Android apps best of – paranoiásan | Ráktalicska
jan 25

Hölgyeim és Uraim! Alant éppen történelmet írunk: a blog pályafutása során most kerül először sor arra, hogy vendégblogger (exblogger, egyremegy) postja kerüljön ki a Ráktalicskára. Fogadjátok szeretettel bachtermant, aki újdonsült Androidosként osztja meg veletek kedvenc app-jait! – JonC

bach-o-fon
JonC-nak volt két éve a droidos telefonját nyomogatni, nekem kb egy hónapom volt rá, hogy egy használható (de nem tökéletes, ugye) kis pakkot állítsak össze a telefonomra. A készülék egy 4.0.4-es 1/4gb-os kétmagos, IPS kijelzős, 4,5″-os, 720×1280-as e-péniszkompenzáló féltégla. Gyári ROM van rajta, mert a mókolt jellybean-ek nagyon instabilak, ez meg gyors és stabil.

Némileg különbözni fog a JonC listájától, az erősebb proci miatt is, és a frissebb android OS miatt is. Az érzelmi döntések is erősen befolyásoltak abban, hogy milyen apk-t rakok fel. Ergo, ha a program kéri a telefonszámomat, sms-eimet, telefonadataimat, nem rakom fel. A permissziók nagyon sokat számítanak ilyentén, és mivel bő a választék a marketen, ezért van mindig másik. Néha az értékelések is érdemlegesek, és viszonylag hasznosak, de mégsem hallgatok rájuk, elvégre tízmillió légy nem tévedhet, ugye?

A másik fő döntéshozó a paranoia. Nem szinkronizálok a google szerverrel, semmilyen más harmadik cég szerverével fontos és/vagy személyes adatokat, ezért mindig van backup az sd-n.

Firefox (fennec) for android 18.0
A Nokia E71-esemen még az opera mobile-t nyüstöltem, ott kényelmesebb és opciógazdagabb volt a gyári fapadosnál. Az androidos verziójával akadtak gondjaim, elsősorban a nagy felbontás miatt; a linkeket nagyon nehézkes volt új ablakba nyitni, és a kijelölt szöveget is rendszerint félrenyomtam, és jelölhettem ki újra. A firefox előtt próbáltam a delfint is, de az natívban nem kezelte a g+ (igen, fent vagyok a g+-on) oldalát. A róka eléggé jól kezelhető, vannak apróbb hülyeségei, több hiányossága (ezt megírtam a fejlesztőknek, ha már voltak olyan kedvesek megkérdezni egy indítás alkalmával: könyvtárakba rendszerezhető könyvjelzők, fast dial-szerű kezdőlap, home gomb) de ezt is szokni kell úgy általában, mint az érintős telefonokat.

Letöltés innen.

Maildroid 2.85
Igazából nem próbáltam mást, egy észérv döntött e mellett: ki lehet exportálni a fiókbeállításokat, és onnan visszaállítani. Előtte egy khm. kölcsönzős khm. változat volt nálam, az egyszerűen annyira fostos volt, hogy nem lehetett benne egyszerűen válaszolni. Értsd: ha a levélre választ nyomtam, és elkezdtem „gépelni” a választ, öt karakter után visszadobott a levelek közé, mint valami eszement postás. Az ingyenes verzió már nem csinál ilyeneket.

Letöltés innen.

Adfree android 0.8.47
Noha a reklámokat és egyéb genyó oldalakat routerszinten szűrök, egy egyéni hosts file sosem árt. Felrakom a programot, elindítom, hagyom, hogy telerakja a hosts-t, majd uninstall. Erre azután szoktam rá, hogy észrevettem, hogy automatikusan elindul minden boot-kor. Minek?

Ha nem leszek teljesen lusta, akkor majd kinyomozom, hogy honnan szedi az app a hosts file-ját, és azt is beépítem a routerbe.

Letöltés innen.

IMO messenger 3.1.2
Mivel mindegyik ismerősöm másféle messengeren van, ezért kénytelen vagyok valami félmegoldást keresni. Ez az Imo. Ne gondoljátok, hogy ez a legjobb. nem, ez a legkevésbé rossz. a palringo, a nimbuzz, az im+ mind vagy valami rafkós módon rákényszerít, hogy vedd meg, és gyakorlatilag használhatatlan (nem úgy) az ingyenes változata, vagy egyszerűen nincs benne az összes protokoll, ami nekem kellene.

És azért a legkevésbé rossz, mert a skype-on csak csettelni lehet, voip-ozni nem. Az pedig, hogy én felrakjam a microsoft skype landscape-et a telefonomra, teljesen kizárja egymást.

Letöltés innen.

AnySoft Keyboard 20130106-ec
Van másik, van jobb, ami fizetős, de ez eléggé használható ahhoz, hogy ne kapjak öt percenként káromkodásrohamot, ha be akarom írni, hogy mit sütsz kis szűcs? A google és hasonló két o-val rendelkező szavak „begépelését” még szokni kell.

Letöltés innen.

Titanium backup root 5.8.0.1
JonC már leírt róla mindent, amit le lehet. ajánlott app buherátoroknak, paranoiásoknak, és azoknak, akik nem elégednek meg a market adta install/uninstall lehetőségével. Azoknak is jó, akik (windows 95 módjára) hetente új romot raknak a telefonjukra, és nincs kedvük újra felrakni minden appot a marketből egyesével.

Letöltés innen.

Total Commander 2.01
Ezt hívják az öregek márkahűségnek. ami egyszer bevált PC-n, azt minek lecserélni másra? Mindent tud, amit kell, másolni, áthelyezni, kétpaneles, alapszintű szövegeditálás is van benne, ftp, smb, webdav browse-olás, kijelölgetés, könyvtármanipulálás. Egyedül a mass rename-et hiányolom belőle, egyébként ajánlom.

Letöltés innen.

Tiny tiny rss reader 1.40
Amikor annak idején elegem lett a google elköcsögösödéséből, akkor határoztam el, hogy saját hosztolt rss olvasóm lesz. Próbálkoztam többfélével (rsslounge, gregarius, lilina) de jelenleg a Tiny tiny rss a legjobb választás, mivel van android app-ja. No nem az, amit a ttrss készítője is csinál, deeeehogy! Az fizetős hét nap után! Ez egy ingyenes fork. szinkronizál a szerverrel, tehát akárhol nézem az rss-eimet, pc-n, vagy telefonon, mindenhol szinkronban vannak.

Letöltés innen.

Modo 1.8
Volt más is, ami lejátszotta a tracker formátumokat, de ez volt az egyetlen, ami nem kért vérmintát a telepítéshez. Nincs is jobb, mint ráérős időben andy sega omf main title-t hallgatni. Oldskool rulz.
Megjegyzés: lejátszik még sok más formátumot is, nézzétek meg az oldalán.

Letöltés innen.

Mx player 1.7.10 vs vlc beta
Itt is beficcent a márkahűség, de végül is győztek a tesztek: a full hd-s filmeket az mx player jobban játszotta le, mint a vlc (persze ez utóbbi még csak béta). Van hozzá tengernyi codec, de alap filmlejátszásra ez a legjobb. Feliratot is kezel, intuitív a kezelőfelülete, jól testreszabható.

letöltés innen

Emit 7.5.1
nagyon röviden: egy lokálhosztolt médiatár streamelő kliense. Hosszabban: ha van egy fölös géped, amit fileszervernek/multimédia pc-nek használsz, rakd fel rá az emit szerverprogramját, és utána oszd meg a filmjeidet. Ezzel a programmal a helyi hálózatban (és némi állítgatás és adatkapcsolat esetén bárhonnan) tudod a telefonodon nézni a filmeidet.

Letöltés innen.

TED 1.1.5
Némi hozzáadott eszmei érték és csipanyitogató videó. Van streaming módja, és előre lehet tölteni a videókat, ha esetleg nettelen helyen lennénk, és némi okosságra éhezünk.

Letöltés innen.

Kingsoft Office 5.3.1
A permissziókat tekintve ez feküdt a legjobban, és ennek tetszett a legjobban a felülete. Jól kezelhető, gyors, nem csak megtekintésre, hanem szerkesztgetésre is használható, ingyenes ofisz app.

Letöltés innen.

Inkpad notepad 2.4.3
a Nokián megszoktam, hogy a notes-ba írogatom a nem sürgős teendőket, nota benéket. Kellett egy olyan app, ami ugyanezt tudja. a sokból erre esett a választásom, egész jó, bár nincs widgetje, de a homescreenre rakott ikonnal bármikor tudom indítani.

Letöltés innen.

Gtasks 1.1.4.1
Kellett egy jó app, ami a homescreen-re rakható kis todo-kat lehet firkantani, és ez volt a legkevésbé pofátlan jogosultságokból és a legegyszerűbb. Van valami szerverre szinkronizálás funkciója, de nem szoktam használni. a go notes todo widgetjét használtam, amíg az volt fent, de ez állt a legközelebb hozzá. Egyedüli kifogásolható apróságként megjegyezném, hogy jó lenne új task hozzáadásakor egy kategóriaválasztó, hogy ne utólag kelljen behúzni a kategóriájába.

Letöltés innen.

Apex Launcher 1.4.0 b2
A go launcherrel próbálkoztam eleinte, de ez jobban feküdt, mert jobban hozta az ICS által behozott újításokat, és nem otromba módon mindenféle buzmancs kis widgettel tűzdelte tele a tudását, hanem egy app minimális intrúzióval tette testreszabhatóbbá a homescreen-t, az appdrawer-t, a dock-ot, és még néhány animációt. Beállításai backupolhatóak, ez egy plusz.

Letöltés innen.

RealCalc 1.7.3
Utálok fejben hexából decimálisba, vagy binárisból decimálisba átszámolni, ezért lett ez a számológép. A gyári androidos számológép műveleti egyszerűsége fejben is megy, a tudományos részre meg itt ez az app.

Letöltés innen.

QR Droid private 5.3.1.
A QR kód az új datamatrix. ezért kellett egy app, amivel dekódolni, és kódolni lehet ezen kétdimenziós vonalkódokat. Van widgetje is, de nem használom. Nagyon gyorsan felismeri a képeket, akár – a telefonon – hangyafasz-méretű kis rácsokkal is jól boldogul.

Letöltés innen.

Group Ringtones 2.2
A telefon két sim-kártyás, ezért több hívócsoportot hoztam létre, és mint később rádöbbentem, nem lehet a hívócsoportokhoz egyéni csengést hozzárendelni, pedig ezt a fapadosabb butafonok is tudták már. Ezt az űrt pótolja ez a kis app, ami nem csinál mást, minthogy egyesével beállítja a kontaktokhoz a csengőhangokat. install, beállít, uninstall.

Letöltés innen.

Lucky Patcher 2.8.4
permissziók módosításához, licenszbuheráláshoz, reklám eltávolításához ajánlott kis segédeszköz.

Letöltés innen.

Hacker’s keyboard 1.33
ha esetleg szükség lenne némi ad-hoc kódolásra, és a < és > karaktereket nehézkes begépelni a gyári billentyűzeten, akkor ajánlott ezt használni.

Letöltés innen.

Keepassdroid 1.9.18.3
Megint a márkahűség, ráadásul nem akartam hajszálakat őszíteni a jelszavak importálásával-exportálásával, így elég volt csak a meglévő adatbázist és keyt csak simán átmásolni az sd-re, és ugyanúgy tudtam használni, mintha asztali gép előtt ülnék.
A Keepass (PC) egy portable-ban is használható jelszótároló program, amivel egy mozdulattal szúrhatjuk be a belépéshoz szükséges felhasználónév/jelszó párost tetszőleges logindobozokba. A jelszavakat lehetőség van mesterjelszóval és egy egyéni kulccsal is védeni, és kb 5-6000 round-dal van tömörítve a 128-bites AES block.

Letöltés innen.

Bittorrent 1.15
A legfrissebb ubuntu vagy debian disztró, vagy valami apróbb file lehúzására éppen elegendő tudást produkáló torrent kliens. Hit&run-ra használom, telefonról seed-elni butaság, kinyírja az akksit, és kb olyan, mintha pisával oltanánk erdőtüzet. Hősies, de teljesen értelmetlen.

Letöltés innen.

AndroidVNC 0.5.0
A fileszerver távirányításához néha szükségeltetik egy használható VNC kliens. Ez volt a legelső a listán, és a leghasználhatóbb is. Kicsi, gyors, könnyen használható, bár a billentyűzés nehézkes rajta.

Letöltés innen.

Ez jó, megosztom!
    

    Kommentáld!

    
    preload preload preload