Időutazás | Ráktalicska
okt 21

Sokak szerint lehetetlen. Sokak szerint csak élénk fantáziájú sci-fi írók, és idióta hollywoodi forgatókönyv-írók hagymázas képzelgéseiben lehetséges. Meg különben is: micsoda időanomáliákkal járna, ha lehetséges lenne? Találkoznál az ötéves önmagaddal, és megsimogatnád a saját fejed? Na ne. Ez ugye paradoxon, egész egyszerűen lehetetlen.

És mégis az! Ebben a postban megláthatjátok, hogy van rá mód, hogy röpke 25 évet ugorjunk vissza az időben egy szempillantás alatt! Megtapasztalhatjátok, hogy milyen is volt 1982-ben a számítástechnika, milyen volt akkoriban kockának lenni!


Tessék nyugodtan belekattintani, és gépelni valamit 🙂 Mondjuk azt, hogy:
10 CLR
20 PRINT "RAKTALICSKA RULEZ!"
30 GOTO 20

majd mehet a RUN parancs! 🙂 Utána meg kattintsatok az alatta figyelő ‘Resetelés’ linkre, ha meguntátok 🙂


taget, de valamiert nem futtatja a Java-t.’>
<br /> A bongeszod abszolut nem hajlando futtatni a Java-t!<br />

resetelés

Egyelőre ennyit tudok prezentálni, pedig lehet vele játszani is, csak némi technikai gondjaim támadtak a scripttel, ami megjeleníti 🙂
Bizony, annak idején amikor bekapcsoltad a gépedet, akkor nem ám a színes-szagos Windows-asztal jelent meg mindenféle animációval, meg hangokkal, hanem a fentebb látható kék-sötétkék kombinációjú képernyő, amelyen az előre beprogramozott felirat hűvösen közölte a kedves felhasználóval, hogy a 64 kilobyte memóriából 38911 byte-ot használhat fel arra, amire csak akar (a többi emlékeim szerint fenntartotta a BASIC-nek, ami a gép programozási nyelve volt). Egeret akkoriban max úgy láthattál, ha elmentél egy állatkereskedésbe, mivel ehhez a géphez nem volt olyan (legalábbis eleinte), úgyhogy bizony be kellett neki pötyögni, hogy mit szeretnél csinálni. Például ha beraktál egy lemezt a meghajtóba (ami eléggé hasonlít egy Ninendo Wii-re), akkor nem indult el az autorun, hanem bizony ki kellett adni a gépnek a parancsot, hogy listázza ki, mi van az adott floppyn:

load"$",8,1

Ezután jött be egy lista, amely alapján eldönthettük, hogy melyik programot is akarjuk elindítani.

Szóval az eredeti Commodore-ozgatásnak is megvolt a maga feelingje (még nem is tettem említést a magnós háttértárazásról, meg a folyamatosan túlmelegedő trafó ablakban hűtéséről pl.), amit nem nagyon lehet visszaadni egy modern PC-n. Viszont itt van ez a kis Java-program, ami egész egyszerűen zseniális, az eredeti gép legtöbb funkcióját képes prezentálni (a SID hangchip prüntyögését, a 6510-es proci utasításkészletét, stb stb.). Hihetetlen, hogy ami anno a csúcstechnika volt most már egy weboldalon elfut (erre van még durvább példa is, pl Quake3, ami azért nem gyenge grafika ma se)! Barátkozásnak ideális, de ha tényleg játszani is akartok valamivel, akkor nézzetek körül a hivatalos oldalon, ahol kipróbálható egy jópár oldskool game!

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “Időutazás”

    1. Sipi szerint:

      egy kicsit kötekednék, ha lehet. a fent taglalt LOAD parancsnál (legalábbis az eredeti gépen) szigorúan tilos használni a végén levő 1-est – mivel ahelyett, hogy a lemez tartalomjegyzékét látnád, valami egészen újszerű élménnyel ajándékoz meg az öreg. 🙂

    2. JonC szerint:

      jogos jogos… meglátszik, hogy öregszek…

    Kommentáld!

    
    preload preload preload