Boldog Sysadminok Napját! | Ráktalicska
júl 30

Egy sysadmin volt az, aki kicsomagolta a szervert a dobozából, felrakott rá egy operációs rendszert, megpatchelte, hogy biztonságos legyen, gondoskodott az áramellátásról, és a megfelelő hűtésről a szerverteremben. Feltelepítette a megfelelő szoftvereket, és beállította, hogy biztonsági másolatok készüljenek folyamatosan, ha valami mégis balul ütne ki. Mindezt azért tette, hogy ez a weboldal üzemelhessen.

Egy sysadmin állította be a routereket, kötötte be a kábeleket, konfigurálta be a hálózatokat, lőtte be a tűzfalat. Ő felügyeli a forgalmat a net minden egyes pontja között, legyenek azok optikai vagy „sima” kábellel, vagy akár a levegőn át hullámokkal összekötve, mindezt azért, hogy az internet számodra is elérhető legyen. Mindezt tette azért, hogy a weboldalak megtalálják az útjukat a szerverekről a számítógépedre.

A sysadmin munkájának köszönhető, hogy a hálózati kapcsolatod biztonságos, nyitott, és működőképes. Egy sysadminnak hála a számítógéped jól működik egy jól működő internetre kapcsolva. A sysadmin gondoskodik arról, hogy a biztonsági mentések mindig rendelkezésre álljanak, hogy védjenek a beütő katasztrófáktól, ő az, aki a frontvonalban harcol a crackerekkel, és a biztonsági kockázatokkal. Neki köszönhetően működnek a  nyomtatók, nem számít, hogy hány példányt küldenek rájuk a könyvelésről.

A sysadmin az, aki aggódik a spamek, vírusok, spyware-ek miatt, de mindemellett ő az, akinek fejtörést okoznak az áramkimaradások, tüzek, és árvizek is.

Ha egy email szerver lehal vasárnap hajnali kettőkor, akkor a sysadmin-t értesítik erről, felkel, és munkába áll.

A sysadmin egy tapasztalt szakember, aki tervez, aggódik, javít, támogat, véd, és jó számítógépes hálózatokat hoz létre, hogy hozzáférj az adataidhoz, hogy segítse a munkádat – és hogy minél többet kihozzon a számítástechnika nyújtotta lehetőségekből.

Ezért ha ezt el tudod olvasni, azt köszönd a sysadminnak, akinek hála eljutott hozzád az információ, és gondolj bele abba, hogy ő csak egy abból a tucatnyiból, akiknek hála elolvashatod az amerikai nagynénid által írt emailt, a fiad által a kollégiumból írt chatüzenetet, de nekik köszönhető az is, hogy ha úgy adódik, ingyen tudsz beszélgetni a bolygó túlsó felén élő szeretteiddel (ja, és neki hála tudod lehúzni az ingyenpornót a torrentről).

Ma van a Sysadminok Megbecsülésének Világnapja!

(Hivatalos weboldal itt (magyarul itt.)

Ez jó, megosztom!
    

    3 hozzászólás to “Boldog Sysadminok Napját!”

    1. JonC szerint:

      Egészen pontosan:

      „The internet is in peril. Al Gore, creator of the internet, can no longer stand the 412 scams and Rule 34 sites plaguing the net. He sends 7 chip enhanced swipe cards, to seven special people.

      Paul Kane, from the UK, with the power of TCP/IP
      From Burkino Faso, Moussa Guebre, with the power of Telnet.
      From China, Jiakang Yao, with the power of Censorship Filters.
      From the Czech Republic, Ondrej Sury, with the power of Pirated Torrents.
      From Trinidad and Tobago, Bevil Wooding, with the power of of Online Gambling.
      From Canada, Norm Ritchie, with the power of Cheap Prescription Drugs.
      And from The United States, Dan Kaminsky, with the power of /b/.
      When their 7 swipe cards combine, they summon the Internets greatest champion, Captain DNSSEC!
      Go DNSSEC!”

      enyhe iróniát vélek felfedezni a sorok között 😀

    2. bachterman szerint:

      captain dnssec, he’s our hero!
      gonna take spammers down to zero

      he’s our powers magnified
      and he’s fighting on the darpa’s side

      gonna help him put asunder
      bad guys who like to spam and plunder

      the dns is yours!

    Kommentáld!

    
    preload preload preload