudtam kipróbálni őket: lehet benne csillepályákat építeni, sőt lehet szórakozni különféle logikai kapukkal is, amelyek segítségével például ajtók működését vezérelhetjük. Ráadásul a program folyamatosan fejlődik, kerülnek bele az újítások, így még jó darabig lesz miért szeretni őt. Megérte a háromezer forintot, abszolút nem bántam meg.

UPDATE: majd el is felejtettem: ezen a linken elérhetitek a játék egy kicsit butított változatát (nincsenek tárgyak, ellenfelek, ilyesmik), de garantálom, hogy tetszeni fog, mivel egy középkori várat járhattok be!

Ez jó, megosztom!
    

    35 hozzászólás to “Minecraft mélyelemzés”

    1. Bobo szerint:

      Ilyen nekem is kell 😀

    2. JonC szerint:

      megoldhatjuk, nekem már van PayPal accom 🙂

    3. Darahian szerint:

      Azt mondod, megéri? Pont MA gondolkodtam, hogy valami hiányzik az életemből. Unom az összes vacak CoD -ot, meg NFS -t, valami új kéne. Olyan, amit még nem próbáltam.

      …addig húzom magam, hogy előkeresem a PayPal accom 😀

    4. Darahian szerint:

      Megvan a PayPal accountom! 🙂 Feltettem rá a pénzt, igaz, nem hinném hogy jövő szerda előtt átmegy, de addig tutorialokat nézek 8)

    5. JonC szerint:

      ha már ilyen szinten áll a dolog, akkor természetesen tudom javasolni a játék megvásárlását, nem fogsz benne csalódni 🙂

    6. Darahian szerint:

      Eléggé rákattantam, az a helyzet (sikerült egy életképes tutorial sorozatot megnéznem, a srác céltudatosan, tematikusan elmagyarázta az alapokat), itt a linkje:

    7. bachterman szerint:

      tegnap este a daharian által linkelt tutorialt megtekintve rákattantam én is, de most olvastam, hogy megfeküdt az oldal, épp, amikor próbálkoztam. 😕

    8. JonC szerint:

      hja, sajnos néha behal a site, igazából Notch belefeccölhetne néhány száz eurót a felhalmozott vagyonából egy izmosabb szerverre 🙂

    9. bachterman szerint:

      szoktál multiban is nyomulni? tudok csatlakozni a szerveredre?

    10. Darahian szerint:

      Wáááháhááá! 😀 Pont amiatt az összeomlás miatt tudtam kipróbálni: az oldalra már beregisztráltam jóelőre, és csak a minecraft.exe -t kellett letöltenem. (a pénzem meg közben úton van a paypal felé)

      Egyébként most készülget a multiplayer rész, és úgy nézem az is teljes értékű lesz 😀

    11. JonC szerint:

      nem, még egyelőre a saját kis világomat csinosítgatom 🙂

    12. JonC szerint:

      hja igen, ebből a szempontból jó hogy összedőlt az oldal, bár nekem kicsit szar, mert a céges laptopon nem megy exéből csak a böngészőn keresztül… még a végén dolgoznom kell 😕

    13. Darahian szerint:

      Átment a pénz a PayPalre, már tényleg csak az kell, hogy kifizethető legyen végre… Ma az egyik munkatársamtól kaptam egy piros/cián 3D szemüveget, hazaugrottam nap közben kipróbálni, és…

      …behaltam. KIBASZOTTUL tetszik! 😀 Megvan a kontakt is, honnan lehet kapni, durván egy ezres, kicsit több. Megveszem a játékot meg ezt a szemüveget, aztán megyek bányászni. Amúgy a legtutibb eddig az összes dologból a nappali hajókázás volt. Na az szemüveggel valami csoda.

      (ha fáraszt hogy folyton idepofázok, csak szólj 😀 )

    14. JonC szerint:

      dehogy zavar, mostanában én is legszívesebben csak erről írnék 😀
      a piros/cián szemüveg meg tényleg remek lehet, de nem fájdítja meg a fejed?

    15. Darahian szerint:

      Nem. Na jó, ez alatt a ~10 perc alatt nem volt bajom. Viszont már meg is van a saját szemüvegem 🙂 A kollégámé csak csiptetős vacak volt, már nálam van a saját műanyagkeretesem, csak egy ezresbe fájt. Ha nem lenne munka utáni programom KETTŐ IS (igaz, az egyiket én akartam, a másikért meg megéri), már régen pedernék lefelé a bányámba.

      Húha. Akartam kérdezni: ha a ládát felszeded, akkor kihullik belőle minden tárgyad a földre?

    16. Darahian szerint:

      Bocsáss meg, ezt kötelező volt belinkelni 😀 :

    17. JonC szerint:

      jajj… köszi 🙂

    18. bachterman szerint:

      ki bizony. a ládát csak szétdisztrojolni tudod, így kihullik a tartalom.

    19. Darahian szerint:

      Na, megvolt az első teszt.
      1.) 2,5 óra után sem fájt a szemem, semmi baj nem volt a fejfájással sem, de a jobb szemem érdekesen viselkedett miután abbahagytam a játékot: mivel a kék lencse világosabb mint a vörös, ezért hirtelen fényváltozásoknál a jobb szemem olyan elvakulás-effektet produkált, mint amikor vakuba pillantás után szokott.
      2.) már rájöttem korábban is: 3D -s játékkal közvetlenül lefekvés előtt nem tanácsos sokáig nyomulni, mert jó esélyem van arra hogy beleeszi magát az álmaimba (esetleg nem fogok tudni aludni a fokozott hangulat miatt, CS esetén volt már rá példa).
      Nnna ezzel a szemüveggel ez FOKOZOTTAN így van 😐
      Álmomban bányát mélyítettem.

      A legszarabb az amikor leesel. 😮 Előtte szinte éreztem, hogy elveszítem az egyensúlyomat, aztán ÁÁÁáááááá…
      Tudom, minek mentem oda…

      Szóval egy ezrest símán megért. Asszonykámnak megmutattam a dolgokat, erre elkezdte sajnálni a malackákat 😀

    20. Frostyfire szerint:

      Sziasztok!
      Imádom ezta játékot már régóta játszom és nagyon megszeretném venni de nincs paypalom se bank kártyám vlki nem tudna segíteni? 🙁
      Ha esetleg vlki lenne olyan nagyszívű és megveenné nekem én eegyszerüen megcsinálnék bármit 🙂 és szívinfarktust kapnék az biztos ^^
      Köszönöm 🙂

    21. […] játék, amit minecraft-nak nevezett el készítője. Ezzel a hülye és idegesítő játékkal JonC ismertetett meg, vesztemre. Emiatt a hülye és idegesítő játék miatt hanyagolom a blockbuster […]

    22. Frostyfire szerint:

      Apropó! 🙂 ha vlki szeretne játszani van szerverem gyertek nyugodtan 🙂
      Frostyfire 🙂

    23. bachterman szerint:

      már ha móködne is… 🙁

    24. Frostyfire szerint:

      Igen bocsánat tegnap nem ment de amúgy mindig 🙂

    25. bachterman szerint:

      no prob. megnéztem a guest-et, sajna szétgriefelték a köcsik. 🙁

    26. Frostyfire szerint:

      Ja sajnos :S meg nem is tudom h csinjam a portálokat mert lehet és tom a commandot hozzá de nem értem hogyan kell :S

    27. werda szerint:

      Nagyon tetszenek nekem a minecraftos írások.
      Esetleg nem lehetne a minecraft serverről is egy iesfajta írásocska?
      Ijesmire gondolok:
      -server beállítása (hány játékos, pálya, IP cím, stb.)
      -server indítása lépésről lépésre (mien programok kellenek hozzá)
      -játékos bannolása/kirúgása (néha kellhet)
      -játékos név beállítása a serverben (csak a adott nevű játékos/játékosok tudjanak csatlakozni a serverhez)
      -esetleg képi illusztráció is lehetne benne

      Azért vetettem fel ezt a dolgot mert még nem találkoztam magyar nyelvű leírással ehhez a témakörhöz, sőt magyar nyelvű minecraftal foglalkozó oldallal se nagyon.

    28. JonC szerint:

      köszönöm az ötleteket, csak egy a bibi: sajnos nem konfigoltam még szervert soha, szóval lövésem sincs a beállításairól 😕 esetleg a Plastik szerver fórumján ( minecraft.plastik.hu ) meg lehet kérdezni az opokat ( pl. ifinorbert nagyon vágja a témát), hogy ők hogyan lőtték be a szerót!

    29. bachterman szerint:

      letöltöd az mclawl-t, a zip-jében lévő mysql.txt második opciója szerint felraksz egy mini sql szervert, ezt beállítod, majd futtatod a minecraftot. pályákat az omen-nel tudsz csinálni, vagy generáltathatsz a szerverrel is sík vidékeket.
      ez mind creative módhoz van, nem alpha verzióhoz.
      ilyesmi.

    30. werda szerint:

      köszönöm a tippeket JonC és bachterman

    31. Barni szerint:

      engem nem enged játszani :(( ezt írja ki : Bad video card drivers!      
            ———————–      

      Minecraft was unable to start because it failed to find an accelerated OpenGL mode.
      This can usually be fixed by updating the video card drivers.

      — BEGIN ERROR REPORT 7fe0271 ——–
      Generated 2010.11.26. 16:34

      Minecraft: Minecraft Beta 1.2_01
      OS: Windows XP (x86) version 5.1
      Java: 1.6.0_29, Sun Microsystems Inc.
      VM: Java HotSpot(TM) Client VM (mixed mode), Sun Microsystems Inc.
      LWJGL: 2.4.2
      [failed to get system properties (java.lang.NullPointerException)]

      org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
      at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)
      at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
      at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:185)
      at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:311)
      at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:856)
      at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:784)
      at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:765)
      at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:280)
      at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:643)
      at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
      — END ERROR REPORT d91dfd56 ———-

      • JonC szerint:

        nekem is volt ilyen még a régi céges laptopomon, az egyetlen megoldás az volt, ha a minecraft.net-en futtattam böngészőben. próbáld meg onnan!

    32. Barni szerint:

      mijen program kell hozzá hogy játszhassak végre egy kicsit(sokat) XD

    Kommentáld!

    
    preload preload preload