Új közellenséget találtam | Ráktalicska
okt 22

Az embereknek szükségük van egy közös ellenségre, akit/amit lehet együtt utálni. Amikor ez adott, akkor a régi ellenfelek is összefognak, és hihetetlen egyetértésben gyűlölik az épp aktuális gyűlölnivalót minden mást elfeledve. Ez persze a hatalomnak is kedvelt eszköze, lásd megint Orwell 1984-e, amelyben Eurázsia és Kelet-Ázsia volt a hibás mindenért, de ha nem akarunk annyira messzire menni, akkor itt van a drága országunk, ahol nagy erőkkel zajlik a vérnácziveszély tudatának beépítése a lakosság agyába, hogy inkább azokkal foglalkozzon, és ne agyaljon azon, hogy mi vezetett ahhoz, hogy ekkora szarban vagyunk. Szóval ez egy nagyon jó közösségformáló hatással bíró erő, amely segítségével még a régi haragosokat is össze lehet békíteni.

Megdöbbentő mozgalomra bukkantam ezzel kapcsolatban ma reggel a neten: a Readeremben épp a TurulMeme megosztásait böngésztem, amikor rábukkantam erre a folyamatábrára:

Miért használjunk Comic Sans betűtípust?

(Első kérdés: kell-e használnod a Comic Sans betűtípust?

Második kérdés: fogja valaki látni, amit vele írsz?

Konklúzió: ne használj Comic Sans betűtípust!)

És ez csak a kezdet volt! Rákerestem a betűtípus nevére a Google-ban és özönlöttek a találatok:

Sőt, létezik hivatalos anti-Comic Sans weboldal is, amelyen csodálatos pólókat is lehet kapni a témával kapcsolatban!

Hihetetlen közutálat övezi ezt a csodás betűtípust, gondoltátok volna? 🙂 Még a magyar Wikipédián is kapott néhány keresetlen sort szegényem:

Grafikus tervezők serege próbálta megszüntetni a használatát, mondván, hogy egy nagyon rosszul megtervezett betűkép: a vízszintes és függőleges vonások egyforma vastagok, ezáltal eltűnik a kézírásos tulajdonsága.

Connare csak annyit hoz fel a védelmére, hogy ez eredetileg egy gyerekeknek készített betűkép.

Azért karrier lehet valami olyat létrehozni, amit ennyire utál mindenki, nemdebár? 🙂 Szegény Connare, az élete biztos egy pokol lehet, kilószámra kaphatja naponta a gyűlölködő leveleket, amelyek gyakran tartalmaznak gyanús fehér porokat, sőt szerintem már pár autója is a levegőbe repülhetett, hogy az éjszakai telefonhívásokról ne is beszéljünk… Most már eső után köpönyeg, hogy a weboldalán próbál mentségeket találni, hogy csak egy gyerekeknek szóló oktatóprogramban látott Times New Roman helyett akart valami képregényesebbet létrehozni! Egyáltalán: életben lehet még szerencsétlen pali, vagy valaki már elégtételt vehetett rajta az emberiség ellen elkövetett bűneiért? Esetleg valahol Dél-Amerikában bujkálhat új személyazonossággal?

Ha valaki nem ismerné amúgy a szóban forgó borzadályt, akkor ezen a képen megtekintheti. Csak linkként merem berakni, nehogy valaki maradandó idegrendszeri károsodásokat szenvedjen a látványtól, szóval csak csínján tessék kattintgatni rá!

Komolyra fordítva a szót: én kifejezetten jól szórakozok ezen a jelenségen, aminek azért mégiscsak van némi alapja. Persze, hogy rohadtul undorító szegényem, de könyörgöm: van rajta kívül ezer (tíz-, sőt százezer!) másik betűtípus, és nem kötelező ezt használni. Az viszont, hogy ennyire ráálltak egyesek a témára az azt bizonyítja, hogy bizony vannak igencsak ráérős emberek, akik az anyjukat is eladnák egy hülye poén kedvéért (hm… ez ismerős). Mindenesetre kicsit ledöbbentem, amikor a Google találati listájában mindenhol szerepelt a „Hate” (gyűlölni) szó vele kapcsolatban 🙂

Ez jó, megosztom!
    

    2 hozzászólás to “Új közellenséget találtam”

    1. tsyga szerint:

      Na most megmondoma frankót… a Comic Sanst azért utálják, mert aki utálja a saját korábbi suta voltát látja benne vissza. Miért is?

      Ültess le egy dillettánst a gép elég, hogy „Nesze baszdmeg írj” (ezt JonC-s hangnemben 🙂 ), aztán meg „itt választhatsz betűtípust” és lám az eredmény:
      90%, hogy a Comic Sans MS-t fogja kiválasztani? Miért, mert az a legérdekesebb számára, vicces, pajkos, játékos. De aztán már ha kicsit ért hozzá rájön, hogy a legtöbb helyen nem is lehet alkalmazni, túl kommersz (kezdetleges szórólapokon pl. használtruha eladó vagy ilyesmi ilyennel van az írás tuti), túl elcsépelt, aránytalan stb…

      És ha már ért hozzá egy kicsit az ember, akkor tudatalatt benne van, hogy ő is ezzel a suta betűtípussal kedzte anno, és ezért utálja.

      Én is utálom… 😀

      Na jó, nem, de nem is használom.

    2. JonC szerint:

      van benne valami… de én asszem soha egy sort se írtam vele (legalábbis nagyon remélem :D)

    Kommentáld!

    
    preload preload preload