Portal 2? Teamfortress 3? Half Life 3? | Ráktalicska
márc 02

Nabasszus… Gabe Newell, és kis csapata megintcsak feladta a leckét a játékos-társadalomnak! Ötletes (mit ötletes? egyenesen zseniális!) módját találták annak, hogy a végletekig feszítsék a Valve nevű fejlesztőcégük rajongóinak idegeit egy készülő új játékukkal kapcsolatban: ugyebár azok, akik legálisan jutottak hozzá az Orange Box nevű játékgyűjteményhez azok a Steam nevű kliensen keresztül folyamatos kapcsolatban vannak a fejlesztőcéggel, így állandóan naprakészek lehetnek frissítések, javítások, patchek terén. A napokban ezek a játékosok meglepődve vehették tudomásul, hogy a cég kiadott egy update-t a Portalhoz, és a Half Life 2 – Episode 2-hoz, amely a talányos “Changed radio transmission frequency to comply with federal and state spectrum management regulations” névre hallgatott (kb. „Rádiófrekvenciák megváltoztatása, hogy teljesítsék a szövetségi, és nemzeti hullámtartomány előírásokat”) . Ez az egész azért nagyon gyanús, mivel a szóbanforgó játékok idestova több évesek, szóval koruknál fogva már eleve furcsa, hogy frissítést adtak ki hozzájuk…

A  frissítés letöltés után maga a játék (konkrétan a Portal) is gyanús plusz elemekkel gazdagodott: a kezdőszobában található kisrádiót a pályán körbehordozva néha érdekes hangok szűrődnek ki belőle (UPDATE: az összes tesztkamrában található egy-egy rádió, nem csak az elsőben!), némelyik olyan, mintha GlaDOS (a játék főellenség-számítógépe, aki mellesleg nőnemű) kiabálna, hogy „Kifelé!”, miközben a háttérben gépfegyverropogás hallatszik…:

A játék rajongói idővel arra is rájöttek, hogy a frissítés által feltelepített hangfile-ok kódolt képüzeneteket is rejtenek, amelyek tovább fokozták az eset rejtélyességét. Ezek egy úgynevezett Slow-Scan TV módszerrel lettek titkosítva, amelyet főként amatőr rádiósok használnak képek továbbítására hangok segítségével rövidhullámon, VHF-en és UHF-en. Ilyesmik kerültek elő, mint ez az elmosódott koponya és egy Aperture Science (játékbeli cég) logó:

Hihetetlen, de igaz: a fejlesztők ezzel a módszerrel hozták a játékosok tudomására, hogy bizony valami készülődik a Valve boszorkánykonyhájában, csak azt nem árulták el, hogy mi! Készül a Portal második része? Ez esélyes, mivel a hangok némelyike olyan, mintha tényleg új életre kelt volna az első rész gonosz számítógépe (pontosabban meg se halt, de ezt már csak tényleg az olyan fanatikus rajongók tudhatják, mint én, lásd a játék végén általa előadott „Still Alive” című dalocska :)). Esetleg megkapjuk végre a Half Life 2 harmadik epizódját? Netán lesz TeamFortress3?

Nagyjából ugyanazt érzem, mint a Valve fórum egyik látogatója, aki így fejezte ki magát:

IT VALVE YOU’RE KILLING ME WITH THIS WHY CANT YOU JUST MAKE NORMAL ANNOUNCEMENTS LIKE EVERYONE ELSE

(Valve-sok, kicsináltok ezzel! Miért nem tudtok úgy bejelenteni új híreket, mint mindenki más?)

Ha van olyan, hogy zseniális marketingfogás, akkor ez az! Gratulálok Valve, remélem mostantól azért csöpögtettek majd némi infót is az ötletes kezdő felütés után!

(a hír forrása)

UPDATE:

kicsit utánaolvastam a dolognak, és kiderült, hogy a drága fejlesztőbácsik több fronton támadnak, nem csak a hangfile-okkal 🙂 Van a levesben bizony egy Babel Research, és egy What’s in the Box? nevű weboldal is elrejtett kikommentelt sorokkal a forráskódban, meg titkos mp3-file-okkal, amelyeket visszafele(!) lejátszva újabb infókat hallhatunk. Az alábbi komment írója nagyjából összefoglalja amit eddig sikerült kinyomozni:

Alright, so the story so far:

Babel Research and What’s in the Box? are unrelated.

The images from the sound files, when arranged in order, give a 32-character sequence. This can be decrypted as an MD5 sequence, which yields a telephone number in Washington state. Dialling this number with a modem (or emulation software) gives you a login screen. This screen says that GlaDOS is at version 3.11, leading many to speculate that Gabe will make an announcement on March 11th, on which day he is speaking at GDC. Entering the username and password “backup” (derived from morse code heard on the in-game radios), a number of ASCII-art images are streamed to your screen before closing the connection. So far, images seem to be of 1) Gabe 2)Dog, vortigaunts, or some other androids 3) Turrets from Aperture 4)Hearts and companion cubes. Apart from obviously being references to HL and Portal, nothing of significance has otherwise come from these images.

Eddig a sztori így fest:

a Babel Research és a What’s in the Box? nem kapcsolódnak egymáshoz.

Ha a hangfile-okból visszafejtett képeket sorba rendezzük, akkor egy 32 karakterből álló sorozatot kapunk. Ezt vissza lehet kódolni, mivel MD5-ben van titkosítva, így megkapunk egy Washington állam-beli telefonszámot. Ha ezt betárcsázzuk modemmel (vagy azt emuláló szoftverrel), akkor egy bejelentkező képernyőt kapunk, amelyen az szerepel, hogy a GlaDOS a 3.11-es verzión áll éppen. Ebből következtethetünk arra, hogy Gabe Newell március 11.-ei beszédjében (amelyet a GDC-n fog tartani) fog bejelentést tenni egy új játékkal kapcsolatban. Ha a ‘backup’ szót használjuk usernévnek, és jelszónak (ezt a játékban hallható rádióadások Morse-kódjából lehet kikövetkeztetni), akkor – egy pillanattal azelőtt, hogy megszakadna a kapcsolat – ASCII karakterekből kirakott képek futnak le a képernyőn, amelyek a következők lehetnek: 1. Gabe maga, 2. a Dog (nagy kutyaszerűen viselkedő robot a Half Life 2-ből), egy vortigaunt (idegen faj a Half Life 2-ből), vagy valami másfajta android, 3. automata géppuskák a Portal-ból, 4. Heart- és Companion Cube-ok (kockák, amiket cipelhettünk ide-oda a Portalban). Attól eltekintve, hogy ezek nyilvánvaló utalások a Half Life-ra, és a Portalra más egyértelműen kijelenthető következtetés nem vonható le ezekből a képekből.

Itt található videó is a fent említett terminálos bejelentkezős mókáról.

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “Portal 2? Teamfortress 3? Half Life 3?”

    1. bachterman szerint:

      viral marketing! egy csepp infő, és a sok fanboy meg szerteviszi a hírt.

    2. SlimE Headset szerint:

      Csá! A terminálos bejelenkezős YT-s videón látható „android”( lásd: 1:50 mp) az a Portal 2 kooperatív módjában található két szerepló P-body és Atlas!!!
      Lásd a képet: http://images.wikia.com/battleofthesystem/images/8/86/ATLAS_and_P-Body2.jpg

    Kommentáld!

    
    preload preload preload