Best of Android apps 2012 – szubjektíven | Ráktalicska
jan 25

Bő két év hosszú idő, pláne ha mondjuk a technikai haladásról beszélünk. Az okostelefonok például rengeteget fejlődtek 2010 óta, és ez nem csak a hardverkapacitást, de a szoftverellátottságot is érinti. Amikor annak idején megvettem az első Androidos telefonomat (ami egy ronda kinézetét lassú hardverrel kompenzáló Huawei volt), akkor persze én is átestem a „telepítsünk mindent, aztán töröljük le fél óra múlva” hullámon, járt nálam a fingóprogramtól a beszélő macskáig minden. Aztán persze az ember elkezd gondolkodni, és egy idő után törekszik arra, hogy olyan appokkal szerelje fel a zsebében hordott számítógépét amelyekre tényleg szüksége lehet – még ha csak ritkán, egyes speciális élethelyzetekben is.

A 2010-es cikkem a fentiek tükrében pláne enyhén elavultnak számít, úgyhogy következzen azon programok listája, amelyek mindig visszakerülnek a telefonomra ROM-csere, vagy hardwipe után. Két dologra szeretném felhívni a figyelmet mielőtt belevágunk:

 • a lista abszolút szubjektív
 • befolyásoló tényező lehet, hogy leragadtam a 2.3.7-es Androidnál (a HTC Desire-omra ez a legfrissebb Cyanogenmod), úgyhogy a legújabb feature-ök (push notification és társai) nem elérhetőek a számomra, így az azokat használó programok sem.

Vágjunk bele:

Airdroid: segítségével kapcsolódhatunk a telefonunkhoz a PC-nk segítségével, így kényelmesebben intézhetünk el amúgy elég nehézkes taskokat (elég csak az SMS írásra gondolni). A működése egyszerű: közös wifi hálózaton kell lennünk az adott számítógéppel, el kell indítanunk az appot a telefonon, majd betölteni a PC böngészőjén a http://web.airdroid.com/ oldalt. Két lehetőségünk van a belépésre: vagy az oldalon látható QR-kódot olvastatjuk be a telefonnal, vagy pedig előre megadunk egy jelszót a telefonon, és azt írjuk be az oldalon. Mindkét megoldás ugyanarra az eredményre vezet: rövid töltés után egy Windows-asztal szerű felület fogad, amelyen olyan különféle taskokat hajthatunk végre, mint a már említett SMS-ezés, file fel- és letöltés, kapcsolatlista böngészése, screenshot készítése a telefonról, zene streamelés az SD-kártyáról, fényképkezelés, stb. A post írásának idején még ugyan csak béta, de elérhető a V2, amelynek legfontosabb újítása, hogy már nem kell egy wifi-hálózaton lenni az eszközöknek – cserébe viszont ingyen csak 1 giga forgalom jár, elvégre a fejlesztők szerverein fut át az adat ebben az esetben.

Letöltés: V1, V2 (béta)

AK Notepad: egyszerű jegyzettömb program, túl sok mindent nem lehet róla mondani. Amiért szeretem az az, hogy – regisztráció után – a catch.com-ra szinkronizálja a bejegyzéseinket, amelyek így bárhonnan elérhetőek.

Letöltés

Alarm Clock Plus: ugyan a gyári ébresztőóra sem rossz, ez azért jóval többet tud. A legfontosabb erénye az, hogy ébresztésnél a szundi gomb hatalmas (a képernyő háromnegyedét biztos elfoglalja), így akár csukott szemmel is rá lehet bökni, majd élvezni a további tíz perc alvás örömeit. A riasztás kikapcsolása a képernyő aljára szorult – a reklámcsíkkal egyetemben, így eleinte gyakran melléböktem. Emiatt vettem meg évekkel ezelőtt, és azóta is remek szolgálatot tesz, ronggyá lehet konfigurálni az ébresztéseinket, a csengőhangokat, mindent.

Letöltés: fizetős, ingyenes

Aldiko: könnyen kezelhető, ingyenes ebook-olvasó. Epub, pdf és Adobe DRM védett file-okat eszik, saját adatbázisába importálhatóak a file-ok, van csecse polcnézet, éjszakai mód, könyvjelzőzés, megjegyzi hogy hol tartottunk, stb. Ha netán konvertálhatnékunk van akkor javasolt a Calibre nevű program használata, amit itt lehet letölteni.

Letöltés

avast! Mobile Security: erről a programról hosszú oldalakat lehetne írni, de igyekszem rövidre fogni a dolgot. Eleinte csak egy olyan programot kerestem, amelynek segítségével különféle módszerekhez folyamodhatunk amennyiben a telefonunk kiesik a zsebünkből, amikor macskarészegen fekszünk az árokban elhagyjuk, vagy ellopják a telefonunkat. Aztán a legígéretesebbről kiderült, hogy a fejlesztőit felvásárolta az avast!, és beépítette a saját antivírus megoldásába. Ez volna az avast! Mobile Security, amely rendelkezik pár – számomra – felesleges funkcióval is (vírusvédelem, tűzfal, hálózathasználat figyelése, ilyesmik), viszont beleintegrálva megtaláljuk a tolvajvédelmet is, amire vágytam. Telepítés után van lehetőségünk ezt a modult a /system partícióra is telepíteni (rootolt telefonoknál), amellyel szinte lehetetlenné tesszük az illetéktelenek számára, hogy eltávolítsák a telefonról (hard wipe tuti nem segít, legalábbis rootolt telepítés esetén). Sőt egy opció abban is segít, hogy akár új ROM telepítésével se lehessen megszüntetni a védettséget (bár értelmezésem szerint a fáma egyelőre csak a CyanogenMod-ról szól).

A következő lehetőségeket kapjuk (a teljesség igénye nélkül):

 • SIM-kártya csere után a telefon nem enged belépni, csak egy avast!-os lockképernyő fogad amelynek szövegét testreszabhatjuk (például „Hívd ezt a számot, ha megtaláltad a telefont: 06 xx…”)
 • akár a webes felületen, akár SMS-ben küldhető parancsok, mint például teljes törlés, sziréna bekapcsolása, GPS koordináták alapján helybemérés indítása, SMS- valamint hívásinformációk lekérdezése, USB debug letiltása (rootolt telefonoknál), stb.

Ezen a linken található egy korrekt összefoglalás, érdemes átböngészni.

Letöltés

ES File Explorer: nagytudású filemanager, root-tal elérhető partíciókat is kezel, bedrótozható a Google Drive, a Dropbox, FTP-fiókok, beépített zene- és videólejátszó stb.

Letöltés

Maxthon: gyors, és okos böngésző, Opera Miniről váltottam erre, és nem bántam meg. Majdnem ugyanazt a feelinget nyújta mint egy PC-s browser, sőt a legutolsó frissítés óta cloudban is tárolható néhány beállításunk (lásd Firefox Sync és társai). Skinekkel változtatható a kinézete, sőt pluginek is vannak hozzá.

Letöltés

One More Clock Free: órawidget, nemrég fedeztem fel és imádom. Rengeteg beépített skinnel rendelkezik, amelyek közül az én kedvencem az alábbi:

android_one_more_clock

Persze a rengeteg verziónak hála majdnem tuti hogy mindenki megtalálja a kedvencét – márcsak azért is, mert a widgetek ráadásul még módosíthatóak is a beépített szerkesztő segítségével.

Letöltés

PlayerPro: rengeteg zenelejátszó kipróbálása után végül rábukkantam erre, és bő egy éve folyamatosan ezt használom nagy megelégedettséggel. Annyi opcióval rendelkezik, hogy azt felsorolni is tereh:

 • beépített equalizer
 • nem csak előadó meg album szerint tud böngészni, hanem könyvtárak alapján is – ennek hasznosságát nem kell részletezni egy válogatáslemez esetén
 • számok egymásba úsztatása (crossfade)
 • widgetek (a fenti screenshoton látszik is egy)
 • automatikus borítóletöltés
 • shake it (mondjuk nekem nem a szívem csücske)

Mindezt egy ízléses, skinelhető felületen tálalva:

playerpro

Egyedüli hátránya, hogy az ingyenes verzió csak hét napig használható.

Letöltés: próbaverzió, fizetős

Ezek azok az appok, amelyeket napi szinten használok, de ezeken kívül akad néhány, amelyek indítások számát tekintve ugyan elmaradnak a fentiektől, viszont néha nagyon jól jön, hogy fent figyelnek a telefonon. Ilyen például az Időkép (naprakész időjárásinformációk), az SMS Backup and Restore (a neve beszédes, ROM buherálás előtt-után nem árt lementeni az üzeneteinket az SD-kártyára), a Titanium Backup (a telepített programokról készít teljes körű biztonsági mentést az SD-kártyára, szintén ROM frissítés előtt hasznos) a Drive (Google Drive elérés), Elsősegély (ez a kakukktojás, nem volt még rá szükség – mondjuk ne is legyen), a gReader (korrekt Google Reader olvasó), és a Facebook Pages Manager (a blog Facebook-os oldalát ezen keresztül is tudom adminisztrálni).

Még valami a végére: a fenti screenshotok egyikén látható néhány falevél a háttérben. Ez egy live wallpaper, a neve Fresh Leaves, és innen tölthető le – kár hogy fizetős, cserébe nagyon profin néz ki, és szétkonfigurálható.

Ez jó, megosztom!
  

  2 hozzászólás to “Best of Android apps 2012 – szubjektíven”

  1. bachterman szerint:

   nekem is van egy köteg. vendégposzt, vagy komment?

  Kommentáld!

  
  preload preload preload