Blogger how-to: Gmail aláírás a feed-ünkkel | Ráktalicska
jan 07

Aki már – valamilyen perverziótól, és exhibicionizmustól vezérelve – blogolásra adta a fejét, az általában szereti, ha olvassák is, amit írt. Nem tudom, hogy mások hogy vannak vele, de én naponta 25-ször nézem meg a statokat, hány látogató volt, honnan, miért, melyik böngészővel nézték, milyen színű volt az alsóneműjük (bizony, ezt is látom a grafikonok között), satöbbi. Emlékszem, amikor indítottam (újra) az oldalt pár napig azon molyoltam, hogy miért nem indexelte még ez a nyüves Google az én kis háztájimat, és megragadtam minden lehetséges módot arra, hogy ez végre megtörténjen. Azóta is dolgozik a háttérben egy SEO-plugin, minden netes alteregóm/nickem mellett ott figyel a blog címe, sőt addig vetemedtem, hogy összefotosoppoltam egy borzasztó spraylogo-t Counter-Strike-hoz, ami szintén a reklámozást volt hivatott szolgálni (aztán megígérték az adminok, hogy bannolnak, ha nem hagyom abba a használatát :)). Persze, sokkal lazább arcnak tűnnék, ha egész egyszerűen nem érdekelne, hogy hány ember olvas, de mégis képes voltam hiúsági kérdést csinálni a dologból már jó ideje. Pont a napokban gondolkodtam el azon, hogy a látogatottságot mérő plugint szépen törlöm a francba, és igyekszek nem tudomást venni arról, hogy mennyien kíváncsiak a nyakatekert körmondataimra, meg a hülye életszemléletemre, de még nem vitt rá a lélek. Erős a gyanúm, hogy nem is fog…

Raktalicska feed

Ilyen lesz a végeredmény: aláírás, amit a leveleink aljára (is) biggyeszthetünk

Ez azért is tűnik valószínűnek, mert újabb és újabb reklám-felületeken töröm folyamatosan a fejem. Az óriásplakát túl drága, a spamelés túl bunkó dolog. Van viszont egy remek funkció, amelyet a Feedburner kínál, melynek segítségével leveleink végére (pontosabban: akárhova, ami kezel HTML-t) odabiggyeszthetjük aláírás gyanánt blogunk/weboldalunk feed-címét, és elegánsan megformázva az utolsó öt postunkat. Jó cucc, Outlook/Thunderbird alatt remekül funckionál (állítólag, én nem használok ilyeneket), viszont GMail alatt már kicsit korlátozottabb lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha ilyesmivel szeretnénk feldobni a leveleinket, mivel egy árva textboxba beírt pár soron kívül semmit sem támogat alapból, így a HTML-t se. Ez nem vala így jó – gondoltam, és neki is álltam felkutatni a megoldást, amely – bár kicsit snassz , de legalább – működik. Léteznek ugyan erre szakosodott GreaseMonkey-t használó Firefox plugin-ek (pl. ez itt), de nekem az nem lenne megfelelő, mert már régóta Operát használok. Az alábbiakban pontokra szedve bemutatom az eljárást:

1. először is regisztráljunk a FeedBurner oldalán (ha van Google-fiókunk, akkor nem szükséges), és adjuk meg blogunk feed-címét. Az enyém pl http://raktalicska.hu/feed/volt alapból, a FeedBurner segedelmével ez azóta már a http://feeds.feedburner.com/raktalicskafeed címen is elérhető. Azért is érdemes használni ezt a szolgáltatást, mert segítségével statisztikákat kaphatunk, arról, hogy hányan vannak feliratkozva, milyen olvasóval nézik, stb.

2. ezután katt a ‘Publicize’ fülre, azon belül is a ‘Headline Animator’-ra bal oldalon. Kapunk egy szép ívet, amiben be lehet állítani a színeket, betűtípusokat, elrendezést, stb.:

Itt ízlés szerint állítsunk be mindent, majd jöhet a lényeg:

3. Az ‘Add to  MySpace, TypePad etc.’ melletti lenyíló menüből keressük ki ezt:

, majd kattintsunk a Next-re.

4. A felbukkanó ablakból másoljuk ki a kódot ( a ‘Include a „Grab this” link’ melletti pipát akár ki is vehetjük) vágólapra

5. most jön a varázslat: látogassunk el erre az oldalra, váltsuk át a szerkesztőt HTML módba ezzel a gombbal itt: , majd illesszük be az előző lépésben vágólapra rakott kódot

6. Katt a ‘Go step 2’-re, majd a következő képernyőn megjelenő ‘Signature’ bookmarkletet húzzuk a böngészőnk könyvjelző-sávjába (további infó a bookmarkletekről, és használatukról itt található).

Ezek után ha levelet írunk, akkor annak végeztével csak kattintsunk az így kreált hivatkozásra, és az beilleszti nekünk a levél végére a FeedBurner-es feed-ünk kis ajánlóját. Használjátok egészséggel!

Ez jó, megosztom!
  

  6 hozzászólás to “Blogger how-to: Gmail aláírás a feed-ünkkel”

  1. bachterman szerint:

   én félévente nézek rá a statra, és megnyugodva tapasztalom, hogy még mindig én vagyok az első a cigány pornóban.

  2. JonC szerint:

   az is karrier 😀

  3. sztiv szerint:

   ez nagyon tetszik. kár hogy nem tudom használni, mert reménybeli jövendőbeli munkaadóim nem biztos, hogy örülnének neki, ha a pályázatom alsó sorában egy reklám lenne, főleg azért, mert nem feltétlenül vetne rám jó fényt a sok csöcs a blogomon. 😀 saját célra viszont csak hátméles postafiókot használok, bár ha nem tévedek, a fenti leírásod alapján abba is bele lehetne szerkeszteni a dolgot. jól gondolom?

  4. JonC szerint:

   It would be great if you could use this Headline Animator with every major email application, but the unfortunate reality is that only a small set of popular choices currently provide this capability.

   We’ve got instructions for Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook and Outlook Express, and Yahoo! Mail. We also list one workaround for using HTML signatures with GMail.

   egyelőre ennyi sajna.

  5. sztiv szerint:

   végülis a hotmailt szerintem be lehet kötni outlookba vagy thunderbirbe. de a hozzá készített májkrószaftos levelező, a live mail is tud szerintem mindent.

   viszont van nekem egy problémám az ilyen nehezen összehozható dolgokkal, mégpedig az, hogy nem mindenhol kompatibilis… vagy ha már benne van a html kód a levélben, akkor az mindenhol megjelenik? bár lehet h ez hülye kérdés, mert ha html-be küldöm a mailt, akkor nem hiszem, hogy van olyan mailszolgáltató, aki nem kezeli ezt, példának okáért a freemail is kezeli, még ha nem is biztos, hogy lehet vele htmlt küldeni, fogadni biztos lehet.

  6. JonC szerint:

   én citromail-re küldtem ilyet, és hiba nélkül működött. szerintem nem lehet vele gond.

  Kommentáld!

  
  preload preload preload